Lilla ringvägen

Öppen

13.5-4.9.2022

Skärgårdens-ringväg_2021

Lilla ringvägen är en kortare variant av Skärgårdens ringväg och ett perfekt resmål över en dag eller två

Öppen 13.5-4.9.2022 

Längd: 120 km
Färjor: 3
Tid: 1-2 dagar

Upplev den unika åboländska skärgården! Du behöver inte ha en egen båt för att lära känna en interessant del av Skärgårdshavet. På Lilla ringvägen kan man åka runt Erstan hela sommaren lång från mitten av maj till början av september. Med bil kan resan ta bara en dag, och med cykel ett par dagar. Om du följer den snabbaste vägen blir resan sammanlagt ca 120 km lång.

Lilla ringvägen ligger i fem städers område; Åbo, Reso, Nådendal, Pargas stad och S:t Karins, och 2/3 av hela vägen finns på öar. Längs med rutten finns det 15 året runt bebodda öar samt några obebodda holmar. Lilla ringvägen är en del av den mer omfattande rutten Skärgårdens ringväg.

Lilla ringvägen är öppen endast på sommaren

Skärgården är öppen varje dag och till skärgården kan man komma året om. Vad betyder då det att Lilla ringvägen endast är öppen på sommaren?

Färjan m/s Östern trafikerar mellan rutten Nagu-Själö-Hanka (Rymättylä) och är den enda avgiftsbelagda färjan på Lilla Ringvägen. Färjan trafikerar 13.5-4.9.2022. Här hittar ni mera information om färjans tidtabeller och transportavgifter: www.ostern.fi

Alla andra färjor längs med Lilla ringvägen trafikerar året om.

Ringvägen_1200x1500mm2018_HighQuality

Ruttbeskrivning

Den här ruttbeskrivningen går motsols Nådeldal-Rimito-Nagu-Pargas-Åbo, men rutten kan likväl göras åt andra hållet.

1. Åbo-Nådendal-Rimito

2. Hämmärönsalmi-färjan

Den första resan med färja är övergången av den smala sunden mellan två öar i Rimito. Resan är gratis och tar ca 5 minuter – kom dock ihåg att färjan går enligt tidtabellen, oftast med 20 minuters mellanrum.

3. Rimito (Hanka)-Själö-Nagu

På den andra sjöresan flyttar man sig från Rimito till Nagu. Fartyget för denna resa, m/s Östern, gör endast 3 tur- och returresor om dagen, så det lönar sig att kolla in tidtabellen på förhand (www.ostern.fi). Avgångshamnen från Rimito heter Hanka.

  • Utforska Själö och/eller Nagu
  • Gör ett avhopp i Själö, för att utforska den historiska ön. Här får man dock inte ta med sig bil eller motorfordon, utan endast fotgängare och cyklister tillåts. Kom även ihåg att kolla m/s Österns tidtabell, att det går fler turer den dagen. Östern väntar nämligen inte i hamnen om du hoppar av, utan fortsätter genast sin resa till Nagu.
  • I Nagu lönar det sig att stanna för att äta i någon av de tiotals restaurangerna, shoppa i hamnbodarna, besöka kyrkan eller bara gå omkring i den fina sommarstaden - här finns allting på några hundra meters avstånd.


4. Nagu-Pargas

På den tredje sjöresan tar man sig från Nagu (Prostvik) till Pargas (Lillmälö). Från Nagu centrum till färjfästet i Nagu tar det 15 minuter med bil. Färjresan över till Pargas tar 10 minuter och är avgiftsfri. På den här rutten trafikerar två färjor regelbundet med 15 minuternas mellanrum. Det är inte möjligt att reservera bilplatser på någon av dessa färjor, så passa på att komma till hamnen i tid.

  • Stanna i Pargas centrum och utforska staden
  • Några sevärdheter att nämna: kalkbrottets utsiktsplats, Gamla Malmens fina område med gamla trähus, Pargas gråstenskyrka och hembygdsmuseumet.
  • I Pargas finns även flertal restauranger och all behövlig service.


5. Pargas-Åbo

St. Karins är 15 minuter från Pargas och Åbo 30 minuter. 

IMG_4150

 

 

Följ oss på Facebook för senaste uppdateringar.

Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg