Ulkosaariston rikkauksia

Koe ulkosaariston upeimmat kohteet! Yhteysaluksilla vierailet sujuvasti ulkosaaristossa ja saarilla on usein lukuisia palveluja tarjolla. Varaa matka huippusesongin jälkeen, jotta saat eniten irti lomastasi!

Matkustathan vastuullisesti ja noudatat voimassa olevia koronarajoituksia. Huomioithan myös ELY-keskuksen voimassa olevat rajoitukset yhteysaluksilla. Lue lisää.

HUOM! M/S Baldur liikennöi jälleen Pärnäisistä. Pysäköintialue autoille Pärnäisten satamassa.

Matkusta joukkoliikenteellä

Oma vene ei ole vaatimus täysimittaiselle saaristokokemukselle! Maksuton yhteysalus M/S Baldur liikennöi Nauvon Pärnäisistä Utöhön. Yhteysalus käy myös saarissa Berghamn, Nötö, Aspö ja Jurmo. Lopullinen määränpää saavutetaan 4-5 tunnissa ja matkan aikana on mahdollista syödä aluksen ravintolassa. Voit matkustaa joukkoliikenteellä koko matkan Turusta Pärnäisiin. Paraisilta pääse Föli bussilla Turkuun.

Matkustat myös sujuvasti yhteysaluksilla Björkholmiin Granvikista M/S Vikenillä  sekä Brännskäriin Kirjaisista M/S Falköllä.

Ulkosaaristoon pääsee paitsi yhteysaluksella, myös taksiveneillä. Lue lisää: Sjövägen Oy ja Saaristo cruises.

Skärgårdens-ytterligheter_Res-kollektivt
Skärgårdens-ytterligheter_Berghamn

Berghamn

Berghamnin saari sijaitsee Nauvon pääsaaren eteläpuolella ja Berghamniin on säännöllinen yhteysalusliikenne Kirjaisista ja Pärnäisistä. Vanha Västerbyn kalastajatila saaren pohjoisrannalla on kuin pala entisaikojen saaristomaisemaa. Saarella hoidetaan perinnemaisemia ja Västerbyn tilan rantavajassa oleva näyttely kertoo kalastajien elämästä. Kesällä saarella järjestetään opastettuja kierroksia, sinulla on mahdollisuus leiriytyä, vierailla vierassatamassa ja kävellä luontopolkua pitkin.

Nötö

Nötö on yksi Saaristomeren kansallispuiston suurimmista saarista ja sijaitsee Nauvon eteläisessä saaristossa. Saaren tunnistaa sen vanhoista tiloista koostuvasta kyläkokonaisuudesta. Vieraillessa voi pysähtyä saaren paikalliseen ruokakauppaan, leipomoon ja kahvilaan. Seikkaile saaren ympäri ja vieraile sataman vanhassa tuulimyllyssä sekä vuonna 1757 käyttöön vihityssä kappelissa.

Skärgårdens-ytterligheter_Nötö
Skärgårdens-ytterligheter_Aspö

Aspö

Korppoon ulkosaaristossa sijaitseva Aspö tarjoaa kaikki puitteet mukavalle saaristopäivälle! Saarella on asukkaita ympäri vuoden ja siellä on mm. vierassatama, yleinen puusauna, kalamyyntiä ja kahvilakauppa. Myös Aspön kaunis  luontopolku on kokemisen arvoinen!

Jurmo

Jurmon saarella keksit vaikka mitä tekemistä koko perheelle! Vierassatama tarjoaa noin 80 venepaikkaa ja syömistä löytyy elintarvikemyymälästä. Voit halutessasi myös itse valmistaa ruokasi saaren grillauspaikalla. Nauti Jurmon upeasta luonnosta kävellen pitkin rantoja. Saarella on useita yöpymisvaihtoehtoja, mutta erityisesti mökit varataan nopeasti, joten tee varauksesi hyvissä ajoin. M/S Baldurilla matka kestää noin kolme tuntia Pärnäisistä.

Skärgårdens-ytterligheter_Jurmo
Skärgårdens-ytterligheter_Utö

Utö

Utö sijaitsee ulkosaaristossa ja on Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari ja yhteysalus M/S Baldurin määränpää. Utön karu luonto houkuttelee erityisesti lintubongareita, mutta myös muita, jotka arvostavat merta ja ulkosaariston rauhallisuutta. Utö Havshotell on Suomen eteläisin merihotelli, josta löydät myös rantasaunan, ravintolan sekä laadukkaita opastuksia. Majoitusta ja kahvilapalveluita tarjoaa myös Hannas Horisont. Luonnonkauniilla saarella on myös ruokakauppa, vierassatama ja historiallinen maamerkki Utö majakka.

Björkholm

Paraisten Björkholmissa on ainekset huippumökkilomaan! Saarelta löydät merenläheistä majoitusta ja lukuisia aktiviteetteja. Pidätkö kalastuksesta, vaeltamisesta, frisbeegolfista, suppailusta, purjehduksesta tai tahdotko vain rentoutua? Jos vastauksesi on kyllä, ota Björkholm määränpääksesi! Matkustat luonnonkauniille saarelle sujuvasti Granvikista yhteysalus M/S Vikenillä.
Skärgårdens-ytterligheter_Björkholm
Skärgårdens-ytterligheter_Brännskär

Brännskär

Tervetuloa Brännskärin saarelle, täällä viihtyvät sekä lapset ja aikuiset! Saarelta löytyy pieni vierassatama, majoitusta, leirintäalue ja myös muita aktiviteetteja. Käy kalastamassa tai koe saaristo kajakista! Kokeile jousiammuntaa, frisbeegolfia tai kävele saaren ympäri joko omin päin tai paikallisen oppaan kanssa. Vierassatamassa tarjoillaan vastapaistettua leipää, keittoa ja savukalaa. Halutessasi voit myös käydä satama-alueella sijaitsevassa saunassa.