Siirry suoraan sisältöön

Kirjais, kylä saaristossa

Kirjais on ehdoton käyntikohde niille, jotka rakastavat luontoa, merta ja rauhaa.

Kirje paikalliselta:

On selvää että me kaikki tiedämme asuvamme maailman parhaassa paikassa ja ihanimmassa kylässä – ja ellei näin ole, olisi ehkä muuton paikka. Nyt en itse varsinaisesti asu Kirjaisissa, vaan Ytterholmin saaressa, aivan Kirjaisten vieressä, mutta Kirjaisissa vartuin ja siksi Kirjainen on minulle maailman paras kylä. On helppo luetella mitä kaikkea Kirjaisista löytyy – kyläkauppa, kesäravintola, kurssikeskus ja mahtava kyläyhdistys. Tai sitten voi luetella mitä kaikkea me teemme yhdessä – järjestämme kuuluisia huutokauppoja, rantalentopalloturnauksia, juhannusjuhlia kooooorkean juhannussalkomme ympärillä tai sitten rakennamme yhdessä leikkipuiston, kirjanvaihtotornin, palovarikon ja laiturinreunoja. Niin tai näin niin listasta tulee pitkä – kylässämme ei ole koskaan puuttunut tulisieluja ja tekemistä ja uusia projekteja löytyy jatkuvasti. Olemme tottuneet siihen että jos haluamme jotain, on parastaryhtyä hommiin itse – ja samalla huomata että sitä osaa paljon enemmän kuin uskoikaan. Kollektiivinen itseluottamus on Kirjaisissa huipputasoa. Mainitsinko jo että Kirjaisilla on myös oma historiikkinsa? Ja kaksikielinen lastenkirja jossa merkattuna kylän eri vierailukohteet. Ensimmäinen painos loppui kesken joten painatimme 100 kpl lisää.


Teksti: Alice Björklöf

Yksi Kirjaisin suosituimmista nähtävyyksistä on Andréns Trädgård, viehättävä kasvihuone. Se on rakkaudella luotu paikka, joka kukkii väreillä ja säteilee Kirjaisin rauhallista kauneutta. Tämä kasvitieteellinen keidas heijastaa heidän sitoutumistaan ​​huolehtia ympäristöstä ja jokaisesta Kirjaisissa vierailevasta henkilöstä.

Kirjaisten kylässä parasta on yhteisöllisyys

Kaikkein parasta Kirjaisissa on kuitenkin yhteisöllisyys ja kylähenki. Ei niin etteikö meillä koskaan olisi erimielisyyksiä, mutta sitä useammin kokoonnumme yhteisiin tapaamisiin. Niiden ei aina tarvitse olla juhlallisia tilaisuuksia notkuvin pöydin – mitkä tietysti ovat hauskoja – vaan esimerkiksi mennen kevään mukavimpia muistoja on kun kukin istui omalla lankunpätkällään ja juhlimme sitä että olimme löytäneet palovarikkomme vesiputken. Palovarikkomme on muuten nyt valmis. Se on vaatinut monta riemukasta talkootyötuntia kuluneena keväänä. Meille kertyy näitä talkootunteja. Ei sitä yhdessä iltapäivässä rakenna terassia, tai palovarikkoakaan. Leikkipuistomme uusi aitaus tosin rakentui melkein yhdessä iltapäivässä. Talkoohengessä on mahtava voimavara, kun kutsu kajahtaa niin 10-20 henkilöä rientää paikalle, vähän riippuen työn laadusta. Kun järjestämme perinteisen kesähuutokauppamme talkoolaisia on kolmestakymmenestä kuuteenkymmeneen henkeen kun edeltävänä iltana järjestelemme ja seuraavan päivänä toteutamme tapahtuman. Mikä rikkaus! Ja muutenhan homma ei toimisi. Niin kuin monissa Nauvon kylissä kesäasukkaamme on meille suuri ilon aihe. He ovat olleet aktiivisesti mukana jo kyläyhdistystä perustaessa, läpi vuosien ja edelleenkin tänä päivänä. Ilman tätä yhteistyötä vakioasukkaiden ja kesäasukkaiden välillä kylämme ei olisi samanlaisensa.

Teksti: Alice Björklöf

Kirjais on myös erinomainen kohde niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja kulttuurista.

Top 5 tekemistä Kirjaisissa

Kun kysyt Kirjaislaiselta mikä on kylässämme parasta yhteishenki nousee numero ykköseksi, mutta paljon muitakin asioita nousee esille, josta kaikki vierailijamme voivat nauttia! Olen yrittänyt laatia oman top-viisi-listani. Ja jos haluat aidoimman Kirjais-vinkin niin se kuuluu että pitäkää hauskaa YHDESSÄ. Se on avain onnistumiseen!

1. Kirjaisten kylän yritykset

Esimerkiksi Kirjaisten kyläkauppa ja vierasvenesatama ”Kirjais bybutik & marina” avaavat juuri upouuden huoltorakennuksen satamaan ja heillä on laaja valikoima tuotteita ja hyvät Aukioloajat. Ravintolan ihana terassi houkuttelee hyvällä ruoallaan, upealla merinäköalallaan istumaan kirsikkapuiden alla – aina tapaa mukavia ihmisiä ja tuttavuuksia. Kirjaisten kurssikeskuksen tyylikkäät mökit sopivat isommillekin seurueille ja päärakennuksessa voidaan järjestää leirejä ja juhlia. Andrénin kasvihuone on visiitin arvoinen keväällä ja alkukesästä – ihan vaikkapa vain kukkaloiston ihailemiseksi. Niin hyvälaatuisia kasveja että jopa minä pystyn pitämään ne elossa. Yrittäjiä löytyy monta lisää, arvelen että yli puolella kyläläisillä on oma y-tunnus, joten melkein ongelmaan kuin ongelmaan saa tarvittaessa paikallisen apua!

2. Lue kirjaa Bokmalen-kirjatornissa

Bokmalen- kirjantorni upealla terassilla on yksi yhdistyksen leaderhankkeista. Voit lainata, ottaa, tuoda tai selailla kirjoja. Rappuset tornille alkavat kaupan vierestä. Nauti merinäköalalsta, löydä kivaa lukemista lomallesi tai nauti auringosta terassilla, joka rakennettiin talkoovoimin jokunen helteinen kesä sitten.

3. Leiki yhdessä leikkipuistossa

Leikkipuisto – toinen leaderhankkeemme. Puisto on avoinna kaikille omalla vastuulla. Sijainti on sopivasti kesäravintolan vieressä. Se rakennettiin yli 10 vuotta sitten, mutta sai uutta maalia viimevuonna. Suunnittelutyö oli aikalailla aivojumppaa, mutta lopputulos mitä mainioin!

4. Tee löytöjä huutokaupassa

Huutokauppa on meidän yhdistykselle erittäin tärkeä varainkeruutilaisuus ja itse tapahtuma ratkiriemukas, kesän kohokohta, joten se palaa varmuudella heti kun tilanne antaa myöden.

5. Kävele luontopolulla

Vieraile Kirjaisten uudella luontopolulla.

Kaiken kaikkiaan Kirjais on idyllinen kyläkohde, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden paeta nykyaikaisen elämän kiireestä ja kokea Suomen saariston kauneutta ja rauhaa. Upeiden luonnonmaisemien, rikkaan historian ja monipuolisen aktiviteettivalikoiman ansiosta Kirjais on ehdoton käyntikohde kaikille Suomeen matkustaville.