Hoppa till innehåll

Höst i den finska skärgården

Många kommer till den finska skärgården på jakt efter lugn och ro under sommarmånaderna, men den riktiga stillheten sänker sig över öarna under hösten och fortsätter genom vintern och våren.

Fördjupa dig i lugnet i den finska skärgården: en årstid för sinnena.

Friden och lugnet kan upplevas i knastret från en brasa efter en uppfriskande bastu och simtur, suset från vinden genom trädkronorna, glittret från en fisk i klart vatten eller ugglans hoande på avstånd. För att uppfatta dessa ljud måste du stanna upp och låta dina sinnen skärpas. Stillheten i skärgården är mest påtaglig vid skymning och mörker. Längs kusten och i skärgården finns inga stora källor till ljusföroreningar. På hösten och vintern är mörkret i skärgården slående och skapar utmärkta förhållanden för dem som vill beundra underverken på den stjärnklara himlen.

Fiske i höstens dramatiska landskap är ett minne du sent kommer att glömma.

Bild: Jasmin Yuchun

Upptäck det autentiska vardagslivet i Finlands skärgårdsbyar

Ta dig tid att besöka den yttre skärgården. Vardagen i skärgårdsbyarna fortsätter året runt med barn som går till skolan, arbete och fritidsaktiviteter, och öborna själva har mer tid att stanna upp och utbyta några ord med dig i bybutiken. Som besökare under de lugnare säsongerna blir du en del av öbornas vardagsliv. Ombord på en färja tillsammans med lokalbefolkningen är det lätt att starta en konversation om du är nyfiken på din omgivning. Vanligtvis är lokalbefolkningen också nyfiken på vem du är.

Ge dig ut på en oförglömlig resa och ö-hoppa i Finlands skärgård under de kallare årstiderna.

Bild: Jasmin Yuchun

Ö-hoppa i den finska skärgården

Att hoppa mellan öarna under de kallare årstiderna skapar minnen för livet. Efter augusti blir luften friskare och sjövattnet kallare och därmed klarare. Hösten, vintern och våren i den finska skärgården erbjuder öhoppare ständigt skiftande och dramatiska väder- och ljusfenomen. Istället för mjuka sommarvindar kan man, om man har tur, uppleva oförglömliga höst-, vinter- och vårstormar tillsammans med öborna. Naturens spektakel är en ständig källa till förundran. Sälar, örnar och fåglar är inte ovanliga under de lugnare månaderna på året. Och höstens flyttning eller fåglarnas ankomst och häckningsaktiviteter på våren är årligen återkommande fenomen som fascinerar.

Den finländska skärgården erbjuder en mängd utomhusaktiviteter under hösten, såsom paddling, fiske och vandring i den friska, svala luften omgiven av fantastiska höstfärger.