Houtskär

karta-houtskar

Houtskär - något extra

Houtskär består av ca 700 holmar av olika storlek. Ca 520 personer är skrivna här men här finns också en stor fritidsbefolkning. Det finns mycket som är speciellt med Houtskär - naturen, dialekten, kulturen, det lilla samhället, trafikförbindelserna... Houtskär ingår i sin helhet i Skärgårdshavets biosfärområde och delvis i Skärgårdshavets nationalpark.

PICT3220

I Houtskär finns det många livskraftiga byar. Flera av dem är fortfarande traditionella "gytterbyar". Speciellt Hyppeis och Björkö är kända för sina vackra båthus. Naturen på Houtskär är omväxlande och floran är artrik. En fin symbol för Houtskär är sockenblomman, orkidén Adam och Eva som växer här. Orkidén är vanlig på Åland men österut är den en sällsynthet. På Houtskär förekommer den på flera platser och ställvis talrikt.

I Näsby i Houtskär kan du besöka den vackra träkyrkan som byggdes år 1703. I Näsby har du också en chans att besöka Houtskärs skärgårdsmuseum. Muséet ligger i närheten av kyrkan och inte långt ifrån gästhamnen. Det omfattar sammanlagt tio olika byggnader. Helheten vill återspegla verkligheten i skärgårdsbornas liv under gångna tider. Houtskär- någonting extra.

Se och gör i Houtskär

Mossala

I mitten av Finlands sydvästra skärgårds nationalpark ligger Mossala Island Resort. Omgivningen består av över 20 000 öar som utgör ett perfekt område för uteaktiviteter och utforskning av den vilda naturen. I Mossalas Design-shop hittar du accessoarer, inredning och souvenirer. Kärleken och beundran för naturen har inspirerat butikens produkter. Mossala frisbeegolfbana erbjuder daglig underhållning för alla åldrar, helt avgiftsfritt. På resorten kan du också prova på den växande sporten SUP. Paddla runt Mossalas grunda kust, antingen på SUP-brädan eller med kajak. Mossala Island Resort erbjuder därtill en mängd andra vattensporter!

Kyrkan Jungfru Maria

Houtskärs kyrka är belägen i Näsby kyrkby på stranden av Hålaxviken. Korskyrkan i trä byggdes under österbottniske Erik Nilssons ledning och tillägnades Jungfru Maria. I kyrkan finns det fortfarande en äldre altartavla från 1600-talets slut, föreställande den sista nattvarden. Orgeln, tillverkad av danska Marcussen & Son, införskaffades till kyrkan år 1954.

Båthusen på Björkö

De många vackra båthusen tillhör Houtskärs kännetecken och trumfkort! Anländer du med färjan från Mossala ser du raden av båthus nere vid Björkö strand och i Hyppeis by finns det flera idylliska strandhus att upptäcka.

Skärgårdsmuseet

Mitt i kyrkbyn Näsby ligger Houtskärs Skärgårdsmuseum, som omfattar sammanlagt tio olika byggnader. På museet får besökaren bekanta sig med hur skärgårdsbons liv har sett ut genom tiderna och hur människorna har livnärt sig ute i skärgården. Nere vid stranden ligger båtbyggeriet, vilket både är i användning och samtidigt en del av museet. Här byggs och renoveras träbåtar i traditionell stil.

Busskurerna

I Houtskär ser inte busskurerna ut som vanligt. Alla busskurer är målade med personliga perspektiv med t.ex. måsar, katter eller annan färgglad dekorativ. Upptäck de olika busskurerna med bil, cykel eller gåendes!

Borgberget

I västra delen av Houtskär, i Jervis, ligger Borgberget med enastående utsikt. År 1993 byggdes ett utkikstorn på berget och vid god sikt ser man ända till Åland. Utkikstornet är även omtyckt av fågelskådare. Vägen upp till berget är ganska brant men här finns trappor på de mest utmanande ställena.