Hoppa till innehåll

De yttersta skärgårdsöarna i Finland

Letar du efter en unik reseupplevelse? Den yttre skärgården, med sina 40 000 öar som erbjuder en vild och vacker plats att utforska, är perfekt för dig

Yttreskärgården är en vild och vacker plats att utforska.

Söker du efter en unik reseupplevelse? Ytterskärgården är perfekt för dig! Med cirka 40 000 öar är detta världens största skärgård och en oförglömlig destination. Yttreskärgården är en vild och vacker plats att utforska. Öarna erbjuder olika tjänster och kan nås med flexibel kollektivtrafik.

Skönheten i det förflutna i Berghamns kulturlandskap.

Upptäck den gömda pärlan Berghamn, en charmig ö söder om Nagus huvudö. Fördjupa dig i skärgårdens rika historia genom att besöka den gamla fiskargården Västerby, som erbjuder en inblick i fiskarnas liv genom en utställning. Ta en guidad tur på sommaren för att fullt ut uppskatta öns kulturlandskap och njut av en lugn promenad längs naturstigarna. Berghamn är lättillgängligt från Kirjais eller Pärnäs, vilket gör det till en perfekt dagsutflyktsdestination. Oavsett om du är intresserad av historia eller helt enkelt vill koppla av i de fridfulla omgivningarna har Berghamn något att erbjuda. Missa inte chansen att tälta eller besöka gästhamnen och upplev skärgårdens skönhet. Så packa dina väskor och gör dig redo att utforska den pittoreska ön Berghamn.

Besök yttre skärgården efter högsäsongen.

Planera din resa till yttersta skärgården efter högsäsongen på sommaren för att få ut det mesta av din vistelse. Skärgården är en vidsträckt vildmark och du kan lätt tillbringa flera dagar med kajakpaddling eller båtliv utan att stöta på någon annan. Ungefär 180 öar utan fast vägförbindelse är bebodda året runt och många andra har sommarstugor.

Nötö: En gömd pärla i Skärgårdshavets nationalpark.

Gömt i hjärtat av Skärgårdshavets nationalpark ligger Nötö, en charmig ö som tar dig tillbaka till en enklare tid. När du närmar dig ön välkomnas du av små båthus och en rustik skärgård by. Ön stoltserar med sin rika historia, som återspeglas i de gamla gårdarna som pryder landskapet. När du utforskar ön, missa inte chansen att besöka kvarnen i hamnen eller stiga in i den Nötö kapell, som har varit en symbol av hopp i över 250 år. För dem som älskar att uppleva naturen är Nötö den perfekta destinationen. Du kan vandra längs öns stigar, ta ett dopp i det uppfriskande vattnet, eller bara koppla av och njuta av öns fridfulla atmosfär. Och när hungern slår till kan du besöka öns lilla matbutik, bageri och café för lokala delikatesser.

Skärgårdshavets nationalpark

De största öarna i den finska skärgården bjuder på fascinerande skärgårdsområden med unika kulturer och traditionella byggnadsstilar. Samtidigt kan tusentals obebodda öar i skärgårdsnationalparken nås med båt eller kajak och många erbjuder möjlighet till övernattning i tält eller vindskydd.

Aspö - där lugn möter äventyr

Upplev den verkliga essensen av yttre skärgården på den fridfulla ön Aspö, Korpo. Trots att ön bara har några få permanenta invånare har den allt du behöver för en minnesvärd dag i skärgården. Utforska öns dolda pärlor längs naturstigen och värm dig i träbastun. Smaka på dagens fångst från fiskbutiken och ta en kaffe på det pittoreska caféet. Öns gästhamn välkomnar besökare med öppna armar. Fly undan stadens stress och trängsel och unna dig lugnet på Aspö.
Foto: Eva Sjöman

Upptäck yttersta skärgården med allmänna kommunikationer.

Res till den yttre skärgården med kollektivtrafik för att uppleva en fullskalig skärgårdsäventyr utan att äga en båt. Ta färjan M/S Utö från Pärnäs i Nagu till Berghamn, Nötö, Aspö, Jurmo och Utö utan kostnad. Slutdestinationen kan nås på 4-5 timmar, och det finns en restaurang på båten. För att komma till Pärnäs kan du resa kollektivt med buss hela vägen från Åbo till Pärnäs eller använda hamnens gratis bilparkering.

Letar du efter en rolig familjesemester? Då behöver du inte leta längre än Jurmo!

Med sina 80 förtöjningsplatser, gästhamn och matmöjligheter på plats finns det något för alla på Jurmo. Upptäck Jurmos prakt till fots genom att promenera längs stränderna. På ön finns flera boendealternativ, men speciellt stugorna bokas snabbt, så boka i god tid. Till Jurmo kan du även resa med M/S Utö på cirka 3 timmar från Pärnäs.

Skärgårdshavets nationalpark - Utforska Finlands största havsnationalpark i yttre skärgården!

Med fler holmar och skär än någon annanstans, grundades Skärgårdshavets nationalpark för att skydda den unika naturen och kulturen i den finska skärgården. Spridd över 50 000 hektar, är parken den största av de fyra havsnationalparkerna i Finland och erbjuder frodig vegetation och varierande djurliv. Res runt i parken med egen båt eller med färja för att upptäcka fantastiska landskap och pittoreska vyer. Utforska camping, vandring och bärplocknings möjligheter med respekt för parkens regler och bestämmelser.

Utö, den sydligaste bebodda ön i Finland

Utö, den sydligaste året runt bebodda ön i den finska skärgården, är ett måste att besöka för de som söker lugn och naturskönhet. Öns karga landskap lockar fågelskådare och naturälskare, medan havet runt erbjuder en lugn flykt från vardagsstressen. Ön har ett utbud av boendealternativ, från Utö Havshotell med sina faciliteter som bastu, restaurang och guidade turer, till Hannas Horisont, ett café och gästhus. Du kan också besöka den berömda Utö fyren och utforska öns lilla livsmedelsbutik och gästhamn.

Skärgårdshavets Biosfärområde - En hållbar oas för natur och kultur

Skärgårdens Biosfärområde är ett unikt område som visar hur människor kan samverka med naturen samtidigt som man bevarar dess värdefulla resurser. Reservatet etablerades år 1994 och omfattar Skärgårdens Nationalpark och dess omgivande områden, vilket gör det till ett av de största biosfärområdena i världen. Med fler hotade växt- och djurarter än något annat område i Finland, är Skärgårdens Biosfärområde en fristad för natur och kultur. Även om de flesta områdena i reservatet består av vatten, är över 3 800 personer och 3 000 sommarstugor en del av denna hållbara gemenskap. Upptäck detta naturliga underverk och lär dig mer om de initiativ som stöder hållbar utveckling på både lokala och internationella nivåer.

Brännskär, en värld av naturskönhet och oändliga äventyr

Med sin idylliska hamn, stugboende och glamping är Brännskär den perfekta platsen att koppla av och utforska det fantastiska ö-landskapet. Oavsett om du fiskar, paddlar kajak eller vandrar finns det något för alla. Och när det är dags att fylla på energi, bege dig till gästhamnen för att avnjuta läcker nybakat bröd, soppa och rökt fisk. Så varför vänta? Upplev skönheten i Brännskär idag!

Tack för att du utforskar ytterskärgården med oss!