Korpo

karta-korpo

Där himmel och hav möts och du är ständigt i skarven

Dagens Korpo omfattar totalt 1 544 km² , varav 169 km² är landområde. Korpo omfattar ca  2 000 öar, holmar och skär. Den största ön brukar benämnas huvudön, fasta Korpo eller kyrklandet, och den näst största ön är Norrskata. I och med det stora havsområdet kring Korpo har det fungerat i många århundraden och fungerar än i dag som ett viktigt arbetsfält för Korpoborna. Framförallt då genom fiske och sjöfarten men också i och med existensen av lots- och fyrvaktartjänsten.

PICT3220

Befinner du dig i Korpo skall du passa på att besöka Korpoström, en viktig knutpunkt i alla tider med sitt Skärgårdscentrum och berikande kulturverksamhet. Vid Korpoström hittar du även ett minnesmärke över sjöslaget mellan svenskar och ryssar som utspelades år 1743.  Korpo har även ett hembyggdsmusé. Här finns bland annat huvudbyggnaden som är från 1800-talet, några bodar och olika sorters bruksföremål som använts i socknen.

Korpo har en skärgård som är såväl lummig som karg och det finns skogar att vandra i när höststormarna rasar eller när vintern lagt sitt första täcke. Stränder att vandra längs och sund att paddla i, skärgårdsnaturen ger möjligheter till upplevelser som överträffar varandra. Korpo är där himmel och hav möts och du är ständigt i skarven.

Se och gör i Korpo

Skärgårdscentrum Korpoström

I Skärgårdscentret Korpoström hittar du allt du behöver: boende, mat, gästhamn, affärer och kulturutbud. När du har fått tak över huvudet och mat i magen rekommenderar vi bl.a. centrets aktuella utställning (2022-2023: “Migration”), Knattelabbet för barn och ett besök i hantverkarverkstaden. Här hålls hela familjen sysselsatt oavsett väder och vind!

Shoppa

Trots Korpos småskalighet hittar du en mängd olika shoppingmöjligheter på orten! Handla inredning, kläder och kosmetika hos Amalias Hem, marockanska mattor hos Nomadhome, finsk kläddesign hos Niinmun design och blomster hos Anna-Lena. Missa inte heller de hantverk som säljs i Skärgårdscentret Korpoström, gästhamnen Verkans Sea Shop eller de många gårdsbodarna som säljer sina lokala delikatesser.

Hembygdsmuseet i Korpo

Korpo hembygdsmuseum är beläget 800 m från Korpo centrum. På den lummiga gården finns ett tiotal byggnader som alla är flyttade till hembygdsgården från olika delar av Korpo. Besök bl.a. fiskeboden nere vid museets strand. Till samlingarna hör donerade bruksföremål, möbler samt kläder från bygden. Förutom allmogemiljöer från olika tidsepoker presenteras även en gammal bybutik.

Naturaktiviteter och friluftsliv

Upplev någon av Korpos många naturaktiviteter! Go Archipelago satsar på kvalitativa paket för små grupper där gästerna får uppleva det bästa som skärgården har att erbjuda, framförallt under vår- och höstsäsong. Hos Naawa – Nature Awakening hittar du unika utomhusupplevelser i den vackra finländska skärgården. Tälta uppe i träden, laga mat utomhus, delta i en naturvandring eller varför inte testa natur-parkour? I Korpo finns också den uppskattade Barfotastigen – en utställning för miljökonst och platsspecifika verk i byn Österretais. Varje utställning tar upp människans förhållande till naturen på ett eller annat sätt.

Evenemang i Korpo

Ta del av Korpos stämningsfulla sommarevenemang! Korpo Sea Jazz infaller i juli och har arrangerats sedan år 1989. Med heta inhemska jazznamn på programmet lockar den intima skärgårdsfestivalen besökare till Skärgårdshavet. Sibelius i Korpo-festivalen infaller årligen det tredje veckoslutet i juli och anordnas år 2022 för nittonde gången. Under festivalen framförs Jean Sibelius pianoproduktion under sex olika konserter.

Korpo kyrka

Korpo kyrka är beläget mitt på Kyrklandet. Det är en medeltida gråstenskyrka i ett skepp, byggd på 1400-talet och helgad åt St. Mikael. Den medeltida inredningens mest speciella detalj är ett korlektorium – det enda i Finland av sitt slag som har bevarats.