Päivä Paraisten saaristossa

Saaristoon on helppo tulla ja haluamme korostaa sitä antamalla vinkkejä paikoista, joihin on helppo tulla päiväretkelle. Suurin osa näistä paikosta ovat vierailtavissa ympäri vuoden. ”Ympäri vuoden” on myös asia, jota haluamme korostaa; saaristo on nimittäin auki vuoden jokaisena päivänä, 24/7, riippumatta säästä, tuulesta tai vuodenajasta.

 

Pikku Rengastie

Pikku Rengastie, joka on auki 1.6.-30.8.2020 (ja 4-6.9, 11-13.9 ja 18-20.9.2020) on täydellinen päiväretkikohde. Voit matkustaa Rengastien sekä myötä- että vastapäivään, kunhan muistat mukauttaa matkasi M/S Östernin aikataulun mukaan.

[ Tutustu aikatauluun täällä: http://www.ostern.fi/aikataulu ]

Pikku Rengastie kulkee Nauvon ja Paraisten läpi. Näissä paikoissa on paljon katseltavaa, joten kannattaa pysähtyä näissä, jos aikataulu antaa myöden. Matkalla näkee paljon merimaisemia ja reitin varrella on runsaasti erilaisia palveluja.

 

Päivä Nauvossa

Nauvo on vain yhden lautan päästä mantereelta. Lautta kulkee usein ja siksi Nauvoon pääsee nopeasti ja helposti. Täällä voit vierailla vierasvenesatamassa ja tutustua monipuolisiin palveluihin sataman ympäristössä. Kesäaikaan täältä löytyy monta pientä puotia ja ruokapaikkaa, mutta myös sesonkiajan ulkopuolella monet ravintolat ovat auki. Vierasvenesataman vierestä löytyy uimaranta ja kallioita. Täältä löydät myös useita luontopolkuja; sekä Nauvossa että matkalla Nauvosta mantereelle. Kesäaikaan täällä järjestetään monia tapahtumia, mutta myös syksyllä järjestetään suuri Saariston sadonkorjuujuhla -tapahtuma.

 

Päivä Iniössä

Iniö on myös lähellä manteretta, mutta toisesta suunnasta. M/S Auralla pääset Kustavista Iniöön. Tämä yhteysalus kulkee aikataulun mukaan, joten kannattaa tutustua siihen.

[ Tutustu aikatauluun täällä: https://www.finferries.fi/lauttaliikenne/lauttapaikat-ja-aikataulut/inio-kustavi-aura.html ]

Iniön päänähtävyys on luonto. Luontoon voit tutustua kävelemällä luontopolkua Norrbyssä. Se menee aina Kasbergetiin asti, joka on Iniön korkein paikka ja josta on hyvät näkymät saarille. Myös Iniön kirkko kuuluu nähtävyyksiin. Kesäaikaan täällä on runsaasti palveluja, mutta sesonkiajan ulkopuolella tarjonta vähenee. Iniö Lanthandel -kauppa on auki ympäri vuoden, mutta sesonkiajan ulkopuolella se on kiinni sunnuntaista maanantaihin.

 

Päiväretki Nötöön tai Aspöön

Matkusta ulkosaaristoon muutamaksi tunniksi. Yhteysaluksella M/S Eivorilla pääset sesonkiajan ulkopuolella (7.8.-6.6.) maanantaisin ja keskiviikkoisin helposti ja ilmaiseksi päiväretkelle. Kesäkaudella päiväretkelle pääsee maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Lähtö aamulla/aamupäivällä Pärnäisistä, muutama tunti saarella ja illaksi takaisin Pärnäisiin.

[ Tutustu aikatauluun täällä:
https://www.meritie.fi/wp-content/uploads/2019/05/Eivor-talvi-2018-2019.pdf ]
[ Aikataulu kesällä: https://meritie.fi/wp-content/uploads/2019/08/Eivor-kesä-2019-2.0.pdf ]

Nötössä voit kävellä kulttuuripolulla, joka on 2 km pitkä. Reitti lähtee kylän satamasta ja on merkitty maastoon valkoisin nuolin. Reitin varrella näet tuulimyllyn, vanhan kansakoulun sekä kappelin. Nötössä on myös seitsemän kantatilaa, muinaishautoja ja soiva kivi.

Aspössä tapaat paikalliset heti veneestä astuttuasi. Täällä voit käydä kappelissa, kävellä luontopolkua ja kokea aitoa ulkosaaristotunnelmaa.

Muista nämä sesonkiajan ulkopuolella:
1. Kannattaa ottaa omat eväät mukaan ulkosaaristoon. Suurin osa palveluista on kiinni tähän aikaan vuodesta.
2. Ilmoita ajoissa M/S Eivorille että haluat jäädä Nötössä/Aspössä pois. Sesonkiajan ulkopuolella alus pysähtyy täällä vain tarvittaessa. Tästä lisää infoa aikataulusta.

 

Iniön kirkko

 

Nötö

M/S Östern, Pikku Rengastie