Hoppa till innehåll

Skärgårdshavets Nationalpark – För världens största skärgårds väl

År 2023 fyllde nationalparken 40 år

40 000 öar, vildmark och skärgårdskultur

Friden och lugnet kan upplevas i knastret från en brasa efter en uppfriskande bastu och simtur, suset från vinden genom trädkronorna, glittret från en fisk i klart vatten eller ugglans hoande på avstånd. För att uppfatta dessa ljud måste du stanna upp och låta dina sinnen skärpas. Stillheten i skärgården är mest påtaglig vid skymning och mörker. Längs kusten och i skärgården finns inga stora källor till ljusföroreningar. På hösten och vintern är mörkret i skärgården slående och skapar utmärkta förhållanden för dem som vill beundra underverken på den stjärnklara himlen.

Skärgårdens nationalpark är en fantastisk plats för ö-hoppning, havskajakäventyr och stugliv med naturen som den enda grannen.

Tack vare det skydd som de tusentals öarna erbjuder, är det för det mesta enkelt att göra skyddade flera dagars paddlingsturer. Segling är också fantastiskt med alla naturhamnar och små byahamnar att besöka. Om du hellre reser med färja eller förbindelsebåt är detta också ett mycket bra val, för vyerna är fantastiska och rutterna många.

Aktiviteter i Skärgårdens nationalpark

Få ut mer av din vistelse med en guidad aktivitet, kajak- eller båttur.

Intressanta platser att besöka

Nationalparken och dess omgivning består av tusentals av öar med natur och levande skärgårdssamhällen. Här kan du läsa om några spännande platser. Mer om nationalparken hittar du genom att gå till nationalparkens sida på utinaturen.fi!