Kirjais - en by med fin gemenskap

Det är klart att alla är säkra på att man själv bor på världens bästa ställe och i världens bästa by. Om man inte känner så, så borde man flytta. Nu bor ju inte jag själv egentligen på Kirjais, utan på Ytterholm riktigt intill, men på Kirjais växte jag upp och Kirjais är världens bästa by för mig.  

Man kan räkna upp allt som finns på Kirjais – bybutik, sommarrestaurang, kursgård och en prima förening. Eller så räknar man upp allt vi gör tillsammans – ordnar auktion, beachvolleyturnering, firar midsommar med väldigt lång midsommarstång, bygger lekpark, bokbytarstation, brandskjul eller kajkant. Oberoende så blir det långa listor, för byn har inte saknat eldsjälar och det finns alltid nånting att ta itu med. Vi har vant oss vid att om man vill ha något gjort får man göra det själv, och dessutom att man kan mer än man tror. Det kollektiva självförtroendet på Kirjais är mycket starkt.  

Nämnde jag förresten att Kirjais har en egen historik också? Och en barnbok på två språk med besökspunkter utmärkta i byn, den förra upplagan tog slut men vi har tryckt upp 100 exemplar till.  

 

Gemenskapen - det bästa med Kirjais

Det allra bästa med Kirjais är ändå gemenskapen. Inte så att vi aldrig grälar, det gör vi förstås emellanåt, men vi träffas också ofta för fest. Det behöver inte vara märkvärdiga tillställningar med mycket mat och dryck – de är förstås väldigt roliga de också – men den här våren var en av de trevligaste stunderna den när vi satt på varsin brädstump och firade att vattenröret till branddepån hade hittats.  

Branddepån är strax klar förresten. Den har krävt en hel del glada talkotimmar under den här våren. Det blir i allmänhet alltid mycket talkotimmar för oss. Det går ju inte på en eftermiddag att bygga en terrass eller en branddepå för den delen. Det nya staketet runt lekparken gick däremot nästan på en eftermiddag. Det är en fantastisk resurs att kalla till talko och så kommer det alltid 10-20 personer, lite beroende på vad det är fråga om. När vi håller auktion jobbar mellan 30 och 60 personer den kvällen vi ställer i ordning och den dagen vi ordnar auktionen. Det är sann lyx det. Annars skulle det ju inte gå heller förresten.   

Liksom många av byarna i Nagu har vi stor glädje av våra fritidsboende. De har varit med som drivande krafter när byaföreningen grundades, genom åren och är det fortfarande. Utan samarbetet mellan fast- och fritidsboende skulle det inte vara samma by.  

 

Det här kan du göra i Kirjais

När Kirjaisborna ska räkna upp det bästa med Kirjais så kommer alltså gemenskapen som nummer ett, men det finns faktiskt en hel del man som tillfällig besökare kan njuta av. Jag har försökt samla mig till en topp-fem-lista. Och vill man ha ett riktigt Kirjais-tips – så är det att man ska se till att ha roligt tillsammans. Det är nyckeln till alla framgångsrika projekt! 

  • Kirjais olika företag – t.ex. Kirjais butik och marina öppnar strax upp dörrarna till sitt nya servicehus för hamnen, och har bra öppethållning och brett sortiment. Kirjais Sommarrestaurang Bystrand har en härlig terass där man som Kirjaisbo alltid träffar bekanta och kan njuta av god mat och mysig utsikt ut över Kirjais viken under körsbärsträden. Kirjais kursgård har snygga stugor tillräckligt stora för rejäla sällskap och därtill en hel kursgård för läger eller fest. Andréns växthus är värt ett besök under våren eller försommaren bara för att ta in all blomsterprakt. Kraftiga plantor som till och med jag lyckas hålla vid liv.  

Sen finns det otaliga företag till, jag skulle gissa att över hälften av Kirjaisborna har ett FO-nummer, så man får hjälp med det mesta! 

  • Bokmalen – bokbytarstugan med terass, ett av föreningens leaderprojekt. Du kan låna, ta, hämta eller bara bläddra i böcker. Trappa upp vid butiken. Njut av utsikten, fynda läsbart, eller läs lite på terassen som byggdes under några soliga dagar för en hel del år sen. 

  • Lekparken – lekpark som är öppen för alla på eget ansvar, ett annat av föreningens leaderprojekt. Lämpligt belägen intill restaurangen. Byggdes för över tio år sen, och fick ny målfärg ifjol. Ritningarna till lekställningarna krävde sin beskärda del av huvudbry, men resultatet blev riktigt superfint. 

  • Kirjais Auktion. Tyvärr kan vi inte ordna någon auktion i år pga corona-läget. Vi måste börja förberedelserna redan under mars-april för att klara av arrangemangen, och vid den tidpunkten var läget så osäkert att vi beslöt att avboka vår folkfest.  För oss är det ett superviktigt tillfälle att samla pengar till föreningens verksamhet och en väldigt rolig tillställning, så auktionen gör nog come-back så fort läget tillåter.
     
  • Soon-to-be Kirjais förnyade naturstig. Den kommer att förverkligas åren 2020-2021. Vår plan är att först märka ut den väl och förbättra tillgängligheten och ställa några rastplatser i ordning, men efter den första delen av projektet har vi många spännande detaljer på gång med den. 

Känner jag Kirjaisborna rätt, så är naturstigen inte vårt sista projekt heller, utan det kan vara väl värt ett besök i byn varje år för att kolla läget så att säga. Kirjais östra udde är en knutpunkt ut till södra skärgården, så om ni är på väg ut – eller in - bör ni passa på att reservera någon extra timme i Kirjais byn på vägen!

Varmt välkommen till Kirjais! 

Text: Alice Björklöf

 

 

Kirjais - barn
Kirjais - marknad