Skärgårdens vinter

Skärgårdens vinter

Vintern i skärgården är mångsidig: snöig, grå och tyst, hemtrevlig, stillsam och varm. Upplev naturens mångfald och njut sedan av brasans sprakande värme, god mat och unik inkvartering. Här störs du inte av gatubelysning, utan du kan se alla tusentals stjärnor på himlavalvet. Du kan även distansjobba, se lite nya vyer, vandra ute i naturen och koppla av i bastuns värme. Kom ut för ett veckoslut och koppla loss från alla vardagsrutiner, för att sedan återvända med ny energi.

Vintersemester utan folksamlingar, långa flygresor, jetlag och karantänbestämmelser?

Att få slappna av i tropiska vatten, vita sandstränder med svalkande fruktiga drinkar eller i gnistrande skidbackar kan kännas avlägset och komplicerat i dessa tider. Men att komma bort från vardagen och få slappna av och må bra under vintermånaderna är lättare och klimatsmartare, och även närmare, än du tror. Här är några heta tips från oss i skärgården!

IS-Jää

I skärgården är det svårt att lova mycket snö eller is vintertid pga att havet ger ett varmare klimat än på finska fastlandet. I grundare vikar fryser det i regel till fortare, men utskärs kan isläget variera från dag till dag. Däremot är luftfuktigheten ofta stor och det kan bidra till fantastiska frostlandskap som inte lämnar en oberörd. Förbindelserna ut till skärgården fungerar däremot fint på daglig basis och skärgårdsborna som bor i byarna året om upprätthåller den grundläggande servicen även vintertid. Hör med din inkvarterare i skärgården vilka aktiviteter som är aktuella då du bokar ditt boende.

-

Det som mest skiljer vintertid från sommartid i skärgården i övrigt, förutom att det är kallare, är framförallt att du kommer att träffa på främst skärgårdsbor, och mindre turister, då du åker förbindelsebåt, handlar i bybutiken och äter på, eller beställer Take-Away från lokala resturangen. Företagare och skärgårdsbor har tid att stanna och prata om du nyfiken eller behöver hjälp. 

Det är därtill högsäsong för kristallklart vatten för dem som längtar efter ett vinterdopp under en bastukväll för att få igång endorfiner och känna välmåendet sprida sig i hela kroppen med fart. Att i övrigt andas syrerik luft utskärs och få rosa kinder längs någon av de otaliga vandringslederna i skärgården och ta en paus halvvägs och njuta av medhavda varma drycker gör varje människa gott.

 

Skulle du därtill ha turen att få uppleva en liten uppfriskande vårstorm i skärgården så är stugmys med sprakande brasa, tända ljus och ett helt gäng med böcker som du inte hann läsa på jullovet att rekommendera. Glömde du böckerna så kan du besöka något av skärgårdens Blankabibliotek, som har välsorterade sortiment och för att inte glömma, mycket mysiga läshörnor för de mindre barnen. Bibliotekens öppettider du hittar här: https://www.pargas.fi/bibliotek

Spenderar du din ledighet med barn eller barnasinnade vuxna? Blanda till några koppar varm choklad som på farmors vis med kakaopulver och strösocker, en nypa salt och varm skummig helmjölk. Plocka sedan fram en kortpacke och lär barnen eller barnbarnen klassiker som ”Finns i sjön”, ”Maja”, ”Hej Knekt” eller ”Fusk”. 
""
Nykär och äventyrslysten? Överraska din partner med att boka en mysig inkvartering för två i en skärgårdsby och boka bord eller förhandsbeställ Take-Away från någon av skärgårdsbyarnas året runt restaurang och se sedan en romantisk långfilm eller två. Tips! Tänk på att bunkra diverse snacks för småtimmarna från bybutiken innan den stänger. Fråga din inkvarteringsvärd om det finns möjlighet att få vara med på isfiske eller andra vardagliga skärisysslor under er vistelse.

Restauranger och specialbutiker och -bodar som har vinteröppet hittar du HÄR.

 

 

Annat?

  • Spana efter havsörnar och vintervilt. Hjort, räv, hare och och stannfåglar ses dagligen på skärgårdsöarna.

  • Är det minusgrader? Ta med skrinnskorna och beblanda dig med skärgårdsborna på isrinkarna i byarna. 

  • Kika in i någon av skärgårdens vackra kyrkor och njut av stämningsfulla gudstjänster om det är söndag. Tider och kyrkor på Evl.fi

  • Överraska någon med ett postkort från en avlägsen utskärsö. Postkort och frimärken hittar du i skärgårdsbyarnas postombud eller i bybutikerna.

  •  Och minns att många övernattningsställen välkomnar sällskapsdjur, men kolla med företagaren samtidigt som du bokar inkvarteringen (de flesta har öppet året om, enligt överenskommelse).

Se alla evenemang här!