Skärgårdens fina naturstigar #5 – Jungfrudansen, Nagu

Nagu, Finby 

Vandringen tar dig på en tidsresa till år 1910 med 18-åriga Signe. Rutten för dig till Jungfrudansen – en stenlabyrint på ett berg en bit in i Finbyskogen. 

 

Namn och längd 

Jungfrudansen, 4-6 km tur-retur 

 

Hur du hittar rutten och parkering 

 

Jungfrudansen ligger i Finby i Nagu. Rutten startar i Nagu gästhamn. Bilen kan parkeras i Nagu centrum, tex vid kyrkan eller sandplanen vid Södra hamnen. 

 

Tillgänglighet / till vem lämpar sig rutten 

 

Stigningen genom skogen till jungfrudansen är relativt svår och kuperad, längs en smal skogsstig, både i skog och på berg. Man kan välja bort jungfrudansen och istället följa Finnäsvägen vidare till prästgården och fotbollsplanen. På denna rutt kan man röra sig tex med barnvagn. 
 

 

Ruttens terräng 

Från gästhamnen följer man först den asfalterade Parkvägen mot väst, förbi sportplan och fotbollsplan till Norrstrandsvägen. Efter några hundra meter ser ni baracker på höger hand och Finnäsvägen (mot höger) och där börjar den utmärkta rutten in i skogen till vänster om Norrstrandsvägen. Följ den markerade vandringsleden in i skogen på södersida av vägen, längs stigen upp på bergsklippan där jungfrudansen ligger (ca 1 km skogsvandring i kuperad terräng). Höjden är 25 m över havet. Labyrinten är ca 8 m i diameter. Gå tillbaka samma väg, till Norrstrandsvägen och fortsätt på Finnäsvägen. 
En lättare rutt är att skippa jungfrudansen och genast vika av från Norrstrandsvägen mot höger till Finnäsvägen och sedan fortsätta längs motionsbanan igenom skogen via prästgården tillbaka till fotbollsplan.  

 

Varför just denna rutt / det bästa med rutten 

Det finns jungfrudanser runtom i Europa men allra flest i Finland och speciellt längs kustområdet. Man vet inter med säkerhet varför de byggts, men det finns olika teorier. En är att sjömän och fiskare byggt dem som tidsfördriv eller för att blidka vädergudarna. Det har också antagits ha med fruktbarhetsriter att göra eller som markering av ägande av landområden. Jungfrudanserna har också använts i olika lekar. 

 

Kuriosa / extra tips 

Man kan också hyra cykel vid hamnen och cykla de partier som inte är i skogsterräng.