Ruttbeskrivning

Ruttbeskrivning av Skärgårdens ringväg

Öppen 12.5-3.9.2023
Längd: 250km (varav 220km körväg)
Färjor: 8-9
Rekommenderad tid: 2-5 dagar

Skärgården ringväg kan du åka antingen med- eller motsols. I beskrivning nedan börjar vi i Åbo och åker medsols.


Företagen på öarna och i byarna i skärgården är öppna även om det inte längre är möjligt att åka Skärgårdens ringväg runt som en ”cirkelrutt” i sin helhet.

Ruttbeskrivningen följer huvudvägen, använd kartan och fantasin för att hitta alternativa rutter.

Välkommen – Upplev alla årstiderna i den unika skärgården!

Ringvägen_1200x1500mm2018_HighQuality färgaderutter

1. Åbo-Pargas

Längd: 25km
Färjor: 0

Skärgårdens ringväg börjar vid Åbo domkyrka. Därifrån cyklar/vandrar/kör du till St. Karins centrum där du hittar all behövlig service. När du kommit till St. Karins har du redan färdats ca 10 km. Efter St. Karins svänger du av mot Skärgårdsvägen, väg nr. 180, som tar dig till Pargas.

Det finns en cykelväg bredvid bilvägen hela vägen till Pargas. Längs vägen finns rastplats med kiosk, WC, bänkar och bord. När du kommer fram till Pargas centrum finns allsidig service och flera sevärdheter att besöka samt badstränder.

2. Pargas-Nagu

Längd: 35km
Färjor: 1 (10min färjresa)

Från Pargas finns en cykelväg intill landsvägen ända till första färjfästet i Lillmälö. Längs vägen finns service vid bl.a. Sattmark stuga samt vid färjfästet. Cykelvägen är sedan 2019 asfalterad en lång bit. Den sista biten före färjan är svårtrampad och gupperad.

Färjan från Lillmälö till Prostvik tar 10 min. Färjan trafikerar med 15 minuters mellanrum.

Från Prostvik färjfästet till Nagu centrum där det finns butiker, servicestation, caféer, restauranger, badstrand, förbindelsebåtsbrygga mm. är det ca 15 km. Här finns ingen skild cykelväg, utan alla trafikanter rör sig på landsvägen. Vägen är sommartid livligt trafikerad och vägrenen smal. Respektera därför varandra i trafiken - bilister lämnar mycket utrymme vid omkörning av cyklister och cyklister cyklar längs kanten och ifall det är flera cyklister lönar det sig att lämna mycket mellanrum så att bilar lättare kommer förbi.

3. Nagu-Korpo

Längd: 23km
Färjor: 1 (5min färjresa)

Från Nagu centrum färdas man vidare till Pärnäs färjfäste. Vägen är fortfarande smal och livligt trafikerad. Vid Pärnäs färjfäste finns en restaurang och kioskbutik. På andra sidan, vid Retais färjfäste finns en toalett. Överfarten med färjan räcker 5 min och färjan går med jämna mellanrum.

Längs den smala vägen från Retais färjfäste till Korpo centrum är det ca 10km. I Korpo centrum finns. bl.a. butik, turistinformation, restaurang och badstrand. Restaurang finns också i den närbeläggna gästhamnen i Verkan. Vill du göra en avstickare kan du åka till Korpoström, dit är det 9km från Korpo centrum. Där finns restaurang, butik, gästhamn och i Skärgårdscentret sevärda utställningar.

4. Korpo-Houtskär

Längd: 24km
Färjor: 1 (30min färjresa)

För att åka vidare längs Skärgårdens ringväg måste du åka tillbaka till Galtby. Från Galtby vägskäl är det endast 1km till färjhamnen.

Färjan mellan Galtby i Korpo och Kittuis i Houtskär tar ca 30min och går flera gånger per dag, dock inte lika ofta som de tidigare färjorna.

Från Kittuis till Houtskär centrum är det ca 10km. I Houtskär centrum finns bl.a. restauranger, gästhamn, butik och en kyrka.

5. Houtskär-Iniö

Längd: 30km
Färjor: 3 (två korta färjor på Houtskär, färjan Houtskär-Iniö ca 1h)

Från Houtskärs centrum färdas man norrut mot Mossala. Mellan centrum och Mossala finns två mindre färjor som går med jämna mellanrum. Det lönar sig att reservera lite extra tid här på grund av färjorna, så att man inte missar färjan i Mossala. I samband med Mossala färjfäste finns en semesterby med restaurang, camping-och caravanområde, stugor, gästhamn och fin utsiktsplats.

Från Mossala går färjan till Iniö. Den här färjan går endast sommartid och är den enda färjan som kostar. Överfarten med förbindelsebåt till Dalen i Iniö räcker en knapp timme. Vägarna i Iniö är smala men trafiken är relativt liten.

I Iniö Norrby (centrum) finns butik, restaurang, café och en nyrenoverad gästhamn.

6. Iniö-Gustavs-Tövsala

Längd: 30km
Färja: 2 (en kort färja på Iniö, färjan Iniö-Gustavs 30min)

Från Iniö centrum är det 6 km till Kannvik färjfärste. Här finns en liten färja på vägen. Från Kannvik till Gustavs (Heponiemi hamn) går en färja som tar 25min.

Från Heponiemi hamn fortsätter väg 1922 (Iniövägen) till Gustavsvägens (väg 192) korsning. Längs vägen finns Kustavin savipaja, en hantverksby och Laura Peterzens studio med restaurang, butik och gästhamn. Om du vill kan du göra en avstickare till Gustavs centrum där det bl.a. finns butik, restaurang, inkvarteringsföretag.

Från Gustavsvägens korsning är det ca 10km till Tövsala. Längs vägen finns en servicestation och en affär och efter Kaitais bro finns en kiosk med rastställe.

7. Tövsala-Villnäs-Merimasku
eller
Tövsala-Hakkenpää-Teersalo (Velkua)-Merimasku

Längd: 40km eller 26km
Färja: 1 eller 0


Längre rutten, längs landsvägen utan färja:

Du kommer från Tövsala till Merimasku den norra vägen genom att fortsätta längs den rätt så smala Gustavsvägen ända till Mietoinen.

Du kan stanna i Villnäs och göra en avstickare till det mäktiga Villnäs slott. Från den sandväg som leder till Villnäs slott kommer du också till en badstrand.

Från Villnäs till Merimasku längs den rätt så smala Velkuavägen är det ca 15km. Om du cyklar rekommenderas det att du cyklar via Merimaskuvägen eftersom den faktiskt är några kilometer kortare än bilvägen. Merimaskuvägen är dock till största del oasvalterad.

Kortare rutten, med färja (endast lättrafik!):

Från Tövsala centrum mot Hakkenpää går en cykelväg som dock slutar genast efter centrum. Resten av vägen, väg nr. 1961 (Hakkenpäävägen) är smal.  I Hakkenpää hamn finns bl.a. toalett och badstrand. Notera att färjan inte transporterar bilar här, utan endast lättrafik! Bekanta dig med tidtabellen, för färjan går inte så ofta. Överfarten tar 45 min.

I hamnen i Teersalo finns god service, bl.a. servicehuset Kummeli. I närheten finns också en badstrand. Från Teersalo är det ca 18km till Merimasku.

8. Merimasku-Nådendal

Längd: 11km
Färja: 0

I Merimasku centrum finns en butik, en restaurang osv. Längs vägen till Luonnonmaa finns även en cykelväg. Efter det måste cyklister trampa längs vägrenen, som dock är rätt så bred.

Det lönar sig absolut att stanna i Nådendal. Här hittar du all service du kan behöva. I närheten av centrum finns 3 badstränder.

9. Nådendal-Åbo

Längd: 17km
Färjor: 0

Från Nådendal till Åbo domkyrka längs vägarna 40 och 185 (Nådendalsvägen) blir det 17 km. Här kan du göra en avstickare till Mässcentret, Åbohallen eller Åbo slott innan du slutligen anländer där du startade - Åbo domkyrka.

Tidtabeller för båtar och färjor

Alla färjor längs med Skärgårdens ringväg är gratis, förutom en. M/S Antonia som trafikerar mellan Houtskär och Iniö är den enda färjan som kostar och även den färja vi rekommenderar att planera sin tidtabell enligt då den har få avgångar per dag. (Även M/S Östern kostar om du åker Lilla ringvägen.)

Oftast är alla gratisfärjor gula.

 

Tidtabeller för färjor hittas här:
www.finferries.fi
www.farja.fi
www.saaristolautat.fi

Hybridfärja Elektra mellan Pargas och Nagu

Skyltning längs rutten

Skärgårdens ringväg är märkt med skyltar längs hela rutten. Skylten ser ut enligt följande: ett brunt skyltbotten med Skärgårdens ringvägs logotyp ovanpå, dvs. solen här till höger.

logo
saariston_rengastien_kartta_banneri_sve