Skärgårdens ringväg

Öppen

14.5-29.8.2021

Bild: Juho Kuva

Skärgårdens-ringväg_2021

Skärgårdens ringväg firar 25 år! Hundratusentals har upplevt rutten sedan starten år 1996, med motorfordon, på cykel eller till fots. I sommar är den ca 250 km långa rutten öppen 14.5–29.8.2021.

Välkommen att uppleva Åbolands storslagna skärgård och skärgårdsstaden Pargas fem huvudöar!

Skärgårdens ringväg erbjuder en ypperlig chans att bekanta sig med Åbolands skärgård, också utan en egen båt

Åk med bil eller buss, cykla eller gå - du väljer

Öppen 14.5-29.8.2021

Längd: 250km (varav 220km körväg)
Färjor: 8-9
Rekommenderad tid: 2-5 dagar

Vill du besöka skärgården och få ut så mycket som möjligt av den? Då ska du resa Skärgårdens ringväg.

Ståtliga gula landsvägsfärjor, mindre blåvita förbindelsefartyg, utsikt från broar och mindre vägbankar är kännetecknande för den här rutten. Havet är självskrivet och alltid nära här i en av världens vackraste skärgårdar.

Skärgårdens ringväg går över Pargas alla huvudöar. Alla öar är speciella och har sin egen charm. Rutten slingrar sig genom uråldriga skärgårdssamhällen som sommartid erbjuder besökare mångsidig service. 

Vi rekommenderar också att göra avstickare från rutten för att åka till byar och andra större öar. Yttre skärgården med t.ex. Jurmo och Utö är något alldeles extra för den som tar sig tid att stanna någon extra dag. 

Man kan luffa mellan öarna både längs broar och med färja eller förbindelsefartyg. Man kan resa rutten med bil, cykel eller till fots. Även bussar kör dagligen från Åbo till skärgården, men inte hela rutten runt Skärgårdens ringvägen. 

Det finns ett flertal övernattningsställen och restauranger som har öppet året om, så du kan bra planera in en resa till den vackra skärgården också utanför högsäsongen. Det är endast färjan mellan Houtskär och Iniö som trafikerar sommartid, medan alla andra färjor trafikerar året om.

 

Läs mer om rutten här:

Den kortare varianten Lilla ringvägen är perfekt för dig som inte har lika mycket tid, men ändå vill se en stor del av skärgården. Läs mer om Lilla ringvägen här:

Skärgårdens ringväg är öppen på sommaren

Skärgården är öppen varje dag och till skärgården kan man komma året om. Vad betyder då det att Skärgårdens ringväg endast är öppen på sommaren?

Skärgårdens Ringväg kan man åka runt i sin helhet under sommarmånaderna då färjan m/s Antonia trafikerar. M/s Antonia, som trafikerar mellan Houtskär (Mossala) och Iniö (Dalen), är den enda avgiftsbelagda färjan på Skärgårdens Ringväg. Färjan inleder sin säsong 14.5.2021 och trafikerat t.o.m. 29.8.2020.

Alla andra färjor i skärgården trafikerar året om. 

www.farja.fi

Viktig information

  • Boka god tid!
  • Ju längre ut i skärgården du rör dig, desto smalare blir vägarna. En allt för låg bil kan leda till problem på gropiga vägar.
  • Längs med rutter finns bara ställvis cykelvägar. Som i bilistar du tar väl i beaktande de andra resenärerna.
  • Alla färjor är gratis förutom m/s Antonia (även m/s Östern på Lilla ringvägen)
  • Färjan mellan Hakkenpää-Velkua är endast för lättrafik, dvs. inte bilar
  • Man kan inte boka plats på färjorna så planera rutt på förhand och reserva tillräckligt med tid.
Ringvägen_1200x1500mm2018_HighQuality

Bildgalleri

 

 

Följ oss på Facebook för senaste uppdateringar.

Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg