Hoppa till innehåll

Pargas

Där stad möter skärgård: i skärgårdsstaden Pargas får du en mysig stadsupplevelse och en försmak av den vackra skärgårdsnaturen i ett och samma paket.

Det första centrumområdet efter att du lämnat fastlandet

Pargas centrum är den första stadskärnan du kommer till på din resa längs Skärgårdsvägen. När du kommer till den “stora lilla staden” Pargas har du lämnat fastlandet bakom dig, då du på din resa från Åbo redan har åkt över fyra broar och fått se de första skymtarna av havet. I centrum av skärgårdsstaden finns gågatan Köpmansgatan, som har en stämning likt den i en liten sydeuropeisk stad. Under sommaren vimlar gågatan av både lokalbefolkning och resenärer. På vardera sidan om gatan hittar du små, intressanta butiker med allt från kläder till högkvalitativa köksredskap. När du stiger in välkomnas du varmt och en personlig shoppingupplevelse är garanterad. Staden har flera matbutiker att välja mellan när det kommer till dina inköpsbehov under din vistelse i skärgården. 

Bland butikerna på Köpmansgatan finns även ett flertal mysiga caféer och restauranger hittar du hela vägen ner till havet. 

Vackra trähus och intressant industrihistoria

Skärgårdsstadens centrum delas i tu av ett naturligt sund som löper genom staden, finurligt kallat “Sundet” där bokstaven U enligt lokal dialekt låter som en blandning mellan U och O. På andra sidan Sundet från Köpmansgatan finns Gamla Malmen som är ett vackert, historiskt trähusområde – missa inte att ta dig en promenad där. På gångavstånd från centrum finns även Finlands största kalkbrott, en gigantisk öppen gruva, som du kan observera från utkiksplatsen. Den djupaste punkten ligger 113 meter under havsytan – bara se hur små de enorma dumper-traktorerna ser ut på bottnet av gruvan. För den som vill veta mera om stadens industrihistoria rekommenderar vi ett besök på Pargas industrimuseum.
En perfekt dag i Pargas avslutas med att promenera längs den fridfulla Sundet-kanten till någon av stadens restauranger för att äta gott och sedan sova en god natts sömn i något av stadens mysiga inkvarteringar. Hitta din favorit bland alternativen längre ner! 

Våra topp 3 tips i Pargas:

Beundra Salvador Dalís konst

I det unika konstgalleriet ArtBank i Pargas centrum finns Salvador Dalí Private Exhibition var du kommer åt att beundra skulpturer, möbler och målningar av Salvador Dalí. Galleriet ställer även ut annan konst från både finländska och internationella konstnärer. Detta är en upplevelse som ingen konstintresserad får missa!

Gamla Malmen och delikatessbutiken Jordkällaren

Trähusområdet består av pittoreska små sandvägar kantade med pastellfärgade trähus och vackra trädgårdar. Ta in den vackra skärgårdsarkitekturen innan du viker in i delikatessbutiken Jordkällaren var du hittar läckra, prisbelönta ostar från runtom i Europa, aromatiska kryddblandingar och högkvalitativa torrvaror så som pasta direkt från Italien. För den som vill fördjupa sig i läckerheterna arrangeras även olika tastingar på beställning.

Shopping på Köpmansgatan

Besök Tre Små Rum för att fynda vackra inredningsföremål från bland annat Danmark, Frankrike och Finland, på Kelovee hittar du så gott som allt du behöver i köket och för fin servering, i Gullkrona hittar du unikt, finskt hantverk och ett besök i Nicolos&Nicolina garanterar dig ett varmt välkomnande och de bästa stiltipsen!

Bilder: Jaska Poikonen

Aktiviteter i Pargas

Övernattning i Pargas

Restauranger i Pargas