Laddar Evenemang

La Mer La Mer, multikonst-konsert i Nagu kyrka 18.8. kl 19.00

18.8.2022 / 19:00 - 20:00

 

me_kaik_fb_kansi.JPG

*** SIDA VID SIDA MED HAVET -PROJEKTET ***

Iden med projektet Sida vid sida med havet är att skapa platsspecifika program av hög konstnärlig kvalitet i skärgårdens kyrkor, där olika konstnärliga genrer möts och som skapats speciellt för varje kyrka. Det gemensamma temat för programmen är havet, som vi lever av och med.

Föreställningarna baserar sig på texter ur Miira Sippolas diktsamling Längs de sju haven, som håller på att färdigställas. Varje konstnär kommer att ta med sig sin egen konst till kyrkorna och föra en dialog med kyrkans havstema och texten. På så sätt blir varje evenemang unikt beroende på platsen och hur kyrkan, artisten och dikterna ställs mot varandra.

Sommaren 2022 arrangeras Sida vid sida med havet i kyrkor på de yttre öarna (Utö, Jurmo, Aspö), Houtskär, Iniö, Nagu och Pargas.

**

SOA TAMMINIEMI

Sopranen Niina Tamminiemi är en mångsidig sångerska och artist som arbetar inom vokalkonst, musik, performancekonst och performance.
Som sångerska är Niina intresserad av den kreativa upptäckarglädjen och av att förmedla musikens känslighet och kraft till lyssnarna.
När hennes långvariga sjukdom försvinner sjunger hon återigen från musikens växlande vindar till stranden och låter sig bäras av sina hjärtas röster.
Niina är konstnärlig ledare för ensemblen Spinto, som hon grundade, och konstnärlig medlem i gruppen InstantKarma, som hon bildade. I InstantKarmas föreställningar bygger berättelsen som uppstår genom kombinationen av sång och rörelse på alla traditioner inom vokalmusiken: detta unika språk och denna unika metod för framträdandet är vad Niina kallar sin egen term: “opera physical”.
https://www.instantkarma.fi
Förutom sina egna konstprojekt och konsertframträdanden arbetar Niina som sångpedagog, skådespelare och artist.

KUMI KOMORI

För Kumi Komori, en pianist från Japan, är musiken ett universellt språk och ett kommunikationsmedel som förenar människor, berör och lyfter humöret i olika situationer och i alla skeden av livet. En lång vänskap och ett musikaliskt samarbete med sopranen Niina Tamminiemi för dem återigen till kanten av något nytt, musikens mångfärgade stränder.

Kumi Komori studerade vid Kunitachi College of Music i Tokyo. Western Michigan University, Franz Liszt Academy of Music, Budapest och har en magisterexamen i musik från Sibelius Academy. Kumi har medverkat i nästan alla produktioner av Spinto Ensemble och InstanKarma. För närvarande är hon pianolärare och ackompanjatör vid Nurmijärvi musikinstitut.

MIKKO HELENIUS
Mikko Helenius är en mångsidig musiker och kompositör. Hans instrument är piano, orgel, bandoneon, dragspel och röst.

Mikko studerade vid Sibeliusakademin och Edgar Varése-konservatoriet i Paris. Han arbetar i Helsingfors som kyrkomusiker, arrangör och kompositör. Som artist är Mikko i första hand ensemblemusiker och improvisatör. Som bandoneonist har han spelat i tangoensembler och som orkesternsolist i flera europeiska länder.

Mikko arbetar mycket med musikteater och modern dans. Hans kyrkoopera till ett libretto av Miira Sippola kommer att spelas i Helsingfors i januari 2023.

JOHANNES WIST

Ljuddesigner Johannes Wist: “Jag tillbringar mycket tid i min lilla studio med att komponera och forma ljud i en värld av olika musikstilar och klangfärger. Förutom traditionella musikstilar är jag intresserad av ljud “utanför” musiken, från trädens brummande till en rulltrappas skrik. Fusionen av “världsljud” och deras sammansmältning med traditionella musikaliska element till en enda enhet kan i bästa fall vara film utan bild eller poesi utan ord.

Jag har skapat musik och “ljudlandskap” för TV-filmer, stumfilmsserier, teater och museer, och särskilt för Spinto och InstantKarma-produktioner, där kombinationen av musik och rörelse skapar något nytt och överraskande.”

MIIRA SIPPOLA
Miira Sippola är manusförfattare, teaterregissör och poet. Hon har också en examen i teologi. Miira är ett resultat av projektet Sida vid sida med havet.

Sippola är grundare och konstnärlig ledare för Myllyteatter, ett oberoende teaterkompani från 2003 till 2018. Inom ramen för sin teater har Sippola skapat en visuell-fysisk scenografi och arbetat med skådespelare, dansare, musiker och cirkusartister.
Sippolas produktioner har också spelats utomlands, bland annat i Skottland, Italien, Polen och Portugal. Förutom pjäser, manuskript till föreställningar och ett operalibretto till en komposition av Mikko Helenius skriver Sippola poesi och arbetar för närvarande på diktsamlingen Seven Seas on the Edge of the Sea.

Dikterna i samlingen kommer att ligga till grund för programmet Saaristo Art Summer, som skapats av kärlek till havet och skärgården.

Detaljer

Datum:
18.8.2022
Tid:
19:00 - 20:00
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/766378077694063/?ref=newsfeed