Iniö

karta-inio

Tule Iniöön ja koe aito saaristolaismiljöö

Iniössä kaikki on pientä, paitsi luonto. Luotoja on yli 1000 ja rantakilometrejä yli 700. Saarista kymmenellä on asutusta vuoden ympäri. Iniössä on 194 ympärivuotista asukasta, mutta kesäkuukausina asukasmäärä moninkertaistuu. Kesä on tietenkin sesonkiaikaa, jolloin voi kokea kauniin, kimaltavan meren ja loistavan auringon. Kuitenkin myös Iniön keväässä, syksyssä ja talvessa on oma viehätyksensä.
IMGP0510

Iniön tärkein nähtävyys on luonto tuhansine saarineen ja luotoineen, kimaltava meri ja kirkkaansiniseltä taivaalta paistava aurinko.

Iniö on osa Saariston Rengastietä, minkä ansiosta Iniöstä on hyvät yhteydet eri suuntiin. Iniöön pääset maantielautalla, ellet sitten tule omalla veneellä. Pienemmille saarille matkaa voi jatkaa yhteysaluksella ja losseilla. Iniössä voi kokea ainutlaatuisen kauniin saaristoympäristön. Täällä voi nähdä vaikka merikotkan lentävän meren yli. Tule Iniöön ja koe aito saaristolaismiljöö.

Näe ja koe Iniössä

Sophia Wilhelminan kirkko

Hinnskärin keskustan vieressä sijaitseva kirkko Sophia Wilhelmina vihittiin käyttöön kesäkuussa 1801. Kirkko nimettiin vastasyntyneen ruotsalaisen prinsessa Sofia Wilhelminan mukaan. Valitettavasti kirkko paloi pitkäperjantaina 1880, katon ja sisätilojen tuhoutuessaan kokonaan. Kirkon sisustus uusittiin uusgoottilaiseen tyyliin lääninarkkitehti C. J. von Heidekenin piirustusten mukaan, ja nykyään siihen voi tutustua entisöidyssä kunnossa.

Doran muistopenkki

Doran muistopenkin voit nähdä Norrbyn satamassa. Muistomerkki, josta löytyy penkki ja kirsikkapuu meren rannalta, on omistettu Dora Siivosen muistoksi. Dora tuli monelle tunnetuksi dokumenttisarjasta Dora på Lammholm (Dora Lammholmissa). Dokumentissa katsojat saivat seurata Doran elämää saaristossa, missä hän asui omavaraisesti Saku-kissan kanssa. Penkistä tulee muistomerkki kaikille kadonneille rakkaille.

Pieni Plokimuseo

Pieni Plokimuseo sijaitsee kirkon vieressä Iniön Norrbyssä. Laajan plokikokoelman lisäksi löydät myös muita merenkulkuun liittyviä esineitä. Täällä esitellään myös saariston jäätien historiaa.

Erkas Gården

Erkas Gården sijaitsee Jumon saarella Iniön kauniissa saaristossa. Maatilakaupassa voit esimerkiksi ostaa kotitekoisia maitotuotteita, kuten jäätelöä ja juustoa, sekä saaristolaisleipää että makeita leivonnaisia. Erkas Gårdenissa on myös ravintola, joka on avoinna lauantaisin heinäkuussa. Kokeneet mestarikokit valmistavat saaristotyylisiä ruokia.

Björklund Båtslip ja Leonella

Björklund Båtslipiltä saat apua veneiden ja koneiden huoltoon, mutta täältä löytyy myös kahvila ja aito thaimaalainen ravintola. Björklund Båtslip:ista löytyy myös leirintäpalveluita. Rauhallisesta vierasvenesatamasta löytyy takka, sauna, suihku ja pesutupa sekä lasten leikkipaikka. Björklund Båtslipiltä voit myös vuokrata kajakin – loistava tapa tutustua Iniön kauniiseen saaristoon. Merideli Leonella sijaitsee 1,7 km:n päästä Björklund Båtslipista, ja siellä tarjoillaan makeaa ja suolaista purtavaa sekä mahdollisuus pelata minigolfia.

Café Alppila

Jumossa sijaitseva Café Alppila löytyy läheltä tielautta Auraa. Nauti mukavasta kahvitaukosta kahvilassa! Täällä on myös mahdollista viettää yö Alppilan mökeissä, jotka sopivat erinomaisesti Saariston rengastien pyöräilijöille.