header-se-gora@2x

Skärgårdens Ringväg

Skärgårdens ringväg är ett bekvämt sätt att komma i kontakt och bekanta sig med skärgården, du väljer själv hur du tar dig fram i skärgårdsområdet. Åk båt, cykel, motorcykel, bil, buss eller vandra. Vad du än väljer erbjuder skärgården goda kommunikationer.  Rutten är ca. 250 km lång och flera olika färjor och förbindelsebåtar tar dig dit du vill komma. Det fina är att bara färjan mellan Dalen i Iniö och Mossala i Houtskär längs huvudrutten kostar, de andra färjorna är gratis. Du kommer runt hela rutten under sommaren, under andra tider på året måste du vända om halvvägs antingen i Houtskär eller i Iniö beroende på var du startat och vartåt du åker.

Du kommer Ringvägen runt på en dag med bil, men varför inte ta några dagar tid på dig, så att du riktigt får njuta av den vackra skärgården och allt vad den har att erbjuda. Längs med rutten finns det mångsidig service, allt från Bed and Breakfast till hotell, och diverse olika restauranger och butiker.

Här kan du hitta mera information om själva rutten och även information om rutten som heter Lilla Ringvägen. Lilla Ringvägen är en del av den mer omfattande rutten Skärgårdens Ringväg.

St Olav Waterway

St Olav Waterway är ett unikt internationellt projekt som har som mål att märka ut den första pilgrims- och vandringsleden i världen i skärgården, mellan öar och över hav. Leden är tillägnad Olav den Helige och kommer att gå från Åbo via historiskt intressanta knutpunkter i den finländska och åländska skärgården, från Grisslehamn norrut i Sverige genom det vackra natur- och kulturlandskapet i Uppland, Gästrikland och Hälsingland.

I Finlands skärgård kan en pilgrim på havet uppleva gästfriheten som hör skärgården till, njuta av lugnet bland öarna, och låta sinnet vila. Här kan vandraren som alternativ till att åka landsvägsfärjorna mellan öar, även välja att cykla, segla eller paddla en del av rutten. Våren från april till juni och hösten från augusti till oktober är den bästa tiden för vandring i skärgården. Vädret är oftast bra och temperaturen lämpar sig bra för aktivitet utomhus. I skärgården finns det gott om plats, stillhet och orörda vyer för en pilgrim på havet.

Även om hela leden är klar och utmärkt i landskapet först år 2019 är det möjligt att vandra vissa sträckor i Åboland och på Åland, samt i vissa fall kombinera vandring med segling eller båttransporter, redan våren och sommaren 2018. Ledens högtidliga invigning kommer att ske fredagen den 24 maj 2019 i Åbo!

Outdooractive

Här hittar du information om de olika rutterna på St Olav Waterway.