Vinter i skärgården – besökarens paradis

Urspunglig text: Heli Heikkilä
Översättning: Pargas stad

Bilder: Outi Fagerlund, Heli Heikkilä

 

När du tänker på Åbo skärgård, tänker du ofta på sommar, på solvarma bergsklippor vid havet, på rödmålade båthus och skärgårdsbyar samt på avslappnad semesterstämning.

Men vad blir kvar när sommaren tas bort ur bilden? Solen värmer endast sinnet, klipporna är täckta av snö och på sommartorget finns endast en bortglömd skylt. I stället för turister, finns en tystnad som lokalinvånarna inte kan fylla.

Men det behöver de inte göra heller!

I skärgården kan du gå med snöskor, paddla kajak, pilka fisk, åka långfärdsskridskor, paddla med SUP-bräda, yoga…

…eller så gör du ingenting under vintern. Extrema upplevelser eller en oändlig tystnad – är upplevelser som ofta är en och samma sak för de som söker sig till skärgården.

Tystnad i skärgården betyder inte att tystnaden är absolut utan här hör du naturens ljud – och i bästa fall kan du höra gråsälarnas rop. Ljud, som sällan stör, utan tvärtom ger ro.

Vintertid, spelar naturen en stor roll i skärgården. Kölden möter det klara vattnet, glaserar träden på stränderna och en magisk sjörök stiger upp ur havet. Stormvindarna tjuter och i mörkret uppenbaras en klar stjärnhimmel och norrsken.

Det finns en viss risk att du förlorar ditt hjärta till skärgården. Lyckligtvis trafikerar färjorna och förbindelsebåtarna även vintertid. Endast vissa restauranger och övernattningsställen har öppet under vintern men tillräckligt många för t.ex. ett veckoslutsbesök. Man bör ju besöka sitt hjärta.