header-se-gora@2x

Skärgårdens Ringväg

Skärgårdens ringväg under sommaren

Skärgårdens ringväg är öppen i sin helhet då färjan mellan Houtskär och Iniö trafikerar. Ringvägen är öppen i sin helhet 15.5-30.8.2020. 

Skärgårdens ringväg är ett bekvämt sätt att komma i kontakt och bekanta sig med skärgården, du väljer själv hur du tar dig fram i skärgårdsområdet. Åk båt, cykel, motorcykel, bil, buss eller vandra. Vad du än väljer erbjuder skärgården goda kommunikationer.  

Rutten är ca. 250 km lång och flera olika färjor och förbindelsebåtar tar dig dit du vill komma. Det fina är att bara färjan mellan Dalen i Iniö och Mossala i Houtskär längs huvudrutten kostar, de andra färjorna är gratis.

Du kommer Ringvägen runt på en dag med bil, men varför inte ta några dagar tid på dig, så att du riktigt får njuta av den vackra skärgården och allt vad den har att erbjuda. Det spelar heller ingen roll om du åker motsols eller medsols - båda hållen går lika bra så länge du har koll på färjornas tidtabell.

Längs med rutten finns det mångsidig service, allt från Bed and Breakfast till hotell, och diverse restauranger och butiker.

Skärgårdens ringväg under lågsäsong

Färjan mellan Iniö och Houtskär trafikerar endast sommartid. Under andra tider på året kan du såklart åka ut till skärgården, men du kommer inte runt hela vägen utan måste vända om antingen i Houtskär eller Iniö beroende på vilket håll du kommer från. 

Under lågsäsong finns det både boenden och restauranger som har öppet året om, även om utbudet såklart är mycket mindre. Det här är en bra chans att få njuta av ett annorlunda lugn och se hur skärgården ser ut under andra årstider. 

Skärgården är öppen tjugofyra sju, året om. 

Lilla Ringvägen

Lilla Ringvägen under sommaren

Lilla Ringvägen är öppen i sin helhet då M/S Östern trafikerar. 2020 är den öppen 15.5-30.8.

Upplev den unika åboländska skärgården! Du behöver inte ha en egen båt för att lära känna en interessant del av Skärgårdshavet. På Lilla Ringvägen kan man åka runt Erstan hela sommaren lång från mitten av maj till slutet av augusti.

Med bil tar resan bara en dag, och med cykel ett par dagar. Om du följer den genaste vägen blir resan sammanlagt ca 100 km lång.

Den första resan med färja är övergången av den smala sunden mellan två öar i Rimito. Resan är gratis och tar ca 5 minuter – kom dock ihåg att färjan går enligt tidtabellen, oftast med 20 minuters mellanrum.

På den andra sjöresan (avgiftsbelagd) flyttar man sig från Rimito till Nagu. Fartyget för denna resa, m/s Östern, gör endast 3 tur- och returresor om dagen, så det lönar sig att kolla in tidtabellen på förhand (www.ostern.fi) Om du reser motsols, hittar du avgångshamnen i tidtabellen på namnet Hanka.

På den tredje sjöresan tar man sig från Nagu till Pargas. Resan tar 10 minuter och är avgiftsfri. På den här rutten brukar färjorna trafikera under dagen med 15 minuternas mellanrum. Det är inte möjligt att reservera bilplatser på någon av dessa färjor, så passa på att komma till hamnen i tid.

Lilla Ringvägen under lågsäsong

Färjan M/S Östern mellan Nagu och Rimito trafikerar endast sommartid och därför kan man inte åka Lilla Ringvägen utanför säsongen.

Även om just rutten för Lilla Ringvägen inte går att köra, kan man ändå besöka skärgården under lågsäsong. Skärgården är nämligen tillgänglig året om. 

St Olav Waterway

St Olav Waterway är ett unikt internationellt projekt som har som mål att märka ut den första pilgrims- och vandringsleden i världen i skärgården, mellan öar och över hav. Leden är tillägnad Olav den Helige och kommer att gå från Åbo via historiskt intressanta knutpunkter i den finländska och åländska skärgården, från Grisslehamn norrut i Sverige genom det vackra natur- och kulturlandskapet i Uppland, Gästrikland och Hälsingland.

I Finlands skärgård kan en pilgrim på havet uppleva gästfriheten som hör skärgården till, njuta av lugnet bland öarna, och låta sinnet vila. Här kan vandraren som alternativ till att åka landsvägsfärjorna mellan öar, även välja att cykla, segla eller paddla en del av rutten. Våren från april till juni och hösten från augusti till oktober är den bästa tiden för vandring i skärgården. Vädret är oftast bra och temperaturen lämpar sig bra för aktivitet utomhus. I skärgården finns det gott om plats, stillhet och orörda vyer för en pilgrim på havet.

Även om hela leden är klar och utmärkt i landskapet först år 2019 är det möjligt att vandra vissa sträckor i Åboland och på Åland, samt i vissa fall kombinera vandring med segling eller båttransporter, redan våren och sommaren 2018. Ledens högtidliga invigning kommer att ske fredagen den 24 maj 2019 i Åbo!

Outdooractive

Här hittar du information om de olika rutterna på St Olav Waterway.