S:t Olofs sjöled

Bild: Rania Rönntoft

Upptäck S:t Olofs sjöled från Åbo, genom skärgården, mot Nidaros. Välkommen på vandring!

Vandra genom världens vackraste skärgård från ö till ö. Färden för dig från Åbo Domkyrka i Finland till Åland – fredens öar – och vidare till Sverige. I Sverige har du flera alternativa rutter att välja mellan för slutdestinationen i Trondheim, Norge.

St Olav Waterway – S:t Olofs sjöled – blev både en officiell Olofsled och en europeisk kulturväg 6.12.2018 och öppnades officiellt den 24 maj 2019.

På OutdoorActive hittar du kartor och information om de olika rutterna på S:t Olofs sjöled.

Mer information om S:t Olofs sjöled hittar du på deras egna hemsida.

 

Ruttbeskrivning för Åbolands skärgård

Leden startar i Åbo och går via historiskt intressanta knutpunkter genom den finländska och åländska skärgården.

Du får en fin variation på vandrandet genom att åka landsvägsfärjor och förbindelsebåtar mellan öar. Du har också valfriheten att välja att cykla, segla eller paddla en del av rutten.

Vägen genom Åboland, från Åbo till Galtby i Korpo, beräknas ta 4-5 dagar men kan också delas i mindre etapper. 

Kartor, etappbeskrivningar och länkar till boende och färjetidtabeller för S:t Olofs sjöled hittar du i våra digitalakartor.

Vill du hitta alternativ till huvudvägen genom den finländska skärgården, finns det möjligheter att göra en avstickare, eller omväg, på vägen. Detta kräver eventuellt lite mer planering, tid och reskassa. Samtidigt får du möjlighet att besöka ställen utanför de vanliga allfartsvägarna och hitta dina egna smultronställen.

Några förslag på turer med äkta skärgårdskänsla

  • Få råd och idéer från vandringsbloggar eller i ledens Facebook grupp.
  • Åk båt från Aura å i centrala Åbo till ön Själö i norra Nagu. Fortsätt till Nagu centrum med förbindelsebåt. Detta är en fin avslutning på 2-3 dagars rundvandring Åbo – Nagu – Åbo:
   Vitharun
   M/s Östern
  • Besök Pargas och Nagu södra skärgård genom att vika av från huvudvägen vid Sattmark i Pargas och efter 8 km (väg 1802) åka förbindelsebåt m/s Viken från Granvik till Björkholm eller Pensar (Etapp 2b). På bägge ställen finns det möjlighet till övernattning i stugor. Kolla förbindelsebåtstidtabellen och boka stuga på förhand. Från Pensar är det möjligt att åka förbindelsebåt vidare till t.ex. Brännskär och till Kirjais på Lillandet i Nagu. I Kirjais finns service (butik, restaurang) sommartid och därifrån kan man fortsätta färden till fots.
   Pensar Sandvik
   Björkholm
   Brännskär
   Kirjais
  • Från Kirjais på Lillandet i Nagu går det förbindelsebåt till t.ex. Brännskär. På Brännskär finns övernattningsmöjligheter. Följa huvudvägen efter färjan till Nagu i 6,2 km och därefter vända vänster mot Kirjais (14,3 km).  I Kirjais by finns service (butik, restaurang) sommartid. Förbindelsebåtsbryggan finns efter byn där vägen tar slut.
   Brännskär
   Kirjais
  • Upplev ytterskärgården genom att ta förbindelsebåten m/s Baldur från Pärnäs i Nagu (bredvid landsvägsfärjan till Korpo). Besök något eller flera av utskärssamhällena Nötö, Aspö, Jurmo eller Utö (Etapp 5).
   Meritie.fi
  • Om du inte skulle vilja ta dig tillbaka till Pärnäs för att fortsätta vidare, kolla upp om det finns möjlighet att ta dig vidare med charterbåt till Kökar. AspöCharter

Gratis pilgrimspass för barn

Vandrar du med barn? För barn finns ett särkilt pilgrimspass för streckan Åbo till Korpo. Passet följer Olofs livsresa från viking till kung och helgon. Under vägens gång samlar du stämplar och löser uppgifter. Passen delas ut gratis, fråga efter det i Åbo domkyrka, kyrkorna och biblioteken längs leden, eller i infopunkten i Pargas stadshus och på områdeskontoren i Nagu och Korpo. Närmare information samt några tilläggsuppgifter hittar du här.

Bildgalleri