En dag i Pargas skärgård

Skärgården är lätt att nå och det vill vi förtydliga genom att ge några tips på vilka platser man lätt kan besöka över dagen. De flesta platserna går såklart att besöka året om. ”Året om” är nämligen en annan sak vi gärna vill poängtera; skärgården är nämligen öppen varje dag under året, 24/7, oberoende väder, vind och årstid.

 

Lilla Ringvägen

Lilla Ringvägen är öppen 1.6-30.8.2020 (och 4-6.9, 11-13.9 och 18-20.9.2020) och är ett perfekt resmål över dagen. Du kan åka både motsols och medsols, så länge du kommer ihåg att anpassa din resa enligt M/S Österns tidtabell.

[ Bekanta dig med tidtabellen här: http://www.ostern.fi/aikataulu ]

Lilla Ringvägen går bl.a. förbi Nagu och Pargas, som du kan stanna i och utforska mer om du har tid. På rutten ser man mycket havslandskap och det finns mycket service längs vägen.

 

En dag i Nagu

Nagu ligger bara en färja bort från fastlandet. Färjan går ofta och det går därmed snabbt att ta sig till Nagu. Här kan du utforska gästhamnen och all service i den. Sommartid finns här mycket små butiker och matställen, men även under lågsäsong håller flera restauranger öppet. Intill gästhamnen finns en simstrand och klippor. Här finns flera naturstigar; både i Nagu och på vägen mellan fastlandet och Nagu. Här ordnas sommartid många evenemang, men även under hösten ordas Skärgårdens skördefest som är en stor händelse.

 

En dag i Iniö

Iniö ligger likaså nära fastlandet, fast från ett annat håll. Med M/S Aura kan du ta dig från Gustavs till Iniö. Förbindelsebåten följer tidtabell så det lönar sig att följa den.

[ Bekanta dig med tidtabellen här: https://www.finferries.fi/lauttaliikenne/lauttapaikat-ja-aikataulut/inio-kustavi-aura.html ]

Iniös främsta sevärdhet är naturen och den kan du bekanta dig med genom att gå naturstigen i Norrby. Den slutar vid Iniös högsta plats, Kasberget, som ger den en fin utsikt över alla öar. Även Iniö kyrka hör till en av sevärdheterna. Här finns det gott om service sommartid, men under lågsäsong minskar utbudet. Lanthandeln har öppet året om, men under lågsäsong är den stängd söndag-måndag.

 

Dagsutfärd till Nötö eller Aspö

Besök den yttre skärgården och stanna där i några timmar. Med förbindelsebåten M/S Eivor kan du enkelt och gratis åka på en dagsutfärd på måndagar och onsdagar under lågsäsong (7.8-6.6) och måndag, tisdag och onsdag under sommarsäsongen. Avfärd sker från Pärnäs i Nagu på morgon/förmiddag, några timmar i land och tillbaka i Pärnäs på kvällen.

[ Bekanta dig med tidtabellen här: https://www.meritie.fi/wp-content/uploads/2019/05/Eivor-talvi-2018-2019.pdf ]
[ Tidtabell under högsäsong: https://meritie.fi/wp-content/uploads/2019/08/Eivor-kesä-2019-2.0.pdf ]

På Nötö kan du gå en kulturstig som är ca 2 km lång. Start sker från butiken och stigen är utmärkt med vita pilar. Här går du bl.a. förbi väderkvarnen, hembygdsskolan och Nötö kapell. På Nötö finns också sju stamhemman, forngravar och en klockarsten.

På Aspö möts du av lokalbefolkningen genast du stiger av båten. Här kan du besöka kapellet, vandra naturstigen och uppleva äkta utskärsstämning.

Kom ihåg detta under lågsäsong:
1. Det lönar sig att ha med egen mat till utskären. Den mesta service är stängd under lågsäsong.
2. Meddela M/S Eivor i tid att du kommer kliva av på Aspö/Nötö, eftersom de endast stannar där vid behov under lågsäsong.  Info om det här står i tidtabellen.

 

Iniö kyrka

 

Nötö

M/S Östern, Lilla Ringvägen