Siirry suoraan sisältöön

Suomen kaukaisimmat saaret

Etsitkö ainutlaatuista matkakokemusta? Suomen ulkosaaristo on täydellinen sinulle, täällä yli 40 000 saarta tarjoaa villin ja kauniin paikan tutkittavaksi.

Tiesitkö, että meillä on Suomessa maailman suurin saaristo?

Etsitkö ainutlaatuista matkakokemusta? Ei tarvitse etsiä kauempaa kuin Suomen saaristoa! Noin 40 000 saarensa ansiosta meillä on Suomessa maailman suurin saaristo ja täten unohtumaton matkakohde. Ulkosaaristo on villi ja kaunis paikka tutkia. Saarilla on tarjolla monenlaisia palveluita ja niihin on helppo matkustaa myös julkisilla kulkuneuvoilla.

Menneisyyden kauneus Berghamnin kulttuurimaisemassa

Berghamn och viehättävä ja idyllinen saari Nauvon pääsaaren eteläpuolella. Uppoudu saariston rikkaaseen historiaan käymällä vanhassa kalastajatilassa Västerbyssä, joka tarjoaa näkymän menneisyyteen ja kalastajien elämään. Berghamniin pääsee helposti Kirjaisista tai Pärnäsistä, mikä tekee siitä täydellisen matkakohteen myös julkisilla liikkuville. Olitpa kiinnostunut historiasta tai haluat vain rentoutua rauhallisessa ympäristössä, Berghamn tarjoaa jotain kaikille. Älä jätä tilaisuutta väliin, tule kokemaan saariston kauneutta Berghamniin. Joten, pakkaa matkalaukkusi ja valmistaudu tutustumaan Berghamnin kuvankauniiseen saareen.

Vieraile ulkosaaristossa kesän jälkeen

Suunnittele matkasi ulkosaaristoon kesäsesongin jälkeen saadaksesi kaiken irti vierailustasi. Saaristo on valtava erämaa, ja voit helposti viettää useita päiviä meloen tai veneillen kohtaamatta muita.

Nötö: Piilotettu salaisuus saaristomeren kansallispuistossa.

Keskellä Saaristomeren kansallispuistoa sijaitsee Nötö, viehättävä saari, joka vie sinut takaisin yksinkertaisempaan aikaan. Lähestyessäsi saarta, sinua tervehtivät kauniit venevajat ja pieni kylä. Saari on ylpeä historiastaan, joka näkyy vanhoissa maatiloissa, jotka ovat hajallaan maisemassa. Saarta tutkiessa ei kannata jättää väliin ikonista tuulimyllyä satamassa tai astumista sisään historialliseen Nötön kappeliin, joka on toiminut toivon merkkinä yli 250 vuotta. Luonnon ystäville Nötö on täydellinen kohde, voit patikoida saaren polkuja pitkin, pulahtaa virkistävään veteen tai vain rentoutua ja nauttia saaren rauhallisesta ilmapiiristä. Ja kun nälkä yllättää, suuntaa saaren pienelle ruokakaupalle, leipomolle tai kahvilaan herkuttelemaan paikallisilla herkuilla.

Saaristomeren kansallispuisto

Suurimmat saaret tarjoavat kiehtovia saaristoyhteisöjä, joilla on ainutlaatuiset kulttuurit ja perinteiset rakennustyylit. Samalla voit tutkia tuhansia asumattomia saaria Saaristomeren kansallispuistossa veneellä tai kajakilla, ja monet tarjoavat mahdollisuuden yön yli kestävään retkeilyyn.

Aspö - missä rauha yhdistyy seikkailuun.

Koe ulkosaariston todellinen olemus rauhallisella Aspön saarella, Korppoossa. Vaikka saarella on vain muutamia vakituisia asukasta, siellä on kaikki tarvittava unohtumattomaan päivään saaristossa. Tutustu saaren piilotettuihin helmiin luontopolun varrella ja lämmittele puisessa saunassa. Maista paikallista päivän saalista kyläkaupasta ja nauti kahvia viehättävässä kahvilassa. Saaren vierassatama toivottaa vierailijat avosylin tervetulleiksi. Pakene kaupungin hälyä ja nauti Aspön rauhallisuudesta.

Kuva: Eva Sjöman

Löydä ulkosaaristoon julkisella liikenteellä.

Matkusta julkisella liikenteellä ulkosaaristoon kokeaksesi täyden mittakaavan saaristoseikkailun ilman omaa venettä tai autoa. Ota Nauvon Pärnäisistä kulkeva M/S Utö -yhteysalus Berghamniin, Nötöön, Aspöön, Jurmolle ja Utöön ilmaiseksi. Matka kestää noin 4-5 tuntia, ja yhteysaluksella on ravintola. Turusta pääset bussilla koko matkan Pärnäisiin.

Etsitkö hauskaa perhelomaa? Ei tarvitse etsiä enää, sillä vastaus on Jurmo!

80 laituripaikallaan, vierassatamalla ja hyvillä ruokavaihtoehdoilla, Jurmossa on jotain jokaiselle. Löydä Jurmon mahtavuus kävellen pitkin rantoja. Saarella on useita majoitusvaihtoehtoja, mutta erityisesti mökit varataan nopeasti, joten tee varauksesi hyvissä ajoin etukäteen. Jurmoon voit matkustaa ilmaisella M/S Utö yhteysaluksella - matka kestää noin 3 tuntia Pärnäisistä.

Saaristomeren kansallispuisto - Tutustu Suomen suurimpaan merelliseen kansallispuistoon!

Saaristomeren kansallispuisto perustettiin suojelemaan Suomen saariston ainutlaatuista luontoa ja kulttuuria, jossa on enemmän saaria ja luotoja kuin missään muualla. Levittäytyen yli 50 000 hehtaariin, puisto on Suomen neljän merellisen kansallispuiston suurin ja tarjoaa rehevää kasvillisuutta ja monipuolista eläimistöä. Matkusta puiston ympäri omalla veneellä tai lautalla löytääksesi henkeäsalpaavia maisemia ja kuvauksellisia näkymiä. Tutustu retkeily-, vaellus- ja marjastusmahdollisuuksiin kunnioittaen puiston sääntöjä ja määräyksiä.

Utö, eteläisin asuttu saari Paraisten kunnassa.

Utö, eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari Suomen saaristossa, on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde niille, jotka etsivät rauhaa ja luonnon kauneutta. Saaren karut maisemat houkuttelevat lintuharrastajia ja luonnon ystäviä, kun taas ympäröivä meri tarjoaa rauhallisen paon arjen hälinästä. Saarella on useita majoitusvaihtoehtoja, kuten Utö Havshotel, jossa on palveluita kuten sauna, ravintola ja opastetut kierrokset, sekä Hannas Horisont, kahvila ja vierastalo. Voit myös vierailla kuuluisalla Utön majakalla ja tutustua saaren pieneen ruokakauppaan ja vierassatamaan.

Saaristomeren UNESCO biosfäärialue - luontoa ja kulttuuria

Saariston biosfäärialue on ainutlaatuinen alue, joka esittelee, miten ihmiset voivat tehdä yhteistyötä luonnon kanssa ja säilyttää sen arvokkaat resurssit. Alue perustettiin vuonna 1994, ja se kattaa Saaristomeren kansallispuiston ja sen ympäröivät alueet, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista biosfäärialueista. Saaristomeren UNESCO biosfäärialueella on enemmän uhanalaisia kasveja ja eläimiä kuin missään muussa Suomen alueessa, mikä tekee siitä kestävän keitaan luonnolle ja kulttuurille. Vaikka suurin osa alueesta on vettä, yli 3 800 ihmistä ja 3 000 kesämökkiä on osa tätä kestävää yhteisöä. Tutustu tähän luonnonihmeeseen ja opi aloitteista, jotka tukevat kestävää kehitystä paikallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Brännskär, maailma luonnonkauneutta ja loputtomia seikkailuja.

Idyllisen satamansa, mökkimajoituksensa ja leirintäalueensa ansiosta Brännskär on täydellinen paikka rentoutua ja tutkia upeaa saaristomaisemaa. Olitpa sitten kalastamassa, melomassa tai patikoimassa, löydät varmasti jotain tekemistä täältä. Ja kun on aika tankata energiaa, käännä nokka kohti saaren vierassatamaa herkuttelemaan tuoreella leivällä, keitolla ja savustetulla kalalla.

Kiitos kun olet tutustunut ulkosaaristoon kanssamme!