Gårdsbutiker – Skärgårdens smakrutt

Skärgårdssmaken hittar du i de små gårdsbutikerna och bodarna 

Skärgårdsborna har alltid varit fyndiga samtidigt som de behöver flera ben att stå på i sin verksamhet. Ett resultat av detta är de otaliga små direktförsäljningsbodarna som man kan hitta längs vägarna när man tar sig en avstickare från Skärgårdsvägen in till byarnaDe fungerar som lämpliga rastplatser under din cykeltur, vandring eller bil- motorcykelutfärd. 

 

Bild: Seivis direktförsäljning 

 

I bodarna finns gårdarnas produkter såsom färsk nyupptagen potatis, dillen som hör till, fisk och fiskinlägg, grönsaker, bär, frukt, safter, sylter, honung, bröd, ostar, mjöl och gryn och fantastiska hantverksprodukter. 

 

Bilder: Sattmarks rökeri, Bjursängs bärgård, Simons gårdsbutik

    

Mathantverket kom till Finland just genom skärgården, där behovet av kunskap i förädling av råvaror var stort. I skärgården finns idag många duktiga mathantverkare som har sina vinnar– och övriga produkter till salu i bodarna. Spana efter diplom på väggarna och vinnardekaler på produkterna! 

 

Mathantverk i Finland Rf

  

Mycket av sortimentet går inte att köpa i butiker alls utan allting säljs direkt till konsument. Klimatet i skärgården och de många soltimmarna under sommarhalvåret lämpar sig bra för specialodlingar, därför kan de mest exotiska produkter hittas i bodarna. Störst är urvalet i vissa bodar under sensommaren när det mesta har mognat också på friland.  

 

Bilder: Margot Wikström

     

Samtidigt som du besöker bodar får du en titt i gårdarnas vardag och kan eventuellt få se någon traktor eller annan jordbruksmaskin, kanske du rent av får en liten pratstund med bonden. Det har blivit vanligare att gårdar drivs av kvinnor, så är det också i skärgården. Både på djur- och växtodlingsgårdar samt bär- och fruktodlingar.   

Passa på att fråga om saker som bekymrat dig eller som du bara annars är intresserad av, t.ex hur produkterna i boden kommit till, var de vuxit, var djuren betat, och ställ frågan som ändå är på dina läppar: Vad gör ni på vintern då?  

 

Bild: Magdalena Ek

 

Förutom smakupplevelsen för stunden eller middagen hittas den perfekta gåvan ofta just i en gårdsbutik. Ett vackert bruksföremål tillverkat med största skicklighet eller en smakgåva får även den som redan har allt att glädjas. Samtidigt bidrar du till hållbar utveckling genom att de småskaliga näringarna i skärgården kan hållas levande för kommande generationer.  

 

Bild: Sysilax Trädgård 

 

Bekanta dig med Skärgårdes smakrutt här!

 

Text:  

Margot Wikström, projektledare Kosthåll med konsumenten i fokus – KulTa,  

Pargas stad 

margot.wikstrom@pargas.fi