Planera din vandring

Bild: Stefan Bremer

Starta din vandring i Åbo eller ta bussen eller turistbåt till Nagu eller djupare in i skärgården. Det finns flera olika alternativ för kortare eller längre vandringar.

Du kan fritt välja hur du vill lägga upp din vandring. Vill du gå hela vägen? Vill du vandra vissa etapper och tar dig fram per buss på vissa sträckor? Eller vill du spjälka upp din vandring till flera separata tillfällen? En vandrare längs med S:t Olofs sjöled har dessutom lyxen att vila under vattensträckorna. Då tar du dig fram med förbindelsebåt eller med hjälp av en annan organiserad sjötransport.

Det går lokalbuss längs hela leden i Pargas skärgård.

Bild: Rania Rönntoft
SOA_winner_2020-300x223

Kartor

Finland

  • Åbo-Korpo: Etapper och detaljkartor  
  • Ruttbeskrivningar, färjetidtabeller och övernattningar är länkade från de respektive etapperna.
  • Kartorna kan printas ut och laddas ner som en pdf.
  • GPX- eller KML-spåren kan laddas ner till din telefon, GPS, smartwatch eller sports-tracker.
  • Hitta uppdaterad information på vår Facebook sida @olavinreitti.
  • I vår Facebook grupp StOlavWaterway  kan du dela dina bilder och berättelser från stigen, få hjälp och svar på dina frågor från andra pilgrimer och lokala företagare.  
  • Leden mellan Åbo och Kökar är tillgängligt på Google Earth och i Google kartor som streetview.

Åland

Sverige & Norge

Milsten utanför Nagu kyrka
English-PayOff-300x76
Council of Europe

Pilgrimspass och stämplar

Pilgrimspass och stämplar är en gammal tradition. Redan på medeltiden användes sådana som bevis för sanna pilgrimer. Dagens pilgrimspass har ett symbolvärde och är ett trevligt reseminne.

Hur var det förr?

Pilgrimspass och pilgrimsstämplar hör till den kristna pilgrimstraditionen. Som bevis för en äkta och sann pilgrim behövdes vanligen ett pilgrimspass med underskrift av präster under resans gång. Var det frågan om en botgöringsvandring var stämplarna extra viktiga i bevissyfte. Passet hade också ett värdefullt praktiskt värde, eftersom det fungerade som bevis och gjorde det lättare att få husrum för natten. Passet möjliggjorde faktiskt att pilgrimen fritt kunna vandra genom Europa utan att bli stoppad av gränser eller regler.

Hur är det idag? Var får jag tag på ett pass?

Också dagens pilgrimspass fungerar som en dokumentation över din vandring. Under din vandring samlar du stämplar från de ställen du besökt. Ett pass är enkelt att bära med sig och blir ett fint reseminne. Förutom stämplar kan du be en präst skriva sitt namn och ge en välsignelse inför vandringen, om du så önskar.

Pass för S:t Olofs sjöled finns att köpa i domkyrkan i Åbo, eller via webbutiken här. Passet är trespråkigt och officiellt godkänt av St. Olav Ways och europeiska kulturrutter. 

Stämplar

Stämplarna har inget givet utseende. Det viktiga är att de informerar om vilken plats du passerat. Längs S:t Olofs sjöled hittar du stämplarna vid kyrkorna längs med vägen. Be också om stämplar vid olika serviceställen – t.ex. restauranger, caféer och övernattningsställen. Det räcker gott med 1-2 stämplar per dag.

Pilgrimspass

S:t Olavsbrev 

För att få ett S:t Olavsbrev måste du med hjälp av passet kunna bevisa att du gått minst de sista 100 km, alternativt cyklat eller ridit minst 200 km, till slutmålet i Trondheim. Diplomet kan du då hämta på Pilegrimsgården invid Nidarosdomen i Trondheim.

Barnens eget pilgrimspass

För barn finns ett särskilt pilgrimspass för sträckan Åbo till Korpo. Passet följer Olofs livsresa från viking till kung och helgon. Under vägens gång samlar du stämplar och löser uppgifter. Passen delas ut gratis, fråga efter det i Åbo domkyrka, kyrkorna och biblioteken längs leden, eller i infopunkten i Pargas stadshus och på områdeskontoren i Nagu och Korpo. Närmare information samt några tilläggsuppgifter hittar du här.

Utrustning

Det är en fördel att färdas med lätt bagage. Längs S:t Olofs sjöled behöver du inte ha med dig mycket mat, eftersom det finns livsmedelsbutiker och -kiosker efter vägen. Däremot är det bra att vara rustad med kläder för alla väder.

Mat

Det finns mataffärer, kiosker, caféer och restauranger längs leden där du kan äta eller köpa mat. Vill du kunna sköta dig själv är ett friluftskök bra att ha i packningen. För enklare måltider och mellanmål klarar du dig med en termos med hett vatten. En vattenflaska är givetvis ett måste för vandraren. Ett sittunderlag ger komfort i fall marken är regn- eller daggvåt.

Kläder

Ett par stadiga och bekväma skor är en viktig ingrediens för en lyckad vandring. Se till att gå in dina kängor före resan. Är packningen tung är det bra med vandringskängor med högre skaft för bättre stöd för foten. Skoskavsplåster kan löna sig att skaffa.

Vi rekommenderar regnkläder, varma plagg – gärna i ylle – och ombyteskläder. Mössa och vantar kan komma väl till pass in i juni månad och från september. Speciellt när du färdas på sjön.

Men du kan också få användning av badkläder och en mindre handduk. Under den varmaste tiden kan det vara skönt att varva vandringskängorna med ett par stadiga sandaler, beroende på underlag.

Bild: Rania Rönntoft
Bild: Rania Rönntoft

Annat som kan vara bra att ha med

  • Kartor och kompass är bra att ha lättåtkomligt för att hålla koll på rutten och väderstrecken.
  • Ett Första hjälpen -kit med t.ex. plåster, förband, värktabletter. Myggmedel kan underlätta tillvaron och en fästingpincett (hör dig för på ett apotek) kan vara en livförsäkring.
  • Termos, vattenflaska, mugg och sittunderlag.
  • Pannlampa eller ficklampa, kniv och toalettpapper.
  • En anteckningsbok för minnesanteckningar och goda idéer.

Resa till och från rutten

Resa till och från Åbo

  • Flyg: Åbo flygplats ligger 8 km från stadens centrum. Flygplatsen är liten med få avgångar och landningar per dag. Helsingfors-Vanda flygplats är Finlands största och har goda tåg- och bussförbindelser till Åbo.
  • Tåg: Åbo nås med tåg från hela landet. T.ex. resan Helsingfors-Åbo tar ca 2 timmar.
  • Buss: Information om inrikes bussförbindelser: Matkahuolto och Onnibus
  • Passagerarfärja från Sverige: Viking Line eller Tallink Silja Line

Längs leden finns lokalbussar som trafikerar flera gånger per dygn. Rutten sker till stor del även på havet, med gratis landsvägsfärjor.

Från Galtby i Korpo går förbindelsebåt till Åland med anhalter på bland annat Kökar, Sottunga och Föglö innan slutdestinationen Långnäs på fasta Åland. Antalet dagliga avgångar från Galtby är säsongsberoende. I regel är det en till två avgångar från Galtby till Åland under sommaren, mera sällan under vår och höst. Vintertid 5 gånger/vecka.

Bilpassagerare som inte är skrivna på Åland kan inte boka plats från änddestination till änddestination, utan måste ta resan i minst två etapper. Cyklister rekommenderas att boka plats under högsäsong, medan detta inte krävs för vandrare utan fordon. För vandrare är överfarten avgiftsfri, cyklister och övriga fordonspassagerare betalar en mindre avgift. Läs mer om tidtabeller och annat.

st_olav_waterway_map

Bildgalleri