Hoppa till innehåll

Vår i finska skärgården

Solen värmer upp skärgården och isen kan fortfarande hittas i mindre vikar och sund, vilket ger intryck av lugn på ytan för besökare. För lokalbefolkningen är våren vanligtvis en hektisk tid.

Upptäck det hårda arbetet bakom våra säsongsbetonade delikatesser.

Sommarstugor behöver fixas och värmas upp inför säsongen. Gästhamnar, restauranger och boenden konkurrerar om de bästa sommarjobbarna. Migrerande fåglar landar utmattade på våra yttre öar efter långa flyg från södern, och fågelskådare samlas med sina kikare och kameror. Skärgårdsbönder planterar potatis och vaktar dem dag och natt så att de inte fryser. Allt detta görs så att vi kan njuta av nypotatis till midsommar tillsammans med skärgårdsbröd, sill och andra godsaker.

Paddling, cykling och vandring är fantastiska våraktiviteter. Många säsongsmässiga boenden, gästhamnar och serviceplatser längs St. Olav sjöleden och Skärgårdens Ringvägar är öppna året runt eller öppnar över påsken och välkomnar varmt säsongsgäster.

Bild: Korpo Kajakbod / Naawa

Upplev den fantastiska skönheten i skärgårdens vårvakning

April och maj erbjuder ofta varma och soliga dagar och vackra vyer från broar, färjor och utsiktstorn. Fält av hästhov, blåsippor och blåklockor välkomnar besökare längs ringvägarna. Träden har knoppar och havet är nyvaknat och kristallklart efter att isen smält. Hjortar och deras kalvar betar på de första gröna skotten som spirar på fälten och ängarna på de större skärgårdsöarna. Sjöfåglar uppvaktar sina partners och om du rör dig runt med kajak eller till fots har du en stor chans att uppleva skärgårdens naturspektakel på nära håll. Det är som om hela skärgården tar ett djupt andetag innan sommaren kommer.

Med luften fylld av doften av blommor och ljudet av sjöfåglar som ropar efter sina partners är det lätt att känna sig som en del av skärgårdens gemensamma djupa andetag innan den hektiska sommarsäsongen drar igång.

Foto: Katri Lehtola