Saariston upeat retkikohteet #5 Nauvon Jatulintarha

Nauvo, Finby  

Vaellus vie sinut aikamatkalle vuoteen 1910 18-vuotiaan Signen jalanjäljissä.  
Reitti vie sinut Jatulintarhalle, joka on kivistä tehty labyrintti kalliolla. 

 

Nimi ja reitin pituus 

Jatulintarha, 4-6 km meno-paluu 

 

Mistä reitti löytyy ja missä pysäköidä 

Jatulintarha on Nauvon Finbyssä. Reitti alkaa Nauvon vierasvenesatamasta. Auton voi pysäköidä Nauvon keskustaan, esim kirkon parkkipaikalle tai Eteläsataman hiekkakentälle.                                                                         

 

Esteettömyys/ kenelle reitti sopii 

Nousu jatulintarhaan on melko vaikea, kapeaa metsäpolkua pitkin, mutta jos jättää jatulintarhan väliin voi kiertää Finnäsintietä pappilaan ja jalkapallokentälle – onnistuu esim lastenvaunuilla.  

 

Reitin maasto 

Reitti kulkee ensiksi vierasvenesatamasta asfaltoitua Puistotietä länteen, urheilukenttien ohi Norrstrandintielle, ja hetken päästä näette oikealla kädellä muutama punainen parakki ja sitten Finnäsintien tienhaara. Tien vasemmalla puolella alkaa viitoitettu reitti metsäpolkua pitkin Jatulintarhalle. Seuraa vaellusviitoitusta, joka ohjaa sinut epätasaisen ja mäkisen maaston halki,  jatulintarha-labyrintille, joka sijaitsee länsi-luoteeseen viettävällä kalliolla. Korkeus täällä on 25m merenpinnan yläpuolella. Labyrintin läpimitta on n. 8m.  

Palaa samaa reittiä takaisin Norrstrandintielle ja jatka matkaa Finnäsintielle. 
Toinen, helppokulkuinen vaihtoehto on jättää jatulintarha väliin ja kääntyä suoraan Norrstradintieltä Finnäsintielle ja sitä pitkin kuntopolulle, pappilaan ja takaisin jalkapallokentälle. 

 

Miksi juuri tämä reitti on erikoinen

Jatulintarhoja löytyy ympäri Eurooppaa, mutta Suomessa niitä on eniten. Jatulintarhoja on saatettu rakentaa monesta syystä, eikä ole varmaa tietoa miksi. Teorioita on esim. että merimiehet ja kalastajat rakensivat niitä ajankulukseen tai tuomaan suotuisia ilmoja. Niiden on myös arveltu liittyneen hedelmällisyysriitteihin tai kertoneen alueen omistuksesta. Jatulintarhoja on myös käytetty erilaisissa leikeissä. 

 

 Lisävinkki 

Satamasta voi vuokrata polkupyörän ja pyöräillä muuten, paitsi metsäosion.