Fem tips till Pargas centrum – Malmen

Närturism är pop, hemestra är pop, inhemska resor är pop, skärgården är pop, ringvägarna är pop. Vad kunde vara ”pop” i Pargas centrum, på ”Malmen”? Här en kort samling av fem tips.

 

 1. Pargas gamla centrum ”Gamla Malmen” och fina Hembygdsmuseet och Industrimuseet

  Gör en självstyrd guidad promenad på Gamla Malmens gränder. Följ guidepunkterna längs med rutten och lär dig Skärgårdshistoria. Skanna QR koderna och få info om de omliggande punkterna och historien om dem.

  Läs mer här: historiarum.fi

  Besök också Hembygdsmuseet intill Köpmansgatan och Industrimuseet som är en kort promenad från centrum.
  Kontrollera museernas öppettider här: https://visitparainen.fi/sv/sevardheter-aktiviteter/

 

 1. Köpmansgatans butiker, restauranger och caféer


  När historiehungern är mättad är det bra att sköta om att hungern och törsten blir tillgodosedda i nån av Köpmansgatans restauranger och cafeér. Det finns utbud på allt från restauranger som erbjuder lokala dagens råvaror till pizzor. Hela vägen från Strandvägen till gästhamnen. När man ätit och släkt sin törst är på sin plats att besöka några av de många butikerna på Köpmansgatan. Det erbjuds bl.a. antik, inredning, blommor, högklassiga bruksvaror och glitter.

  Läs mer här: https://www.facebook.com/pargasmalmen

 

 1. Det unika Art Bank konstgalleriet


  På Köpmansgatan ligger också Art Bank konstgalleri, eller mer officiellt  ”Salvador Dalî Private Exhibition and Art Gallery”. Gör en resa till  Salvador Dalîs hem, sinne och konst. En internationellt unik samling av Dalïs skulpturer, möbler, målningar och andra Dalîs konstverk. I Art Bank Galleriet får du också uppleva exklusiva verk av finländska och internationella konstnärer.

  Läs mer här: https://artbank.fi/

 

 1. Centralparken och Centris äventyrsgolf


  När man reser med hela familjen kan det vara bra att ta en paus emellanåt. Pargas centralpark eller ”Archipelago Central Park” ger goda ramar till detta. De minsta kan gunga, trampa karusell, klättra, åka rutschkana i Lucienus Alienus för att inte tala om gränsplanen med mål för bollspel. De äldre kan stretcha av i gymnastikpunkterna vid Sundet eller bara pusta ut på parkbänkarna. Ja, och nog kan de äldre också gunga. Sedan kan hela gänget styra kosan till Centris äventyrsgolf för en runda. Här finns också en infopunkt och café.

  Läs mer här: https://www.facebook.com/centrisgolf

  Alternativt kan man ta en runda på den 6 hål långa Pargas DiscGolfPark i parken. Banan passar väl för nybörjare.

  Läs mer här: https://frisbeegolfradat.fi/rata/parainen_disc_golf_park_parainen/  

 

 1. Det enastående pricket på i, Gruvans utsiktsplats


  Hur växte det en liten stad i Pargas? Hur blev Pargas Finlands ledande leverantör av kalkprodukter? Vad var Pargas Kalkbergs Aktiebolag vars produkter finns i så gott som varje byggda fastighet i Finland? Mineralen Pargasite…..vadå? Frågor som uppstår då man besöker Nordkalks gruvtäckts utsiktsplats på adressen Pajbackavägen 1. Få platser i världen har en motsvarande gruvtackt alldeles intill stadscentret, okej kanske i Kiruna.

  Läs mer här: https://www.nordkalk.se/kontakt/verksamhetsorter/Finland/Pargas/

 

En passande avslutning, eller start, på din skärgårdsresa är ett besök till Pargas centrum ”Malmen”. Man får insikt till hur mångfasetterad, rik och unik Pargas stad är, allt från tung industri till personliga skärgårdsbyar.

 

Pargas hembygsmuseum

Gruvans utsiktsplats

 

Pargas med vy över gästhamnen