Ennätysmäärä matkailijoita Saariston rengasteillä kesällä 2020

Tiedote 25.9.2020.

Saariston rengasteiden liikennöinti alkoi tänä vuonna kaksi viikkoa aiottua myöhemmin koronavirustilanteen johdosta. Vastaavasti sesonkia pidennettiin syyskuun kolmeen ensimmäiseen viikonloppuun. Vilkkaasti alkanut kesä päättyi ennätyslukemiin.

Vuonna 2019 uutisoimme Saariston rengasteillä olleen yhteenlaskettuna ennätysmäärä matkailijoita, peräti 48000 matkailijaa. Pyöräilijöiden määrä oli kasvanut noin 20% vuosivauhtia. Tänä vuonna kummatkin ennätykset rikottiin kirkkaasti.

Kokonaismatkustajamäärä Rengasteillä, iso ja pieni yhteenlaskettuna oli yli 53000, joten kasvua oli yli 11%. Pienen rengastien kiersi reilut 30700 matkailijaa ja Saariston Rengastien 22700 kävijää. Pyöräilijöitä oli matkassa Saariston rengastiellä 4050 ja Pienellä rengastiellä 4432. Kasvua viime vuoteen verrattuna oli Saariston rengastiellä peräti 43% ja Pienellä rengastiellä 37%.

Rengastiet houkuttelivat matkailijoita koko kesänaina kesäkuun alusta sesongin loppuun saakka, mikä on tärkeää saariston matkailuyrittäjille.

-Kevään jälkeen ihmisillä oli halua matkustaa ja heti kun rajoituksia kesäkuun alusta löysennettiin, alkoi meillä saaristossa sesonki toden teolla. Heinäkuu on tyypillisestikin vilkasta, joten nyt oli hienoa nähdä kasvua matkailijamäärissä nimenomaan kesä-ja elokuussa. Rengasteiden osalta nämä olivat selvästi tavallista vuotta vilkkaampia ja kasvu näkyy myös majoitustilastoissa, kertoo Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Niina Aitamurto.

Myös ELY-keskuksen saaristoliikenteen asiantuntija Jari Nieminen on tyytyväinen. -Liikenne oli vilkasta varsinkin heinäkuussa ja kapasiteetti oli käytännössä täydessä käytössä. Jonoja pääsi muodostumaan erityisesti Houtskarin Mossalassa ja ne ylittivät uutiskynnyksen useassa mediassa. Uutisoinnista huolimatta ihmiset uskalsivat lähteä liikkeelle elokuussa. Luottamus liikenneyhteyksiin on avainasemassa, kun ihmiset suunnittelevat matkojaan saaristoon. Sähköinen varausjärjestelmä olisi yksi tehokas keino vähentää jonottamisen tarvetta, kun matkailijoilla olisi tiedossa, mihin vuoroon heillä on lippu ostettuna. Sekä ELY-keskus että Paraisten kaupunki ovat sitoutuneet kehittämään juuri meidän saaristomme olosuhteisiin soveltuvaa varausjärjestelmää rengastien maksullisille osuuksille. Varausjärjestelmä ei kuitenkaan sisälly vielä nykyisen avustuspäätöksen ehtoihin.

Saaristossa kesä oli muutenkin vilkas. Nauvon uudistetussa vierassatamassa oli tänä kesänä alustavien lukujen mukaan yli 20% viime vuotta enemmän veneilijöitä. Kesällä näkyi myös päiväkävijöiden lisääntynyt määrä, erityisesti ravintoloiden kasvaneessa myynnissä. Monet yrittäjät ovat iloinneet myös siitä, että matkailijat ovat käyttäneet rahaa ja viipyneetkin pidempään kuin ehkä tavallisesti.

Rekisteröityneissä yöpymisissä Paraisten kaupunginalueella kesä-elokuun ajalla kasvua on viime vuoteen verrattuna +12%. Kotimaisten matkailijoiden osuus on kasvanut viime vuodesta +34%.

-Ulkomaille ei ole voinut siinä määrin matkustaa mihin on totuttu, ja silloin lomabudjettiin suunnitellut rahat on käytetty kotimaassa matkailuun. Tämä näkyy juuri esimerkiksi majoitustilastoissa, mökkien vuokrauksessa, ravintoloiden myynnissä sekä muiden matkailukohteiden kävijämäärien nousussa. Tästä kesästä on vaikea vetää johtopäätöksiä tulevasta vuodesta mutta juuri nyt olemme tyytyväisiä siihen, että kotimaan matkailijat ovat löytäneet saariston, sanoo Aitamurto.

Lisätietoja:

Niina Aitamurto
Matkailupäällikkö
Paraisten kaupunki
niina.aitamurto@parainen.fi
+358 40488 6093

www.saaristonrengastie.fi