Skärgårdens fina naturstigar – #4 Trollstigen, Gullkrona

Gullkrona naturstig

Gullkrona är en ö i Skärgårdshavet, i kommundelen Nagu i Pargas i Finland, ca fyra sjömil sydost om Kirjais. Det finns en liten gammal lotsstuga högst uppe på ön, som numera fungerar som ett litet museum. Det finns en trevlig naturstig kring ön. 

 

Namn och längd 

Gullkrona naturstig – Trollstigen, ca. 1,5 km  

 

Hur du hittar rutten och parkering 

Till Gullkrona kommer du med egen båt eller förbindelsebåten m/s Nordep från Kirjais Östra udde i Nagu. Förbindelsebåten är gratis. 
Du kan också välja charterbåt och under sommaren kommer du även direkt från Åbo, via Själö, till Gullkrona med Rederi Vitharuns  m/s Norrskär. Denna rutt är avgiftsbelagd.  

Naturstigen startar från charterbåtsbryggan i närheten av restaurangen, ca 100 m från gästhamnsbryggan. Det är bara att följa de vita pilarna som visar rutten. 

 

Tillgänglighet / till vem lämpar sig rutten 

Den här stigen lämpar sig för nästan vem som helst 

Stigen är dessvärre inte anpassad för barnvagnar, rullstolsbundna eller rollatorer.  

 

Ruttens terräng 

Stigen är kuperad och varierande. Det är en stig i naturen över berg, nära strand och i skogen 
Vissa partier kan vara lite brantare, om det är vått i naturen är oftast bergen hala, så gå  
försiktigt.  

 

Varför just denna rutt / det bästa med rutten 

Denna rutt är perfekt till dig som vill uppleva naturen i en typisk skärgårdsidyll.  Där finns fina berg som du kan stanna och pausa på, ha till exempel picknick-korgen med dig och njut en stund av naturen. 

Det finns även en ny rutt, LotslänkenDen är märkt med blå band och startar på samma ställe som ”Trollstigen”. Vid den södra stranden viker den av österut och fortsätter förbi det gamla lotshemmanet ”Gloet” upp till Lotsstugan. Från Lotsstugan kan man följa stigen ner förbi den gamla väderkvarnen och stanna till vid hamnboden och bistron! ”Lotslänken” är 1.1 km lång och om man kombinerar den med ”Trollstigen” får man en ca 2.5 km lång tur! 

 

Kuriosa / extra tips 

Ta dig ett svalkande dopp i havet längs stigen. På vägen ner passerar du en spännande spricka i berget som både vuxna och barn kan gå in i.