Saariston upeat retkikohteet – #4 Peikkopolku, Gullkrona

Gullkronan luontopolku

Gullkrona on saari Saaristomerellä, Nauvon eteläpuolella Paraisilla, n. 4 merimailia Kirjaisista kaakkoon. Saaren korkeimmassa kohdassa on vanha luotsimökki, jossa nykyisin pieni museo. Saaressa on mukava luontopolku. 
 

 

Nimi ja reitin pituus 

Gullkronan luontopolku“Peikkopolku”, n. 1,5 km.

 

Mistä reitti löytyypysäköinti 

Gullkronaan pääsee joko omalla veneellä tai yhteysalus m/s Nordepillä Kirjaisten Östra Uddenista, Nauvosta. Yhteysalusmatka on ilmainen. Voit myös mennä charterveneellä ja kesällä saareen pääsee kahdesti viikossa Vitharunin m/s Norrskärillä suoraan Turun Aurajoesta Seilin kautta Gullkronaan. Tämä reitti on maksullinen. 

Luontopolku alkaa chartervenelaiturilta ravintolan läheisyydessä, n. 100 m vierasvenesatamasta. Seuraa hyvin näkyviä valkoisia nuolia. 

 

Esteettömyys / kenelle reitti sopii 

Polku sopii melkein kaikille, koska se on aika lyhyt eikä niin vaativa. Ikävä kyllä sinne ei pääse lastenvaunuilla, pyörätuolilla tai rollaattorilla. 

 

Reitin maasto 

Polku on vaihteleva ja kukkulainen. Reitti kulkee kauniissa maastossa: kalliolla, lähellä merenrantaa ja metsässä. Jotkut osiot ovat hieman jyrkempiä, joten kostealla säällä olkaa varoivaisia, sillä kalliolla saattaa olla liukasta. 

 

Miksi juuri tämä reitti? 

Tämä on luonnonkaunis reitti perinteisessä saaristoidyllissä. Siellä on hienoja kallioita joilla voi pitää tauon ja vaikkapa nauttia eväitä luonnon syleilyssä. 

Saaressa on myös uusi luontopolku ”Luotsilenkki”. Lenkki on merkitty sinisin nauhoin. Polku alkaa samasta paikasta kuin ”Peikkopolku”, mutta kaartaa saaren etelärannalla itään päin kalliota ylös Luotsimajalle. Sieltä pääsee polkua pitkin alas ja vanhan tuulimyllyn ohi taas satamapuodille ja bistroon. ”Luotsilenkki” on 1.1 km pitkä ja yhdistettynä ”Peikkopolkuun” saa 2.5 km pitkän lenkin. 

 

Lisävinkki 

Pulahda virkistävään mereen reittiä kiertäessäsi. Reitin varrella on jännittävä halkeama kalliossa johon jopa aikuinen mahtuu!