Vandringsleder och naturstigar

I skärgården finns flera olika naturstigar och vandringsleder. Upplev de vackra utsikterna, skärgårdens varierande natur och olika landskap. I listan nedan hittar du en sammanfattning av våra naturresmål:

Westerholmsstigen, Nagu

Westerholmsstigen är en naturskön rutt på Ernholm där du bekantar dig med öns historia i text och bild. Ernholms by antas ha uppstått senast på 1400-talet. Stigen är ca 3 km lång.

 

Westerholminpolku Nauvo - Westerholmstigen Nagu

Jungfrudansen, Nagu

Rutten för dig till Jungfrudansen – en stenlabyrint på ett berg en bit in i Finbyskogen. 

 

Jungfrudans Nagu - Nauvo

Barfotastigen, Korpo

Barfotastigen är en utställning för miljökonst och platsspecifika verk. Varje utställning behandlar temat om människans förhållande till naturen och naturens inverkan på människan på ett eller annat sätt. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Stigen är 1,9km lång. 

 

Paljasjalkapolku - Barfotastigen

Trollstigen på Gullkrona

Gullkrona är en ö i Skärgårdshavet, i kommundelen Nagu i Pargas i Finland, ca fyra sjömil sydost om Kirjais. Det finns en liten gammal lotsstuga högst uppe på ön, som numera fungerar som ett litet museum. Det finns en trevlig naturstig kring ön. Stigen är 1,5km lång. 

 

gullkrona1

Lenholmen naturstig, Pargas

Lenholmens naturstig är en kort och fin naturstig för hela familjen. Här får du se både lövskog och en glimt av havet. Har du tur kanske du råkar besöka Lenholmen då vårblommorna står i blom eller då korna är på grönbete under sommaren. Stigen är 1,2km lång.

 

Lenholmen-4

Sattmarks naturstigar, Pargas

Flera olika naturstigar med olika längd.

 

sattmark-2

Munkvikens naturstig, Pargas

En lätt och kort naturstig nära Pargas centrum, med varierad terräng, hassellund med blöta partier efter regn.  Stigen är 2km lång.

 

Pargas med vy över gästhamnen

St Olofs sjöled - alternativ rutt via Pensar

Vandra St Olofs sjöled från Åbo till Trondheim i Norge. Gå en alternativ rutt via Pensar när du vandrar i Pargas område.

 

Vandring, bild: Stefan Bremer

Jurmos kulturstig

Jurmo ligger vid en urgammal farled mellan öst och väst. I en dansk farledsbeskrivning nämns ön som Iurima, längst i söder och närmast havet. Det kan ha varit franciskanermunkar som skrev texten i slutet av 1200-talet. Man tror att Jurmo var bebott redan då. Minst lika länge har här enligt sägnen funnits en kyrka. Stigen är 7,3 km lång.

 

Jurmo