Veckoslutstips för Skärgårdens skördefest

 • Skördemarknad lördag 19.9
 • Öppna gårdar söndag 20.9

 

September månad är ofta vacker och höstvarm, passa då på att åka ut i skärgården och njut av vad företagen har att erbjuda. Tredje veckoslutet i september ordnas Skärgårdens skördefest. Till vår stora lycka är även stora och lilla ringvägen öppen då, här kommer några tips till vad du kan göra under helgen.

 

 • Två dagars tur (en natt)
  Åbo – Pargas – Nagu – Korpo – Houtskär/Iniö/Nagu

  Starta från Åbo på lördag morgonen, ta en titt på gamla malmen i Pargas och gruvans utsiktsplats. Fortsätt till Nagu, gå på marknad och ta lunch vid något av marknadsstånden. Fortsätt turen till Korpo för övernattning. Middag på en lokal restaurang, här hittar ni de som är med i restaurangdagarna.

  Nästa dag (söndag) ser ni er omkring på Öppna gårdar i Korpo. Sedan kan ni välja att fortsätta till Houtskär och ta Ringvägsfärjan från Houtskär till Iniö och hem den vägen, eller kör tillbaka till Nagu för att där gå på flera öppna gårdar innan ni styr färden hemåt igen.

 • Tre dagars tur (två nätter)
  Hanka – Nagu – Houtskär

  Ta Lilla ringvägen och kom till Nagu redan på fredag. Övernatta på ett mysigt ställe och ät frukost i lugn och ro på lördag morgon. Gå på marknad och njut av stämningen några timmar, passa även på att luncha på marknaden. Kör till Houtskär för att spendera natten där i äkta skärgårdsmiljö. Njut av god mat och bastubad. På söndag när ni åker hemåt åker ni via de öppna gårdarna, äter lunch och handlar hem goda, fina och färska råvaror. Ta gärna med kylväskan i bagageluckan.

 • Tre dagars tur (två nätter, utan bil)
  Åbo – Själö – Nagu – Korpo – Åbo

  Ta båten direkt från Åbo till Själö på fredag, övernatta där och följ med den spännande Själö historian. Fortsätt nästa dag med m/s Östern till Nagu hamn där du hittar en fin skördemarknad i södra hamnen. Lunch hittar du även bland med marknadsstånden, njut av stämningen i lugn och ro. Fortsätt ut i skärgården till Korpo med buss för att tillbringa natten och ät en god skördemeny. Här hittar du övernattningar och restauranger. Söndag är det dags att åka hemåt efter en god lunch på en lokal restaurang. Det går buss från Korpo till Åbo, se tidtabell på tlo.fi.

 • Dagsresa
  Skördemarknad på lördag i Nagu eller Öppna gårdar runtom i skärgården på söndag

  Besök skärgården över dagen – antingen Skördemarknaden som ordnas på lördag på Nagu torg eller Öppna gårdar som finns på flera platser runt om i skärgården. Eller varför inte besöka skärgården båda dagarna? Det här är ett bra sätt att direkt få prata med producenten och samtidigt bekanta dig med deras utbud och deras lokala produkter och delikatesser. Skördemarknaden bjuder alltid på ett varierande utbud av varor – både livsmedel och hantverk. Passa samtidigt på att njuta av höstens finaste och färggladaste dagar i skärgården. 

 

Följ oss på Facebook för de senaste uppdateringarna om vilka marknadsförsäljare och öppna gårdar som deltar, samt vilka restauranger du kan äta på under hela månaden. 

Lämna en kommentar