Lilla ringvägen

Öppen i sin helhet 12.5 –3.9.2023

Skärgårdens-ringväg_2021

Lilla ringvägen är en kortare variant av Skärgårdens ringväg och ett perfekt resmål över en dag eller två

Öppen 12.5–3.9 2023

Längd: 120 km
Färjor: 3
Tid: 1-2 dagar

Upplev den unika åboländska skärgården! Du behöver inte ha en egen båt för att lära känna en interessant del av Skärgårdshavet. På Lilla ringvägen kan man åka runt Erstan hela sommaren lång från mitten av maj till början av september. Med bil kan resan ta bara en dag, och med cykel ett par dagar. Om du följer den snabbaste vägen blir resan sammanlagt ca 120 km lång.

Lilla ringvägen ligger i fem städers område; Åbo, Reso, Nådendal, Pargas stad och S:t Karins, och 2/3 av hela vägen finns på öar. Längs med rutten finns det 15 året runt bebodda öar samt några obebodda holmar. Lilla ringvägen är en del av den mer omfattande rutten Skärgårdens ringväg.

Lilla ringvägen hela vägen runt är öppen enbart sommartid


Skärgården är öppen varje dag och till skärgården kan man komma året om. Vad betyder då det att Lilla ringvägen endast är öppen på sommaren?

 • Färjan m/s Östern trafikerar mellan rutten Nagu-Själö-Hanka (Rymättylä) och mellan 12.5-3.9.2023. Här hittar ni mera information om färjans tidtabeller och transportavgifter: www.ostern.fi
 • Färjan MS Vidskär trafikerar rutten Nagu-Själö-Röölä (Rymättylä). Vidskär är den enda färjan som tar emot bokningar för bilar! Här hittas information om färjans tidtabeller och transportavgifter: www.vitharun.fi

 • Färjan MS Norrskär trafikerar Skärgårdslinjen Åbo-Själö-Nagu från vår till höst. Rutten är ett fint alternativ för motsvarande etapp på Lilla ringvägen från Rymättylä via Själö till Nagu. Tidtabeller för rutten hittas på www.vitharun.fi
 • Från Nagu till Själö tar man sig lätt också vintertid med hjälp av Nagu norra rutt. Tidtabeller för rutten hittas på www.coast-line.fi
 • Skärgårdens ringväg

  Ruttbeskrivning

  Den här ruttbeskrivningen går motsols Nådeldal-Rimito-Nagu-Pargas-Åbo, men rutten kan likväl göras åt andra hållet.

  1. Åbo-Nådendal-Röölä (Rimito)

  alternativ till nummer 4:
  2. Röölä (Rimito) - Själö - Nagu
  I stället för att åka vidare till Hanka (nummer 4), kan du i Röölä ta färjan MS Vidskär mot Själö och Nagu. Gör ett avhopp i Själö för att utforska den historiska ön och spendera gärna natten på ön! MS Vidskär tar bilar och övriga motorfordon, cyklar och passagerare. För MS Vidskärs tidtabeller, se www.vitharun.fi. Fartyget är avgiftsbelagt. Ifall du fäljer det här alternativet, hoppa till nummer fem nedan.

  • Utforska Själö och Nagu
  • Gör ett avhopp i Själö för att utforska den historiska ön och spendera gärna natten på ön! På Östern tillåts endast fotgängare och cyklister.
  • I Nagu lönar det sig att stanna för att äta i någon av de tiotals restaurangerna, shoppa i hamnbodarna, besöka kyrkan eller bara gå omkring i den fina sommarstaden - här finns allting på några hundra meters avstånd.

  3. Hämmärönsalmi-färjan

  Ifall du inte valde MS Vidskär ovan är den första resan med färja övergången av den smala sunden mellan två öar i Rimito. Resan är gratis och tar ca 5 minuter – kom dock ihåg att färjan går enligt tidtabellen, oftast med 20 minuters mellanrum.

  alternativ till nummer 2:
  4. Hanka (Rimito) - Själö - Nagu

  På den här sjöresan flyttar man sig från Hanka (Rimito) till Nagu, och turen är ett alternativ till punkt två ovan. Fartygen för denna resa, MS Östern, gör totalt 5 tur- och returresor om dagen sommartid, så det lönar sig att kolla in tidtabellen på förhand (se ovan). Avgångshamnen från Rimito heter Hanka.

  • Utforska Själö och Nagu
  • Gör ett avhopp i Själö för att utforska den historiska ön och spendera gärna natten på ön! På Östern tillåts endast fotgängare och cyklister.
  • I Nagu lönar det sig att stanna för att äta i någon av de tiotals restaurangerna, shoppa i hamnbodarna, besöka kyrkan eller bara gå omkring i den fina sommarstaden - här finns allting på några hundra meters avstånd.


  4. Nagu-Pargas

  På den tredje sjöresan tar man sig från Nagu (Prostvik) till Pargas (Lillmälö). Från Nagu centrum till färjfästet i Nagu tar det 15 minuter med bil. Färjresan över till Pargas tar 10 minuter och är avgiftsfri. På den här rutten trafikerar två färjor regelbundet med 15 minuternas mellanrum. Det är inte möjligt att reservera bilplatser på någon av dessa färjor, så passa på att komma till hamnen i tid.

  • Stanna i Pargas centrum och utforska staden
  • Några sevärdheter att nämna: kalkbrottets utsiktsplats, Gamla Malmens fina område med gamla trähus, Pargas gråstenskyrka och hembygdsmuseumet.
  • I Pargas finns även flertal restauranger och all behövlig service.


  5. Pargas-Åbo

  St. Karins är 15 minuter från Pargas och Åbo 30 minuter. 

   

   

  Följ oss på Facebook för senaste uppdateringar.

  Saariston rengastie - Skärgårdens ringväg