Siirry suoraan sisältöön

Saaristomeren kansallispuisto – 
40 vuotta maailman upeimman saariston suojelua

Vuonna 2023 kansallispuisto täytti 40 vuotta

40 000 saarta, erämaa ja saaristokulttuuri

Varsinais-Suomen edustalla sijaitsevassa Saaristomeressä on enemmän saaria kuin missään muussa saaristossa maailmassa. Sitä kuvaillaan usein maailman kauneimmaksi ja villeimmäksi saaristoksi. Alue alkaa suuremmista saarista, jotka ovat täynnä maalaismaisia laitumia ja eloisia kyliä pohjoisessa, ja muuttuu villeiksi ja tuulenpiiskaamiksi kivisiksi luodoiksi etelässä, lähimpänä avomerta. Säännöllinen lauttayhteys vie paikalliset ja matkailijat tärkeimmille saarille ympäri vuoden.

Saaristomeren kansallispuisto on upea paikka saarihyppelyyn, merikajakkiseikkailuihin ja mökkielämään luonto ainoana naapurina.

Tuhansien saarten tarjoaman suojan ansiosta on useimmiten helppo tehdä suojaisia monipäiväisiä melontaretkiä. Purjehdus on myös fantastista täällä, kun kaikki luontosatamat ja kylien pienet vierassatamat ovat käytettävissä. Jos matkustat mieluummin lautoilla ja yhteysaluksilla, tämä on myös erittäin hyvä valinta, näkymät ovat upeat ja reittejä on lukuisia

Aktiviteetit Saaristomeren kansallispuistossa

Saat enemmän irti vierailustasi opastetulla aktiviteetilla, kajakki- tai veneretkellä.

Mielenkiintoisia saarikohteita kansallispuistossa

Opi lisää kansallispuiston tunnetuimmista saarista alla. Lisää tietoa kiinnostavista kohteista saat myös luontoon.fi-sivustosta.