Iniö

karta-inio

Kom till Iniö och upplev den äkta skärgårdsmiljön

I Iniö är allting smått förutom naturen. Antalet holmar och skär är över 1000 och strandkilometrarna är över 700, tio av dessa öar är bebodda året om. Antal invånare som bor året om på Iniö är 194, men under sommarhalvåret mångdubblas antalet. Sommaren är förstås högsäsong, man får uppleva det vackra glittrande havet och den skinande solen. Även våren, hösten och vintern har sin charm ute i skärgården.

IMGP0510

Iniös främsta sevärdhet är naturen med tusen holmar och skär, glittrande hav och solen som lyser från en klarblå himmel.

Iniö är en del av Skärgårdens ringväg och i och med detta finns det goda förbindelser i olika riktningar. Landsvägsfärjor för dig till och från Iniö om du inte kommer med egen båt. Till de mindre öarna kan man fortsätta med förbindelsebåt och färjor. På Iniö får man uppleva den unika vackra skärgårdsmiljön och här kan man även se havsörnen flyga högt över havet. Kom till Iniö och upplev den äkta skärgårdsmiljön.

Se och gör i Iniö

Kyrkan Sophia Wilhelmina

Kyrkan Sophia Wilhelmina, belägen intill Hinnskär centrum, invigdes i juni 1801 och fick sitt namn efter den nyfödda svenska prinsessan Sofia Wilhelmina. Dessvärre brann kyrkan långfredagen 1880 och både taket och inredningen totalförstördes. Kyrkans inredning förnyades i nygotisk stil enligt länsarkitekt C. J. von Heidekens ritningar, och kan idag ses i sitt restaurerade skick.

Doras minnesbänk

Doras minnesbänk finns att besöka i Norrby hamn i Iniö. Minnesplatsen med en bänk och ett körsbärsträd vid havet har inrättats till minne av Dora Siivonen. Dora blev bekant för många genom dokumentären Dora på Lammholm. I dokumentären fick tittarna följa med Doras liv på Lammholm, där hon levde självförsörjande med katten Saku som sällskap. Bänken ska vara en minnesplats för alla saknade nära och kära.

Lilla Blockmuseet

Lilla Blockmuseet ligger beläget invid kyrkan i Norrby i Iniö. Utöver den omfattande blocksamlingen hittar du också andra föremål med anknytning till sjöfart. Också isvägarnas historia i skärgården presenteras här.

Erkas Gården

Erkas Gården ligger på ön Jumo i Iniös vackra skärgård. I gårdsbutiken kan du bl.a. köpa hemlagade mejeriprodukter s.s. glass och ost, samt skärgårdslimpa och söta bakverk. På Erkas Gården finns dessutom en restaurang, öppen lördagar i juli, där erfarna mästerkockar tillreder skärgårdsbetonade fine dining-rätter.

Björklund Båtslip och Leonella

Hos Björklunds Båtslip får du hjälp med båt- och maskinservice, men här finns också ett kafé och en autentisk thairestaurang. Björklunds Båtslip erbjuder därtill campingservice. I den fridfulla gästhamnen hittar du en eldplats, bastu, dusch och tvättstuga, samt en lekplats för barn. Hos Björklunds Båtslip kan du dessutom hyra kajak – ett utmärkt sätt att upptäcka Iniös vackra skärgård. 1,7 km från Björklunds Båtslip ligger Merideli Leonella, som serverar sött och salt, samt erbjuder möjlighet att spela minigolf.

Café Alppila

Café Alppila på Jumo ligger i närheten av vägfärjan Aura. Avnjut en mysig kaffestund i kaféet! Det är också möjligt att övernatta i Alppilas stugor, som bl.a. lämpar sig utmärkt för cyklister längs rutten Skärgårdens ringväg.