
Upea saaristo ja sen täplittämä merimaisema tekevät Pyhän Olavin merireitistä ainutlaatuisen. Nauti saaristoluonnon rauhasta ja anna mielesi levätä.

Suunnittele matkasi sinulle mieluisaksi. Voit vaeltaa koko reitin alusta loppuun tai valita sinulle sopivia etappeja kuljettavaksi. Voit myös siirtyä osan matkastasi linja-autolla, sillä paikallisliikenteen vuoroja on tarjolla koko pyhiinvaellusreitillä. Reitin varrella on myös useita meriliikennettä hyödyntäviä osuuksia, joilla voit ihailla maisemaa yhteysaluksen kannelta.
Reitin Paraisten saaristossa voi myös kulkea paikallisella linja-autolla.

Kartat

Suomi
- Turku-Korppoo: Etappeja ja digikarttoja
- Reittikuvaukset, lautta-aikataulut ja yöpymispaikat löytyvät etapeista.
- Kartat ovat ladattavissa ja tulostettavissa.
- Navigointia varten tarkoitettu GPX- tai KML-raita voidaan ladata puhelimeesi, GPS:ään, älykelloon tai urheiluseurantaan.
- Uusimmat tiedot löydät Facebook-sivuiltamme @olavinreitti.
- Facebook-ryhmässä StOlavWaterway voit jakaa kokemuksia, kuvia ja saada vastauksia kysymyksiin toisilta pyhiinvaeltajilta tai paikallisilta yrityksiltä.
- Matkaan valmistautuessasi voit tutustua reittiin ja maisemiin Googlen ”vaellusnäkymän” avulla.
- Pyhän Olavin retkeilyreitit opaskirja
Ahvenanmaa
- Kartta vaellusreitistä Ahvenanmaalla
- Kökar-Eckerö: Seitsemän etappia (ruotsiksi)
- Pyhän Olavin retkeilyreitit opaskirja
- “Vägen kommer när vi vandrar” (pdf opaskirja ruotsiksi)
Ruotsi ja Norja


Pyhiinvaeltajan passit ja leimat

Pyhiinvaeltajan passi ja leimat ovat vanha perinne, joita yhä vaalitaan. Keskiajalla niiden avulla pystyi todistamaan olevansa pyhiinvaeltaja. Nykypäivänä niillä on ennemminkin symbolinen arvo ja niistä jää vaelluksesta mukava muisto itselle.
Pyhiinvaellusperinne
Pyhiinvaellus ja pyhiinvaeltajat kuuluvat kristilliseen pyhiinvaellusperinteeseen. Pyhiinvaeltajilla piti olla mukanaan matkalla pappien allekirjoittama pyhiinvaeltajan passi. Jos pyhiinvaellus tehtiin katumusmatkana, leimat olivat erityisen tärkeitä todistusta varten. Passista oli myös hyötyä majoittumisessa, sillä sen avulla pystyi todistamaan henkilöllisyytensä. Pyhiinvaeltajan passin avulla sai kulkea vapaasti Euroopan läpi ilman rajoituksia.
Pyhiinvaeltajan passi nykypäivänä
Myös nykypäivän pyhiinvaeltajan passi toimii vaelluksesi dokumenttina. dokumentaationa. Vaelluksen varrelta keräät leimoja pyhiinvaeltajan passiisi paikoista, joissa olet vieraillut. Passi on helppo kuljettaa ja siitä muotoutuu mukava muisto matkastasi. Leimojen lisäksi voit halutessasi pyytää pappia kirjoittamaan nimensä passiisi sekä antamaan sinulle siunauksen matkallesi.
Pyhän Olavin meritien pyhiinvaelluspassi on saatavissa Turun tuomiokirkossa ja nettikaupasta tästä. Passi on kolmikielinen ja virallisesti myönnetty St. Olav Waysiltä ja Europpalaisilta Kulttuurireiteiltä.
Pyhän Olavin kunniakirjan saadaksesi sinun on pystyttävä osoittamaan, että olet päätynyt Trondheimiin kävelemällä yhtäjaksoisesti viimeiset 100 km tai vaihtoehtoisesti pyöräillyt tai ratsastanut viimeiset 200 km. Kunniakirjan voi saada Trondheimista Nidaroksen katedraalin vierestä pyhiinvaeltajien pihasta.

Leimat
Leimoja voit saada erilaisia eri paikkakunnilta. Pyhän Olavin merireitin varrelta löytyy leimasimia kirkoista, mutta voit myös pyytää leimoja palveluntarjoajilta kuten vaikkapa kahviloista ja yöpymispaikoista. Päivässä kertyy helposti parikin leimaa.
Lasten oma pyhiinvaelluspassi
Reitillä Turusta Korppooseen on oma pyhiinvaelluspassi lapsillekin. Passi seuraa Olavi Haraldinpojan matkaa viikingistä kuninkaaksi ja Pyhäksi Olaviksi. Kerät leimoja ja ratkaiset tehtävät matkan varrella. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia. Lasten pyhiinvaelluspasseja löytyy Turun tuomiokirkosta, muista kirkosta ja kirjastosta reittiä pitkin, tai Paraisten kaupungintalon infopisteestä sekä Nauvon ja Korppoon aluekonttoreista. Lisätietoja ja -tehtäviä löydät tästä.
Varusteet

On kätevämpää matkustaa kevyin varustein. Pyhän Olavin merireitillä vaeltaessasi ei tarvitse hankkia suuria määriä ruokaa ennakkoon, sillä reitin varrella on useita ruokakauppoja ja kioskeja. Varaudu kuitenkin vaatetuksellasi erilaisiin sääolosuhteisiin.
Ruokailu
Reitin varrella on useita ruokakauppoja, kioskeja, kahviloita ja ravintoloita, joista voi ostaa ruokaa tai pysähtyä ruokailemaan. Jos haluat itse valmistaa ruokasi, tarvitset mukaasi retkikeittimen. Helppoja aterioita voi tehdä valmisruokapusseilla kiehauttamalla termospulloon kuumaa vettä. Vaelluksella on tärkeää muistaa vesipullo ja huolehtia nestetasapainosta. Istuinalustan ansiosta on mukavampaa istahtaa maahan, eikä kosteus haittaa.
Vaatteet
Jämäkät ja mukavat kengät ovat tärkeä osa onnistunutta vaellusta. Kenkiä kannattaa käyttää jo ennen matkaa, jolloin ne ovat sisäänajetut ja sopivat paremmin jalkaan. Jos kantamuksesi on raskas, paras jalkine on tällöin vaelluskengät, koska ne tukevat jalkaholvia ja nilkkaa paremmin. Kannattaa myös hankkia ennakkoon rakkolaastareita.
Suosittelemme sadevarusteita ja lämpimiä vaatteita, sillä sää voi olla oikullinen. Etenkin luonnonkuituiset vaatteet, kuten villa- ja silkkivaatteet ovat hengittäviä ja toimivat hyvin viileässäkin säässä. Varaa mukaan myös pipo ja käsineet, sillä niille voi hyvinkin olla tarvetta jopa kesäkaudella. Merellä sää voi olla yllätyksellisen kolea.
Varaudu lämpimiin keleihin ottamalla mukaan uima-asu ja helposti kuivuva pyyhe. Helteisillä keleillä voi olla mukavampaa kulkea sandaalit jalassa.

Muita tarvikkeita, jotka saattavat olla tarpeellisia
- Kartat ja kompassi reitin ja ilmansuuntien seuraamiseen
- Pieni ensiapupakkaus (laastaria, sidoksia, särkylääkkeitä)
- Hyttysmyrkkyä, punkkipihdit
- Termospullo, vesipullo, muki ja istuinalusta
- Otsalamppu tai taskulamppu, puukko ja wc-paperi
- Muistikirja muistojen ja ideoiden kirjaamiseen


Matkusta reitille ja reitiltä
Yhteydet Turkuun/Turusta
- Lentokentät: Turun lentoasema sijaitsee 8 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokenttä on pieni ja liikenne vähäistä. Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen suurin lentokenttä. Helsinki-Vantaan lentoasemalta Turkuun on hyvät juna- ja linja-autoyhteydet.
- Juna: Turkuun pääsee junalla eri puolilta Suomea. Esimerkiksi matka Helsingistä Turkuun kestää noin kaksi tuntia.
- Linja-auto: Tietoa kotimaan linja-autoyhteyksistä: Matkahuolto ja Onnibus
- Matkustajalautta Ruotsista: Viking Line tai Tallink Silja Line
Turusta liikennöi paikallislinja Korppooseen monta kertaa päivässä.
Yhteysalus Galtbystä Långnäsiin Ahvenanmaalle kulkee Kökarin, Sottungan ja Föglön kautta. Galtbyn yhteysalus kulkee kesäaikana päivittäin, keväällä ja syksyllä harvemmin. Talvikaudella yhteysalus kulkee viisi kertaa viikossa.
Autoille, jotka eivät ole Ahvenanmaan rekisterissä, ei voi ennakkoon varata paikkaa yhteysalukselta, ellei matkusta vähintään kaksi osuutta peräkkäin. Sesonkiaikoina kesälomakaudella pyöräilijöiden kannattaa varata paikka yhteysalukselta ennakkoon. Jalankulkijoilta ei vaadita paikkavarausta. Jalkaisin kulkeville retkeilijöille yhteysalukset ovat maksuttomia, muut matkustajat maksavat pienen maksun. Lue lisää aikatauluista.
