Tilamyymälät – Saariston makureitti

Saariston maut löytyvät pienistä tilamyymälöistä, puodeista 

Saariston asukkaat ovat aina ollet varsin kekseliäitä ja se onkin tarpeellista sillä pystyssä pysyäkseen on seistävä tukevasti monella pilarilla. Tämä näkyy muun muassa monina pieninä suoramyyntipisteinä, jotka löytyvät tienvarsilta kunhan poikkeaa Saaristotieltä kyliin. Nämä toimivat sopivina taukopaikkoina polkupyörä- vaellus- auto- tai moottoripyöräretkilläsi.

 

Kuva: Seivisten suoramyynti 

 

Puodeista löydät tilojen tuotteita kuten vastanostetut varhaisperunat, tilliniput, kalat ja kalasäilykkeet, vihannekset, marjat, mehut, hillot, hunajat, leivät, juustot, jauhot ja ryynit sekä upeita käsitöitä.

 

Kuvat: Sattmarks rökeri, Bjursängin marjatila, Simons gårdsbutik

    

Artesaaniruoka rantautui Suomeen juuri saariston kautta, sillä raaka-aineiden jalostustiedon ja osaamisen tarve oli suurta. Tänään saaristosta löytyykin monta taitavaa ruoka-artesaania, joiden voittaja- sekä muita tuotteita löytyy tilapuodeista. Etsi katseellasi seiniä koristavia diplomeja ja tuotteisiin kiinnitettyjä voittajatarroja!

 

Suomen Artesaaniruoka Ry

  

Tilapuotien valikoimista suurinta osaa ei voi ostaa mistään kaupoista sillä kaikki tuotteet myydään suoraan kuluttajille. Saariston aurinkoinen ilmasto sopii mitä parhaimmin erikoiskasviviljelyyn, ja puodeista saattaakin löytää mitä eksoottisimpia tuotteita. Joissakin puodeissa valikoima on laajin syyskesällä kun avomaallakin viljeltävät tuotteet ovat kypsyneet.

 

Kuvat: Margot Wikström

     

Kun jo olet tilalla saatat päästä kurkistamaan maatilan arkeen ja näet ehkä traktorin tai muita maatalouskoneita, saatat jopa päästä juttuun viljelijän kanssa. Yhä tavallisempaa nykyään on että viljelijä onkin nainen, näin myös saaristossa. Niin eläin- ja kasvinviljelytiloilla kuin myös marja- ja hedelmätiloilla.

Kysy vaikka mieltäsi askarruttaneita asioita tai mikä juuri sinua kiinnostaa, esim. miten puodissa myytävät tuotteet ovat kehittyneet, missä raaka-aineet ovat kasvaneet, missä eläimet laiduntavat ja kysy sitä mikä ihan jokaista kiinnostaa: mitä teette talvella?

 

Kuva: Magdalena Ek

 

Makuelämysten, niin hetkellisen kuin tuoreista raaka-aineista valmistetun illallisen, lisäksi parhaat lahjat löytyvät usein juuri pienistä tilapuodeista. Se voi olla vaikka kaunis, taidokkaasti valmistettu käyttöesine tai makulahja, josta myös hän, jolla jo on kaikkea, ilahtuu varmasti. Näin tuet myös kestävää kehitystä, jotta saariston pienimuotoiset elinkeinot voivat säilyä seuraaville sukupolville.

 

Kuva: Sysilahden Puutarha 

 

Tutustu Saariston Makureittiin tässä.

 

Teksti:  

Margot Wikström, hankevetäjä Kuluttajat ruokatalouden keskiössä – KulTa,  

Paraisten kaupunki 

margot.wikstrom@pargas.fi