Hoppa till innehåll

Kirjais, en by i skärgården

Kirjais är en destination som måste besökas för dem som älskar natur, hav och lugn.

Ett brev från en lokal:

Det är klart att alla är säkra på att man själv bor på världens bästa ställe och i världens bästa by. Om man inte känner så, så borde man flytta. Nu bor ju inte jag själv egentligen på Kirjais, utan på Ytterholm riktigt intill, men på Kirjais växte jag upp och Kirjais är världens bästa by för mig.

Man kan räkna upp allt som finns på Kirjais – bybutik, sommarrestaurang, kursgård och en prima förening. Eller så räknar man upp allt vi gör tillsammans – ordnar auktion, beachvolleyturnering, firar midsommar med väldigt lång midsommarstång, bygger lekpark, bokbytarstation, brandskjul eller kajkant. Oberoende så blir det långa listor, för byn har inte saknat eldsjälar och det finns alltid nånting att ta itu med. Vi har vant oss vid att om man vill ha något gjort får man göra det själv, och dessutom att man kan mer än man tror. Det kollektiva självförtroendet på Kirjais är mycket starkt.

Nämnde jag förresten att Kirjais har en egen historik också? Och en barnbok på två språk med besökspunkter utmärkta i byn, den förra upplagan tog slut men vi har tryckt upp 100 exemplar till.

Text av Alice Björklöf

En av de mest populära attraktionerna i Kirjais är Andréns Trädgård, ett charmigt växthus, en kärleksfullt skapad plats som blommar i färg och utstrålar den lugna skönheten av Kirjais. Denna botaniska oas speglar deras engagemang för att vårda miljön och varje själ som besöker Kirjais.

Det bästa med byn Kirjais är gemenskapen

Det allra bästa med Kirjais är ändå gemenskapen. Inte så att vi aldrig grälar, det gör vi förstås emellanåt, men vi träffas också ofta för fest. Det behöver inte vara märkvärdiga tillställningar med mycket mat och dryck – de är förstås väldigt roliga de också – men den här våren var en av de trevligaste stunderna den när vi satt på varsin brädstump och firade att vattenröret till brandlarmet hade hittats.

Brandlarmet är strax klar förresten. Den har krävt en hel del glada talkotimmar under den här våren. Det blir i allmänhet alltid mycket talkotimmar för oss. Det går ju inte på en eftermiddag att bygga en terrass eller en branddepå för den delen. Det nya staketet runt lekparken gick däremot nästan på en eftermiddag. Det är en fantastisk resurs att kalla till talko och så kommer det alltid 10-20 personer, lite beroende på vad det är fråga om. När vi håller auktion jobbar mellan 30 och 60 personer den kvällen vi ställer i ordning och den dagen vi ordnar auktionen. Det är sann lyx det. Annars skulle det ju inte gå heller förresten.

Liksom många av byarna i Nagu har vi stor glädje av våra fritidsboende. De har varit med som drivande krafter när byaföreningen grundades, genom åren och är det fortfarande. Utan samarbetet mellan fast- och fritidsboende skulle det inte vara samma by.

Text av Alice Björklöf

Kirjais är också en bra destination för de som är intresserade av historia och kultur. Bygden har en rik historia och det finns flera historiska platser och monument att utforska.

Top 5 saker att göra i Kirjais av Alice Björklöf

När Kirjaisborna ska räkna upp det bästa med Kirjais så kommer alltså gemenskapen som nummer ett, men det finns faktiskt en hel del man som tillfällig besökare kan njuta av. Jag har försökt samla mig till en topp-fem-lista. Och vill man ha ett riktigt Kirjais-tips – så är det att man ska se till att ha roligt tillsammans. Det är nyckeln till alla framgångsrika projekt!

1. Besök företagen

Kirjais butik och marina öppnar strax upp dörrarna till sitt nya servicehus för hamnen, och har bra öppethållning och brett sortiment. Kirjais sommarrestaurang har en härlig terass där man som Kirjaisbo alltid träffar bekanta och kan njuta av god mat och mysig utsikt ut över Kirjais viken under körsbärsträden. Kirjais kursgård har snygga stugor tillräckligt stora för rejäla sällskap och därtill en hel kursgård för läger eller fest. Andréns växthus är värt ett besök under våren eller försommaren bara för att ta in all blomsterprakt. Kraftiga plantor som till och med jag lyckas hålla vid liv.

2. Läs bok i bokbytarstugan

Bokmalen bokbytarstugan med terass, ett av föreningens leaderprojekt. Du kan låna, ta, hämta eller bara bläddra i böcker. Trappa upp vid butiken. Njut av utsikten, fynda läsbart, eller läs lite på terassen som byggdes under några soliga dagar för en hel del år sen.

3. Lek tillsammans i lekparken

Lekpark som är öppen för alla på eget ansvar, ett annat av föreningens leaderprojekt. Lämpligt belägen intill restaurangen. Byggdes för över tio år sen, och fick ny målfärg ifjol. Ritningarna till lekställningarna krävde sin beskärda del av huvudbry, men resultatet blev riktigt superfint.

4. Fynda på auktionen

Kirjais auktion. Auktionen är en mycket viktig insamlingsevenemang för vår förening, och själva evenemanget är en livlig sommarhöjdpunkt.

5. Vandra längs med naturstigen

Besök Kirjais nyligen renoverade naturstig. Planen är först att markera rutten ordentligt och förbättra tillgängligheten, och sedan att färdigställa några rastplatser. Efter det har projektet flera spännande ytterligare planer för stigen.

Kirjais en idyllisk by som erbjuder besökare en chans att komma bort från stadslivet och uppleva den vackra och lugna finska skärgården. Med sin fantastiska natur, rika historia och olika utbud av aktiviteter är Kirjais en destination som måste besökas för alla som reser till Finland.