Tärkeä tietää

Kuva: @aktivtfamiljeliv

Jokamiehenoikeus

Jokamiehenoikeus mahdollistaa vapaan liikkumisen luonnossa, mutta velvoittaa ottamaan huomioon luonnon ja maanomistajat.

Sallittua

  • vaeltaminen, hiihtäminen, pyöräily
  • oleskelu sellaisilla paikoilla, joilla muutoinkin on sallittua liikkua (esimerkki: telttailu riittävällä etäisyydellä lähimmästä asutuksesta)
  • villien marjojen ja sienten sekä rauhoittamattomien kukkien poimiminen
  • onkiminen ja pilkkiminen

Kiellettyä

  • roskaaminen
  • tulenteko ilman maanomistajan lupa
  • häiriön, haittojen tai vahinkojen aiheuttaminen muille ihmisille tai luonnolle
  • villieläinten tai pesivien lintujen häirintä
Paraisten saaristo - Pargas skärgård
Kuva: @aktivtfamiljeliv

Kalastusluvat

Jos olet 18‒64-vuotias kalastaja, sinun tulee maksaa kalastuksenhoitomaksu.

Kalastuksenhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastat pelkästään pilkillä tai ongella. Alle 18-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet eivät tarvitse kalastuslupaa. Kalastuslupia voi ostaa R-kioskeilta tai maksaa verkkopankissa tai kännykällä.

Lisätietoa kalastusluvista ja kalastusalueista:
www.eräluvat.fi

Lapsia saaristossa - Barn i skärgården
Kuva: @aktivtfamiljeliv

Avotulen teko

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Muistathan että avotulen tekeminen on kiellettyä ilman maanomistajan lupaa.

www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Kuva: TaipaleBrothers
Kuva: TaipaleBrothers

Sähkö- ja hybridiautojen latauspisteet

Myös meillä saaristossa on yleisiä sähköautojen latauspisteitä. Latauspisteitä löytyy Paraisten keskustassa, Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa. 

Latauspisteiden kartan löydät osoitteesta
www.latauskartta.fi

15022732422743

Vastuullisuus


Vastuullisuus on tekoja niin matkailijalta kuin yrittäjältä. Matkailijana voit vaikuttaa vaikkapa valitsemalla lomasi ajankohdan huippusesongin ulkopuolelta, suosimalla paikallista (mikä onkin saaristossa helppoa, kun meillä ei ole esimerkiksi ketjuhotelleja!), huomioimalla luonnon ja kanssamatkmailijat sekä pohtimalla millä kulkuvälineellä liikut.

Coastal Bootcamp hankkeen raameissa järjestettiin Green Start matkailualan koulutus vuoden alussa 2021. Koulutukseen osallistuneilla yrityksillä oli mahdollisuus saada Green Start -merkki.

Green Start on suomalainen matkailualalle räätälöity vastuullisuuskoulutus. Valmennuksen aikana yritykset saivat mm työkalut kertoa asiakkailleen kestävistä valinnoista liiketoiminnassaan. Koulutuksen aikana laadittiin myös toimintasuunnitelma ympäristöasioiden ja vastuullisuuden edistämiseksi. Saadakseen Green Start -merkin, yrityksen pitää valita vähintään viisi kehittämiskohtaa, esim. liittyen veden ja energian käyttöön, siivoukseen ja ylläpitoon tai paikalliseen luontoon ja kulttuurihistoriaan, vuodeksi eteenpäin ja sitoutuu vuodeksi ottamaan uusia askelia kohti vastuullista liiketoimintaa.
Seuraavat yritykset Paraisilla ovat saaneet Green Start-merkin:
Hyppeis Värdshus, Houtskari
Hotel Stallbacken, Nauvo
Storbåt Tacksamheten
Bodön vierasvenesatama
Hjalmars, Korppoo
Villa Apollo, Parainen

Korppoo