Båtsemestra med familjen

Planerar du att ta båten ut i skärgården i sommar? Här är några tips för dig som reser med barn.

Vår skärgård består av mer än 25 000 öar och hela Skärgårdshavet av omkring 50 000 öar, så det finns att utforska allt från vindpiskade kobbar till släta klippor och svalkande bad.

Vill du ha en lugn och fridfull semester för både dig, din partner och barnen gäller det att göra något som alla trivs med. Planera din resa i god tid och fundera ut rutten tillsammans med hela familjen. P.g.a. väderförhållanden kan det vara bra att ha alternativa rutter och hamnar. Om du har möjlighet kan du packa med en ihopvikbar cykel, spel, pyssel och metspön.

  • Gäddan och gängets ö-expedition

Gäddan & gängets ö-expedition är ett miljöäventyr, som bjuder på program som barnfamiljer kan utföra på egen hand i 15 gästhamnar runtom i Åbolands skärgård. Under expeditionen kommer du att lära dig om skärgårdens natur och kultur, få utföra roliga uppgifter på egen hand och samla stämplar i ditt forskarpass. Ditt forskarpass hittar du i de hamnar som deltar i ö-expeditionen och du kan även printa ditt pass på www.expedition.foss.fi.

  • Knattelabbet

Det populära Knattelabbet hittar du i Korpoström i Korpo. Häng med, upptäck livet i Skärgårdshavet och väck din inre forskartalang! I Knattelabbet får du vara marinbiolog med riktig forskarutrustning och undersöka havets invånare på ett roligt sätt. Lekar och andra roliga kreativa aktiviteter med miljötema finns inbakade i programmet. www.korpostrom.fi

  • Boka en stuga

Ett hett tips kan vara att boka en stuga vid havet för ett par nätter. Där kan ni njuta av lugnet med egen mat, bastu och bärplockning. Passa på att hyra cyklar och utforska din närhet, handla t.ex. färska grönsaker, potatis eller bröd från en lokal gårdsbod.

Se tips i bl.a. CityNomadi-appen.

  • Skärgårdshavets nationalpark

I Skärgårdshavets nationalpark finns mycket att utforska – fina naturhamnar, naturstigar och undervattenstigar. Vid Dalskär hittar du en skulpturstig under vattnet, med sex stycken undervattensskulpturer gjutna i betong på 3-4 meters djup. På Stora Hästö kan du upptäcka både en naturstig på ön och en under ytan. Mera information om yttre skärgården och nationalparken hittar du på utinaturen.fi där kan du även läsa in dig på allemansrätten.

Se även stolavwaterway.com för info om olika rutter man kan resa på utan egen båt.

  • Gästhamnar

Kom även ihåg att de flesta gästhamnar har mycket program under sommaren. Följ deras egna Facebook-sidor och hemsidor för att planera er resa.

Vi önskar er alla en trevlig båtsemester!

 

Photo: @aktivtfamiljeliv

Photo: @Lennokkaat