Lilla Ringvägen – en stor skärgårdsupplevelse

Lilla ringvägen är en cirka 120 km lång turistrutt som består av sträckor på land och hav i Skärgårdshavets fantastiska landskap. Rutten kan följas mot- eller medsols. Med sitt rikliga utbud för turister är Åbo en naturlig start- och slutpunkt för rutten. Utanför staden börjar en labyrint på cirka 20 000 öar. Och om kobbarna också räknas med är antalet öar dubbelt så stort.

Lilla ringvägen är lämplig i synnerhet för personer som reser med cykel, men den kan följas även med personer som har personbil och på land även i en stor utsträckning med linjetrafikens bussar. Den här ruttbeskrivningen går motsols. Det är möjligt att färdas rutten med bil under en dag, och då är det bra att planera dagen i synnerhet med beaktande av förbindelsefartyget M/S Österns tidtabell. Längs rutten finns det dock mycket att uppleva, så vi rekommenderat övernattning till exempel , på Själö eller i Nagu.

Åbo och Nådendal – sommarstäder utan like

Åbo är centrum för sydvästra Finland och stadsvyerna vid Aura å berättar mångsidigt om åtta århundraden i landets äldsta stad. Åbo flödar över av såväl historia, konst och evenemang som utbud av shoppingmöjligheter och restauranger.

Du kan ta dig till Lilla ringvägen antingen längs vägen till Nådendal eller genom att i Åbo stiga på den äkta ångbåten S/S Ukkopekka som låter dig uppleva en nostalgisk färd under vilken du får beundra spetsvillorna på Runsala stränder och se Nådendals idylliska gamla stadsvy från havet innan du stiger i land. Lär dig i lugn och ro mer om denna gamla kloster- och spastads historia i kyrkan och , njut av strandrestaurangernas utbud och glöm all stress på de smala trähusgränderna. Nådendal är även känd som Muminvärldens officiella hemstad, så det är värt att också besöka mumintrollen. En garanterat avslappnad semesterkänsla får du genom att skämma dig bort med någon av spabehandlingarna på Nådendals spa.

Nådendals mångskiftande skärgård

Från Nådendals centrum fortsätter färden över Naantalinsalmi till ön Luonnonmaa där presidentens kända sommarresidens är beläget. Om du är intresserad av ett besök i Gullranda trädgård, kontrollera på förhand besöksmöjligheterna. Några kilometer längre bort ligger Kultaranta Resort som är omgiven av en golfbana och tillhandahåller mångsidiga logi-, restaurang-, wellness- och programtjänster och har en badstrand.

Från Särkänsalmi bro har man en fantastisk utsikt över havet, och därefter fortsätter färden i Rimito jordbrukslandskap. I byn Poikko kan man avnjuta restaurangen Pohjakulmas skärgårdsmat eller köpa hälsosam vägkost från den ekologiska gården Mikolan Luomutila. Du kan också stanna i Rimito centrum för att fylla dina energireserver. Vi rekommenderar också en avstickare till den medeltida kyrkan i Rimito. Kyrkans många vägg- och takmålningar är en imponerande syn. Rimito är känd för sin nypotatis, som många är vana att avnjuta med sill. Cirka fyra kilometer från kyrkbyn i Rimito ligger den gamla sillhamnen i Röölä, där man kan lära sig om den lokala historian bland annat på silltraditionsmuseet Dikseli och på kvarnmuseet. Det finns även en restaurang vid havsstranden.

Röölä ligger cirka 10 km från Hanga förbindelsefartygsbrygga, men kom ihåg att det på vägen dit finns en färja som går enligt tidtabell. Gratisfärjan Hämmärönsalmi tar dig på några minuter från ön Airismaa till Aaslaluoto. Det avgiftsbelagda förbindelsefartyget M/S Östern trafikerar från Hanga förbindelsefartygsbrygga enligt tidtabell via Själö till Nagu centrum under sommaren. Mellan Rimito och Nagu kan man också färdas längs en alternativ lite längre fartygsrutt, Skärgårdslinjen, med M/S Hamnskär från Röölä via Själö till Nagu.

Själö

Själö. Bild: Gustav Ramberg

Själö och Nagu centrum – annorlunda skärgårdsupplevelser

Endast de som reser utan bil kan stanna för att ta en närmare titt på Själö. Själö är känd för sin intressanta lepra- och mentalsjukhushistoria, som till exempel korskyrkan i trä påminner besökare om. Nuförtiden kan resenärer ta del av guidade rundturer, konst, logi- och restaurangtjänster.

Från Själö tar förbindelsefartyget dig på en halv timme till kyrkbacken i Nagu. Lär dig känna den här somriga oasen till fots; gästbåtshamnens vimmel, många restauranger, terrasser, logitjänster och bodar och å andra sidan den medeltida kyrkans lugn. Du kan njuta av sommarvädret på många sätt; njut av solen på Framnäs badstrand, hyr en SUP-bräda eller kajak eller vandra på stigarna i konstnären Victor Westerholms somriga barndomslandskap och lär dig om landskapsmålarens liv, naturen i området och gravröset från bronsåldern.

Från Nagu centrum fortsätter Lilla ringvägen österut längs Skärgårdsvägen. Det är cirka 15 kilometer till färjstranden, men det är en god idé att reservera tid för att beundra vyerna. Den bildsköna runda klippön Kalven fångar blicken vid färjstranden. Den gula vägfärjan trafikerar cirka var femtonde minut och passagerarna kan på 10 minuter åka den drygt en och en halv kilometer långa sträckan till Lillmälö i Pargas.

Nagu Hamn

 I Nagu finns det mångsidigt utbud av inkvartering- och resturangtjänster.

Den inre skärgårdens pärlor i Pargas och S:t Karins

Efter cirka fem kilometer kan du vända blicken mot höger, för då kan du se Lenholmens frodiga naturskyddsområde med sina urgamla ekar, blomängar och fågeltorn. Endast några kilometer framåt kan du ta en vilopaus på den idylliska gården till Sattmarks torp som ligger vid vägen. Det bjuds på kaffe, mat, inkvartering i stuga och naturstigar.

På väg mot Pargas centrum fångas blicken av föremål som finns i korsningen till Cementvägen och berättar om industrin i området. Vi rekommenderar avstickare till utsiktsplatsen över det över hundra meter djupa dagbrottet som finns i stadskärnan eller till industrimuseet. I centrum vid Köpmansgatan och gästbåtshamnen finns restauranger och caféer, fiskbutiken Fiskis och det personliga galleriet ArtBank som har Salvador Dalí som tema. Även kyrkan och trähusgränderna i Gamla Malmen som omger kyrkan är värda ett besök.

Från Pargas fortsätter färden över den stora hängbron Rävsundsbron till Kustö i S:t Karins. Där kan man bland annat förundra sig över ruinerna av en medeltida biskopsborg eller avnjuta en måltid med villastämning på sommarrestaurangen Villa Wolax vid havsstranden – båda ligger flera kilometer från huvudvägen. Bron förbinder Kustö till fastlandet och sedan är det endast drygt 10 kilometer kvar genom S:t Karins moderna centrum till Åbo.

Gamla Malmen

Det löns att besöka Pargas stads centrum året om. Bild: Jaska Poikonen

Klimatvänlig skärgårdsturism

Den här rutten lämpar sig utmärkt för resor med cykel, eftersom det är tätt mellan tjänsterna och resorna med båt och färja låter cyklisterna vila en stund. I Nådendal har Tammiston majoitus- ja juhlapalvelut, Visit Seili och Villa Wolax på Kustö finslipat sina tjänster för behov hos dem som reser med cykel och fått märket Välkomna cyklister. Ett litet cykelreparationskit finns tillgängligt i Pargas centrum, Lillmälö färjstrand, Nagu gästbåtshamn, Hanga och Röölä i Rimito. Om du blir överraskad av regnet eller bara vill cykla en bit av vägen kan du utnyttja Fölis bussturer på sträckan Åbo–Nådendals centrum–Röölä och Skärgårdsbussens turer på sträckan Nagu centrum–Åbo. Du hittar tidtabellerna bland annat i Matkahuoltos reseplanerare, appen Reitit ja liput eller för sjötrafik till exempel på webbplatsen lautta.net. Carfield har det mest omfattande utbudet av cykelhyrning i skärgården, i Åbo hyrs cyklar och elassisterade cyklar även av 10BikesDessutom kan cyklar hyras av och av flera turistföretag längs vägen. Fartygen som nämns i texten transporterar cyklar. Bussarna tar cyklar ombord, om det finns tillräckligt med utrymme.

 

Denna artikel är gjord i samarbete med Åbo Yrkeshögskolas och Turku Science Parks Vihreät matkaketjut-projekt.

EAKR logoEU Vipuvoimaa