Saariston talvi

Saariston talvi

Saariston talvi on monimuotoinen: luminen, harmaa ja hiljainen, kotoisa, mukava ja lämmin. Koe luonnon monet kasvot ulkona, vietä lepolomaa sisällä takkatulen ääressä hyvän ruoan ja uniikin majoituksen merkeissä. Nauti hiljaisuudesta ja katso tähtiä, katuvalot eivät sinua häiritse. Etätyöskentele, vaihda maisemaa, vaella ja rentoudu illalla saunan pehmeissä löylyissä. Tule viikonlopuksi irtautumaan arjesta ja palaa takaisin virkistyneenä.

Talviloma ilman ihmismassoja, pitkiä lentoja, jetlagia ja karanteeneja?

Löhöily valkoisella hiekalla trooppisen meren äärellä, hedelmäinen virvoke kädessäsi, saattaa tuntua etäiseltä ja hankalalta tällä hetkellä. Arjesta irtautuminen, rentoutuminen ja maiseman vaihdos talvisesonkina on silti helpompaa ja ympäristöystävällisempää kuin luuletkaan. Tässä muutama kuuma vinkki meiltä täältä saaristosta!

IS-Jää

Saaristossa on vaikeaa luvata paljon lunta ja jäätä, sillä meri tekee ilmastosta lämpimämmän kuin mantereella. Matalissa lahdissa jäätyy nopeammin, mutta ulkosaaristossa jäätilanne voi vaihdella päivästä päivään. Sitä vastoin ilmankosteus on useimmiten korkea ja tämä aiheuttaa mahtavia, henkeäsalpaavia jäämaisemia. Saariston kulkuyhteydet toimivat päivittäin ja saariston kylissä ympärivuotisesti asuvat takaavat peruspalveluiden tarjonnan myös talvisaikaan. Majoitusta varatessasi voit kysäistä isäntäväeltä mitä aktiviteetteja ja ajankohtaisia palveluja on tarjolla juuri vierailusi aikana!

Yksi merkittävä ero talvisesongilla on, paitsi kylmempi ilma. Se on väljyys ja että tapaat saaristolaisia turistien sijaan, kun ajelet yhteysaluksella, käyt ostoksilla kyläkaupassa tai vierailet paikallisessa ravintolassa tai tilaat noutoruokaa. Yrittäjillä ja saaristolaisilla on aikaa rupatella ja auttavat mielellään jos sinulla on kysymyksiä tai pohdiskeluja. Nyt on myös kristallinkirkkaan veden huippukausi kaikille niille jotka unelmoivat saunanjälkeisestä mereen pulahtamisesta – koe endorfiinien ja hyvän olon valtaavan koko kehosi! Jokainen meistä voi myös punaposkisena kiertää saariston monipuolisia luontopolkuja, happirikkaasta ilmasta ja mukana tuodusta lämmittävästä juomasta nauttien.

Jos sinua onnistaa ja saat kokea kevättalven myräkän saaristossa, on ihanaa käpertyä vuokramökin takkatulen ääreen, sytyttää kynttilöitä ja napata se hyvä joululahjaksi saatu ja lukematta jäänyt kirja käteen. Jos kirja unohtui kotiin voit vierailla saariston Blanka-kirjastoissa, joissa on laaja ja kattava valikoima kirjoja ja viihtyisiä lukunurkkauksia perheen pienimmille. Kirjastojen aukioloajat löydät täältä: https://www.pargas.fi/fi/web/pargas/kirjasto

""

Vietätkö lomaa lasten tai lastenlasten kanssa – tai lapsimielisessä seurassa? Väsää kuumaa kaakaota kuin ennen muinoin isoäidit; kaakaojauhetta, sokeria, hyppysellinen suolaa, ja lämmin vaahtoava täysmaito. Poimi pelikortit esiin ja pelatkaa vanhoja kunnon klassikoita, kuten Mustaa Maijaa, Fuskua, Sököä tai Venttiä…

Vastarakastunut ja seikkailunhaluinen? Yllätä kumppanisi varaamalla viihtyisä majoitus kahdelle jostain viehättävästä saaristokylästä ja järjestä romanttinen illallinen paikallisesta ympärivuoden avoinna olevasta ravintolasta, tai tilaa take away. Käpertykää sohvaan ja katsokaa leffa tai kaksi. Muista hamstrata vähän herkkuja kylän lähikaupasta myöhäisillan tunneille. Voit kysyä isäntäväeltä jos pääsette osallistumaan vaikkapa talvikalastukseen tai muihin arkisiin saaristopuuhiin.

Talviavoimia ravintoloita ja erikoiskauppoja ja -puoteja löydät TÄÄLTÄ.

Muuta?

  • Bongaa merikotkia tai muita villieläimiä. Peuraeläimiä, kettuja, jäniksiä ja merilintuja näkyy päivittäin saaristossa.
  • Onko pakkasta? Tuo mukanasi luistimet ja sukella paikallisten joukkoon kylien luistelukentille.
  • Vieraile jossain saariston kauniissa kirkossa ja jos on sunnuntai voit osallistua tunnelmalliseen hartaukseen. Kirkot ja kellonajat löytyvät Evl.fi
  • Yllätä ystävä tai läheinen perinteisellä postikortilla! Postikortteja ja merkkejä löytyy saariston asiamiesposteista tai kyläkaupoista.
  • Useimpiin majapaikkoihin ovat myös lemmikkieläimet tervetulleita, mutta tarkistathan asian isäntäväeltä varausta tehdessäsi (useat majapaikat ovat avoinna myös kesäsesongin ulkopuolella sopimuksen mukaan).

Katso kaikki tapahtumat tästä!