Skärgårdens fina naturstigar – #3 Westerholmsstigen, nagu

Westerholmsstigen, Ernholm, Nagu

Westerholmsstigen är en naturskön rutt på Ernholm där du bekantar dig med öns historia i text och bild. Ernholms by antas ha uppstått senast på 1400-talet.
 

Namn och längd

Westerholmsstigen, 3 km/ ca 1 timme

 

Hur du hittar rutten och parkeringen

Rutten startar vid Nagu torg/Kajutan-byggnaden. Bilen kan parkeras vid torget eller sandplanen vid Södra hamnen. 

 

Tillgänglighet / till vem lämpar sig rutten 

Westerholmsstigen är annars lättillgänglig, förutom etappen upp till Jitukastberget och gravröset från bronsåldern. Där det är som brantast finns ett repräcke som hjälpmedel. Det finns också en omväg som är lättare att gå och på jämnare mark, så att man ej behöver klättra upp på berget.      


Ruttens terräng 

Rutten går först en liten stump längs asfalterad väg, över en träspång och sedan längs skogsstigar, berg och sandvägar. Etappen upp till Jitukastberget är svårast, med rötter och berg som vid fuktigt väder kan vara hala. Ett repräcke finns som hjälpmedel. Högsta punkt är 36m över havet. Man kan välja en omväg och skippa berget, och då är terrängen rätt enkel och okuperad.  


Varför just denna rutt? 

Rutten ger en fin inblick i områdets historia. Kulturstigen har dedikerats konstnären och landskapsmålaren Viktor Westerholm, som i sin ungdom tillbringade somrarna på ön – samma landskap syns i många av hans målningar. Rutten är väldigt väl utmärkt och lätt att följa.   


Kuriosa / Extra tips 

För den konstintresserade är ruttens tema kring konstnären Westerholm en extra krydda. För alla andra är det intressant information vid infotavlorna och en vacker natur att njuta av! Ta med picnic och njut av vyerna vid Jitukastet!