Hoppa till innehåll

Skärgårdens Biosfärområde fyller 30 år

År 2024 firar biosfärområdet 30-års jubileum.

Skärgårdens Biosfärområde är ett förbund mellan naturen och människan

Målet för Skärgårdshavets Unesco-biosfärområde är att värna om natur- och kulturvärden samtidigt som det främjar en livskraftig skärgård. Flera företag och organisationer i Skärgårdshavet vill främja hållbar utveckling i skärgården och har ingått partnerskap med biosfärområdet.

Unesco-biosfärområdena är pilotområden där man lär sig om hållbara lösningar för framtiden. I hela världen finns det 748 biosfärområden, varav två finns i Finland.

Skärgårdshavets biosfärområde som grundades 1994 har till uppgift att främja biologisk mångfald och hållbar samhällsutveckling i skärgården. Dessutom stödjer området forskning och utbildning som främjar hållbar utveckling.

Biosfärområdet kompletterar Skärgårdshavets nationalpark och samarbetar med invånarna, företagen, organisationerna och besökarna i området.

Nu presenterar vi två biosfärpartners: Gabriel Sydänvirta som driver programtjänsten Moving Heart och Charlotta Björklöf från gården Västeräng.

Gabriel Sydänvirta, Moving Heart

”Entreprenörskap är att dela med sig av sin egen livsstil.” Sydänvirtas liv har alltid inbegripit dans, båtliv, yoga och meditation. Nuförtiden undervisar han i dessa i skärgården genom sitt företag Moving Hearts. Någon annan kan ju också gilla att göra det jag älskar. Man kan alltid öppna upp för naturupplevelser. Det är upp till människan själv om hen tar vara på dem. Gabriel vill göra och vägleda andra att göra sådana val att man kan leva i skärgården också om hundra år.

Charlotta Björklöf, Västeräng Gård

Jag tycker det är bra att folk vet hur vi producerar mat i skärgården, konstaterar Björklöf som är partner med biosfärområdet. På vintern finns det ett femtiotal får på gården. På våren fördubblas antalet när lammen föds. Förra sommaren erbjöds det för första gången möjlighet att övernatta på Västeräng, intill fåren i ett glampingtält. På Västeräng kan man bekanta sig med vardagen på en gård i skärgården, vilket kan inbegripa odling, skötsel av får och höns eller fiske, eller transportera fåren till utskären där de har en viktig uppgift som upprätthållare av kulturlandskapet.

Rutter inom skärgårdens biosfärområde:

Aktiviteter i biosfärområdet

Intressanta platser att besöka i området

Det finns två undervattensstigar i området – en naturstig invid Stora Hästö och en skulpturstig vid Dalskär.

Bild: Kevin O’Brien