Viisi vinkkiä Paraisten keskustaan – Malmenille

Lähimatkailu on pop, kotimaan matkailu on pop, saaristo on pop, rengastiet on pop. Mutta mikä voisi olla ”pop” Paraisten keskustassa eli Malmenilla? Tässä viiden vinkin kooste.

 

 1. Paraisten Wanha keskusta ”Wanha Malmi” ja hienot Teollisuusmuseo ja Kotiseutumuseo

  Tee omatoiminen opastettu kävely Wanhan Malmin kujilla. Opi Saaristohistoriaa seuraamalla opastuspisteitä pitkin reittiä. Skannamalla QR koodin saat infoa ympärillä olevista kohteista ja historiasta.

  Lue lisää: historiarum.fi

  Käy myös Kotiseutumuseossa kauppiaskadun tuntumassa ja Teollisuusmuseolla pienen kävelymatkan päässä keskustasta.
  Tarkista museoiden aukioloajat täältä: https://visitparainen.fi/fi/nahtavyydet-aktiviteetit/

 

 1. Kauppiaskadun putiikit, ravintolat ja kahvilat


  Kun historiannälkä on tyydytetty niin on hyvä hoitaa myös normaali nälkä ja jano joissain Kauppiaskadun ravintoloista tai kahviloista. Tarjontaa löytyy paikalliseen ruokaan keskittyvistä ravintoloista aina Pizzaan asti, koko matkalla Rantatieltä vierassatamaan. Kun on syöty ja juotu on paikallaan pistätyä joissain monista pienistä putiikeista kauppiaskadulla jotka tarjoavat m.m antiikkia, sisustusta, kukkia, korkealaatuista käyttötavaraa ja kimallusta.

  Lue lisää: https://www.facebook.com/pargasmalmen

 

 1. Uniikki Art Bank taidegalleria


  Kauppiaskadulla sijaitsee myös Art Bank taidegalleria, eli virallisesti ”Salvador Dalî Private Exhibition and Art Gallery”. Tee matka Salvador Dalîn kotiin, mieleen ja taiteeseen. Kansainvälisesti ainutlaatuinen kokoelma Dalïn veistoksia, huonekaluja, maalauksia ja muita Dalí-taideteoksia, ensi kertaa esillä Pohjoismaissa. Art Bank Galleriassa voit myös ihailla suomalaisten ja kansainvälisten eturivin taiteilijoiden töitä.

  Lue lisää: https://artbank.fi/

 

 1. Keskuspuisto ja Centris seikkailugolf


  Kun on joskus liikenteessä koko perheen voimin voi olla hyvä välillä ottaa hetken tauko. Paraisten keskuspuisto, eli ”Archipelago Central Park”, antaa siihen hyvät puitteet. Perheen pienemmät voivat keinua, polkea karusellia, kiipeillä ja laskea Lucius Alienuksen liukumäkeä, puhumattakaan nurmikentästä maaleineen pallopeleille. Vanhemmat voivat verrytellä voimisteluvälinessä Suntin rannalla tai vain huoahtaa puiston penkeillä. Niin ja voivat vanhemmatkin keinua. Sitten koko poppoo pelamaan Seikkailugolfia Virkistäytymiskeskus Centriksen radalle. Täällä on myös infopiste ja kahvila.

  Lue lisää: https://www.facebook.com/centrisgolf

  Vaihtoehtoisesti voi ottaa kierroksen puiston 6 korin Paraisten DiscGolf parkissa. Rata soveltuu hyvin aloittelijoille.

  Lue lisää: https://frisbeegolfradat.fi/rata/parainen_disc_golf_park_parainen/  

 

 1. Avolouhoksen näköalapaikka, uniikki piste i:n päälle


  Miksi Paraisille kasvoi pieni kaupunki? Miten Paraisista tuli Suomen johtavia kalkkintuotteiden tuottajia? Mikä oli Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiö jonka tuotteita on lähes jokaisessa Suomessa rakennetussa kiinteistössä? Pargasiitti mineraali….mitä? Kysymyksiä joita syntyy kun käy Nordkalkin avolouhoksen näköalapaikalla osoitteessa Pajbackantie 1. Harvassa paikassa maailmaa on vastavaa louhosta lähes kaupungin keskustassa, mitä nyt ehkä Kiirunassa.

  Lue lisää: https://www.nordkalk.fi/yhteystiedot/toimipaikat/Suomi/Pargas-Parainen/

 

Sopiva lopetus, tai aloitus, käynnille Paraisten Malmilla. Antaa näköaloja miten monimuotoinen, ainutlaatuinen ja rikas Paraisten kaupunki on, raskasteollisuudesta saariston maaseutukyliin.
 

Paraisten kotiseutumuseo

Kalkkilouhoksen näköalapaikka

 

Parainen

1 kommentti

 1. Erland Mattsson 24.7.2020 klo 14:02

  Kirkko on näkemisen arvoinen myös sisältä. Rakennettu käsittääkseni 1400 luvulla.