header-nae-koe@2x

Saariston Rengastie

Saariston Rengastie on mukava tapa tutustua saaristoon. Voit itse valita, kuinka liikut saaristoalueella: veneellä, pyörällä, moottoripyörällä, autolla, bussilla tai vaeltamalla. Minkä tavan valitsetkin, saaristo tarjoaa hyvät kulkuyhteydet. Reitti on noin 250 kilometrin pituinen ja monet erilaiset lautat ja yhteysalukset vievät sinut haluamaasi kohteeseen. Hienointa siinä on se, että pääreitillä vain Iniön Dalenin ja Houtskarin Mossalan välinen lautta maksaa, muut lautat ovat ilmaisia. Kesällä pääsee kulkemaan koko reitin, muina aikoina joutuu kääntymään takaisin puolivälissä joko Houtskarissa tai Iniössä riippuen siitä, mistä on aloittanut ja minne on menossa

Autolla Rengastien ympäri pääsee päivässä, mutta matkaan kannattaa käyttää useampikin päivä, jotta voi todella nauttia kauniista saaristosta ja kaikesta siitä, mitä se voi tarjota. Reitin varrella on tarjolla monipuolisia palveluja bed and breakfast- paikoista hotelleihin sekä erilaisia ravintoloita ja kauppoja. Täältä löydät lisätietoa Saariston Rengastiestä sekä Pikku Rengastie -nimisestä reitistä. Pikku Rengastie on osa laajempaa reittiä, Saariston Rengastietä.

Pyhän Olavin merireitti

Pyhän Olavin merireitti on ainutlaatuinen kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on merkitä maailman ensimmäinen pyhiinvaellus- ja retkeilyreitti, joka kulkee saarten ja vesistöjen yli. Reitti on omistettu pyhälle Olaville ja se kulkee Turusta historiallisesti kiinnostavien solmukohtien kautta suomalaiseen ja ahvenanmaalaiseen saaristoon. Ruotsissa reitti kulkee Grisslehamista pohjoiseen Upplandin, Gästriklandin ja Hälsinglandin maakuntien ja niiden kauniiden luonnon- ja kulttuurimaisemien halki. Suomen saaristossa meriteitse kulkeva vaeltaja voi kokea saariston vieraanvaraisuuden, nauttia saariston rauhasta ja antaa sielunsa levätä. Vaeltaja voi valita kulkuneuvokseen saarelta toiselle kulkevan yhteysaluksen taikka pyöräillä, purjehtia tai meloa osan reitistä. Kevät huhtikuusta kesäkuuhun ja syksy elokuusta lokakuuhun on parasta aikaa saaristossa vaelteluun. Sää on useimmiten suotuisa ja lämpötila soveltuu hyvin ulkoliikuntaan. Saaristossa on runsaasti tilaa, hiljaisuutta ja koskemattomia maisemia merireitillä vaeltavalle.

Vaikka koko reitti on valmis ja viitoitettu vasta vuonna 2019, jo vuoden 2018 keväällä ja kesällä on mahdollista vaeltaa tiettyjä välejä Turunmaalla ja Ahvenanmaalla sekä joissakin tapauksissa yhdistää vaellus ja purjehtiminen tai venekuljetus. Reitin juhlallinen vihkiminen Turussa perjantaina 24.5.2019!

Outdooractive

Täältä löydät tietoa Pyhän Olavin merireitin eri vaihtoehdoista.