Reittikuvaus

Saariston rengastien reittikuvaus

Aukioloajat 2023

Auki 12.5.-3.9.2023
Pituus: 250km (josta 220km ajomatkaa)
Lauttoja: 8-9
Suositusaika: 2-5 päivää

Saariston rengastien voi kiertää sekä vasta- että myötäpäivään

Tässä reittikuvauksessa aloitamme Turussa kulkien myötäpäivään.

Yritykset saariston saarilla ja kylissä ovat auki pidempään, joten on mahdollista matkustaa saaristoon myös kesäkauden ulkopuolella vaikka Saariston rengastietä ei pysty kiertämään kokonaisuudessaan.

Reittikuvaus seuraa päätietä

Käytä karttaa ja mielikuvitusta löytääksesi vaihtoehtoisia reittejä.

Tervetuloa - Koe ainutlaatuisen saariston kaikki vuodenajat!

Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg

1. Turku-Parainen

Pituus: 25km
Lauttoja: 0

Saariston Rengastie alkaa Turun tuomiokirkolta, josta matkustetaan tietä nro. 110 pitkin Kaarinaan, jonka keskustasta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut. Kun tulet Kaarinaan olet matkustanut n. 10 km. Kaarinan jälkeen käännät Saaristotielle, tie nro. 180, joka vie sinut Paraisille.

Tällä tieosuudella on erillinen pyörätie maantien vieressä. Tienvarressa löytyy levähdysalue, jossa on kioski, WC, penkkejä ja pöytiä. Paraisten keskustassa on paljon palveluita sekä lukuisia vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä ja uimarantoja.

2. Parainen-Nauvo

Pituus: 35km
Lauttoja: 1 (10min lauttamatka)

Paraisilta matka jatkuu Lillmälön lauttarantaan. Tällä osuudella on erillinen pyörätie. Pyörätie on vuodesta 2019 lähtien suurimmaksi osaksi asfaltoitu, mutta viimeinen tiepätkä ennen lauttaa on ajoittain huonommassa kunnossa ja raskaampi polkea.

Lauttamatka Lillmälöstä Prostvikiin kestää noin 10 min. Lautta liikennöi 15 minuutin välein.

Prostvikista Nauvon keskustaan on n. 15 km. Nauvon keskustassa löytyy kauppoja, huoltamo, kahviloita, ravintoloita, uimaranta ja yhteysaluslaituri. Tällä tieosuudella ei ole erillistä pyörätietä, vaan kaikki matkustajat kulkevat maantietä pitkin. Tie on kesäisin vilkasliikenteinen ja kapeahko. Muistattehan kunnioittaa kanssakulkijaa liikenteessä: autoilijat jättävät tarpeeksi tilaa pyöräilijää ohittaessa ja pyöräilijät kulkevat tiereunaa pitkin. Jos matkassa on monta pyöräilijää, kannattaa jättää tarpeeksi tilaa väliin, jotta autoilijat voivat ohittaa helpommin.

3. Nauvo-Korppoo

Pituus: 23km
Lauttoja: 1 (5min lauttamatka)

Nauvosta matka jatkuu Pärnäisten lauttarantaan. Tie on edelleen kapea ja vilkas. Pärnäisten lauttarannassa on kioski. Toisella puolella, Korppoon Retaisten lauttarannassa, on WC. Lauttamatka kestää vain n. 5 min ja lautta liikennöi säännöllisesti.

Retaisten lauttarannasta Korppoon keskustaan on n. 10 km. Korppoon keskustassa on mm. kauppa, matkailuneuvonta, ravintola ja uimaranta. Läheisessä Verkanin vierasvenesatamassa on myös ravintola. Korppoon keskustasta voi vielä jatkaa matkaansa Korpoströmin Saaristokeskukseen. Sinne on matkaa 9 km ja siellä on ravintola, majoitus, kauppa ja vierasvenesatama. Saaristokeskuksessa on myös näyttelyitä.

4. Korppoo-Houtskari

Pituus: 24km
Lauttoja: 1 (30min lauttamatka)

Korppoosta Houtskariin kuljetaan Galtbyn kautta. Galtbyn risteyksestä matkaa varsinaiseen lauttarantaan on vain 1 km.

Lauttamatka Kittuisiin kestää kauemmin kuin edelliset lauttamatkat, n. 30 min. Lautta liikennöi monta kertaa päivässä, mutta ei yhtä usein kuin edelliset lautat. Katso aikataulu www.lautta.net.

Kittuisista Houtskarin keskustaan on n. 10 km. Houtskarin keskustassa on mm. ravintoloita, vierasvenesatama, kauppa ja kirkko.

5. Houtskari-Iniö

Pituus: 30km
Lauttoja: 3 (kaksi lyhyttä lauttamatkaa Houtskarissa, lautta Houtskari-Iniö n. 1h)

Houtskarin keskustasta kuljetaan pohjoiseen, kohti Mossalaa. Keskustan ja Mossalan välillä on kaksi pientä lauttaa, joita voi joutua odottelemaan jonkin aikaa. Tämän vuoksi kannattaa varata tarpeeksi aikaa matkan tekoon. Mossalan lauttarannassa on ravintola, leirintä- ja caravanalue, mökkejä, vierasvenesatama ja hieno näköalapaikka.

Yhteysalus Iniöön liikennöi ainoastaan kesäisin ja tämä on rengastien ainut maksullinen alus. Matka kestää n. 1h. Tiet Iniössä ovat kapeita, mutta liikennettä on suhteellisen vähän.

Iniön Norrbyssä (keskusta) on kauppa, ravintola, kahvila ja uudistettu vierasvenesatama.

6. Iniö-Kustavi-Taivassalo

Pituus: 30km
Lauttoja: 2 (lyhyt lauttamatka Iniössä, lautta Iniö-Kustavi 30min)

Iniön keskustasta matkaa yhden lossin kautta Kannvikin yhteysaluslaituriin kertyy noin 6 km. Yhteysalusmatka Kannvikista Kustavin puolelle Heponiemen yhteysalusrantaan kestää noin 30 min.

Heponiemestä matka jatkuu tietä nro 1922 (Iniöntie), jonka varrella sijaitsee myös Kustavin savipaja, pitkin Kustavintien (tie nro 192) risteykseen. Halutessaan voi myös poiketa Kustavin keskustaan, jossa on kauppa ja ravintoloita.

Kustavintien risteyksestä matkaa Taivassaloon kertyy n. 10km. Matkan varrella on huoltamo ja kauppa sekä Kaitaisten sillan jälkeen levähdysalue kioskeineen.

7. Taivassalo-Askainen-Merimasku
tai
Taivassalo-Hakkenpää-Teersalo (Velkua)-Merimasku (vain kevyelle liikenteelle!)

Pituus: 40km tai 26km
Lauttoja: 1 tai 0


Pitempi reitti, maantietä pitkin ilman lauttaa:

Taivassalosta pääsee Merimaskuun pohjoiskautta jatkamalla Kustavintietä Mietoisiin asti.

Askaisista voi poiketa upeaan Louhisaaren kartanolinnaan. Hiekkatietä pitkin pääsee linnaan ja myös uimarantaan.

Askaisista Merimaskuun matkaa kertyy kapeahkon Velkuantien kautta n. 15km. Jos kuljet pyörällä suositeltavampaa olisi polkea Merimaskuntien kautta, koska reitti on vähäliikenteisempi ja lyhyempi kuin virallisesti autoille viitoitettua reitti. Merimaskuntie on kuitenkin suurilta osin päällystämätön.

 

Lyhyempi reitti, lautalla (vain kevyt liikenne!)

Taivassalon keskustasta Hakkeenpään suuntaan lähtee kevyenliikenteen väylä, jokakuitenkin loppuu keskustan jälkeen. Lopputieosuus, tie nro 1961 eli Hakkeenpääntie, on kapea. Hakkeenpään lauttarannassa on mm. WC ja uimaranta. Huomioithan että autoja ei kuljeteta tällä lauttavälillä, ainoastaan kevytliikennettä. Tutustu aikatauluun, koska lautta liikennöi melko harvoin. Matka kestää 45 min.

Teersalon lauttarannassa on hyvät palvelut, mm. palvelutalo Kummeli. Läheisyydessä on myös uimaranta. Teersalosta Merimaskuun on matkaa n. 18 km.

8. Merimasku-Naantali

Pituus: 11km
Lauttoja: 0

Merimaskun keskustassa on kauppa, ravintola jne. Pyöräillen matka taittuu aina Luonnonmaalle saakka kevyenliikenteen väylää pitkin, jonka jälkeen poljetaan tienpientareella, joka on kuitenkin suhteellisen leveä.

Naantali on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen kaupunki palveluineen. Naantalista löydät kaikki tarvittavat palvelut ja keskustan lähellä on kolme uimarantaa.

9. Naantali-Turku

Pituus: 17km
Lauttoja: 0

Naantalista Turun Tuomiokirkolle matkaa kertyy teitä nro 40 ja 185 (Naantalintie) pitkin 17 km. Turkuun voi myös pyöräillä vaihtoehtoisesti Messukeskuksen, Turkuhallin ja Turun linnan kautta. Tällä välillä on koko matka kevyenlikenteenväylä.

Lauttojen ja alusten aikataulut

Kaikki lautat Saariston rengastiellä ovat maksuttomia, paitsi yksi. M/S Antonia, joka liikennöi Houtskarin ja Iniön välillä, on ainut maksullinen yhteysalus. Tämän lautan aikataulun mukaan kannattaa myös suunnitella matkaa, koska se tekee vain muutamia lähtöjä päivässä. (Myös M/S Östern on maksullinen jos matkustat Pienellä rengastiellä.)

Useimmiten kaikki maksuttomat lautat ovat keltaisia.
 

Aikataulut löydät täältä:
www.finferries.fi
www.lautta.net
www.saaristolautat.fi

Paraisten saaristo - Pargas skärgård

Kyltit reitin varrella

Saariston rengastie on merkitty kylteillä. Kyltti näyttää seuraavanlaiselta: ruskea kylttipohja, jossa on Saariston rengastien aurinkologo.

Saariston rengastie logo
saariston_rengastien_kartta_banneri_sve