Nagu

Ett charmerande och levande skärgårdssamhälle

Nagu är ett charmerande och levande skärgårdssamhälle med sina ungefär 1500 invånare, under sommaren mångdubblas dock detta antal i och med de många sommargästerna som kommer till Nagu. Nagu består av de två huvudöarna Storlandet och Lillandet, samt den unika skärgården med sina ca 3000 öar, skär och kobbar. Årstidernas växlingar ute i skärgården skapar en livsstil som är mycket speciell och inspirerande.

Karta över Nagu
Nagu gästhamn

Lantbruk och turism är bland de viktigaste näringarna i Nagu. Produkterna och servicen som produceras här kan du räkna med att är av hög kvalité. En del av dessa produkter och tjänster kan du hitta i gästhamnen norr om Kyrkbacken. Gästhamnen har mycket att erbjuda, allt från märkeskläder till rökt fisk. Att gå längs stranden i gästhamnen mot Framnäs en varm sommardag kan jämföras med att vara på Rivieran i och med alla båtar, restauranger, caféer och butiker.

För den som är kulturintresserad så har Nagu mycket att erbjuda. Nagu medeltida gråstenskyrka med sin unika Schwanorgel från 1791 och Själö träkyrka från tiden då Själö fungerade som en förvisningsort för spetälska, är värda ett besök. Det är omöjligt att bli "mätt" på naturen i Nagu, variationerna är oändliga. Nagu har innerskärgårdens lummiga landskap och den yttre skärgårdens karga klippor. I Nagu kan du leva, bo och arbeta och må bra. Nagu är en livsstil.

Se och gör i Nagu

Nagu gästhamn

Nagu gästhamn är en av Pargas skärgårds mest besökta platser under sommaren. Här finns gästhamnsservice, flertal restauranger, små försäljningsbodar och turistinfo. Det här är Lilla ringvägens centrum och förbindelsebåten mellan Nagu och Rimito startar härifrån. Härifrån kommer man sommartid också till bl.a. Själö och Åbo.

Nagu gråstenskyrka

Nagu gråstenskyrka ligger på Kyrkbacken i Nagu, bara ett stenkast från gästhamnen. Kyrkan har ett ursprung från 1400-talet, även om byggnadsåret inte är helt känt. Kyrkan är helgad åt S:t Olof och utanför kyrkan finns en milsten för vandrare på S:t Olofs leden.

Framnäs simstrand

Bredvid gästhamnen ligger Framnäs udde. Här finns en simstrand och volleybollsnät. Bredvid stranden hittar du även klippor att sitta på och en brygga. Det här är ett perfekt ställe att njuta på en vacker sommardag.

Westerholmsstigen

Den 2,8km långa naturstigen börjar i Södra hamnen i Nagu och fortsätter sedan på den södra sidan av Skärgårdsvägen på Ernholm. Stigen går upp till Jitukastberget som ligger 42m ö.h. och ger en fin utsikt. Den här stigen har dedikerats till konstnären och landskapsmålaren Victor Westerholm, som tillbringade sin ungdom här.

Södra hamnen

På motsatt sida av gästhamnen hittar du Södra hamnen. Här har många sina småbåtar och här finns det även restauranger, caféer och livsmedelsbutiker. Södra hamnen är även ett stort torgområde som speciellt under Skördefesten i september lockar många försäljare och besökare.

Dagsresa till Själö

Själö är en ö norr om Nagu, som är känd för sin dystra historia. Här möter den fantantiska naturen en intressant historia; Själö fungerade tidigare som en plats som människor med spetälska och mentalsjukdomar hamnade till. Hit kan man åka med båt från Nagu hamn (eller Åbo om man väljer M/S Norrskär) och man kan även övernatta här.

Tidtabeller för båtar: M/S Östern och M/S Norrskär