Skärgårdens ringväg
Skärgårdens ringväg kan upplevas i sin helhet 10.5 – 8.9.2024
Foto: Juho Kuva
250 km av naturupplevelser, läcker mat, skärgårdsstämning, roliga aktiviteter och sommarminnen för livet
I över 25 år har Skärgårdens ringväg varit en populär destination bland såväl cyklister som bilister tack vare den lättillgängliga skärgårdsupplevelsen den erbjuder. Öarna längs rutten erbjuder stämningsfulla boenden, goda skärgårdssmaker, fantastiska familjevänliga aktiviteter, historiska sevärdheter och fina naturstigar. Att resa ringvägen runt är gratis, med undantag för den avgiftsbelagda färjan mellan Houtskär och Iniö.
Rutten är en upplevelse för alla slags resenärer och går att färdas med valfritt färdmedel – vare sig det är med cykel, till fots, med buss, motorcykel eller bil!
Känns 250 km långt? Då är den Lilla ringvägen på 120 km ett strålande alternativ!
Foto: Juho Kuva
Skärgårdens ringväg är öppen från 10.5 – 8.9.2024.
Skärgårdens Ringväg är öppen från medlet av maj och in i september, med en rekommenderad restid på 2-5 dagar. Men oroa dig inte om du inte kan åka under sommarsäsongen – skärgården i sig är tillgänglig varje dag året runt. Så packa dina väskor och ta med hela familjen för att uppleva den vackra omgivningen i den finska skärgården!
Boende, restauranger och aktiviteter längs Skärgårdens ringväg
Det finns gott om boendealternativ längs Skärgårdens Ringväg, med fantastiska restauranger, gårdsbutiker och kiosker som erbjuder läckra godsaker längs vägen. Öarna Pargas, Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö erbjuder fantastiska familjevänliga aktiviteter, historiska sevärdheter och fina naturstigar.
Ruttbeskrivning per etapp
Färjor: 0
Skärgårdens ringväg börjar vid Åbo domkyrka. Därifrån cyklar/vandrar/kör du till St. Karins centrum där du hittar all behövlig service. När du kommit till St. Karins har du redan färdats ca 10 km. Efter St. Karins svänger du av mot Skärgårdsvägen, väg nr. 180, som tar dig till Pargas.
Det finns en cykelväg bredvid bilvägen hela vägen till Pargas. Längs vägen finns rastplats med kiosk, WC, bänkar och bord. När du kommer fram till Pargas centrum finns allsidig service och flera sevärdheter att besöka samt badstränder.
Färjor: 1 (10min färjresa)
Från Pargas finns en cykelväg intill landsvägen ända till första färjfästet i Lillmälö. Längs vägen finns service vid bl.a. Sattmark stuga samt vid färjfästet. Cykelvägen är sedan 2019 asfalterad en lång bit. Den sista biten före färjan är svårtrampad och gupperad.
Färjan från Lillmälö till Prostvik tar 10 min. Färjan trafikerar med 15 minuters mellanrum.
Från Prostvik färjfästet till Nagu centrum där det finns butiker, servicestation, caféer, restauranger, badstrand, förbindelsebåtsbrygga mm. är det ca 15 km. Här finns ingen skild cykelväg, utan alla trafikanter rör sig på landsvägen. Vägen är sommartid livligt trafikerad och vägrenen smal. Respektera därför varandra i trafiken - bilister lämnar mycket utrymme vid omkörning av cyklister och cyklister cyklar längs kanten och ifall det är flera cyklister lönar det sig att lämna mycket mellanrum så att bilar lättare kommer förbi.
Färjor: 1 (5min färjresa)
Från Nagu centrum färdas man vidare till Pärnäs färjfäste. Vägen är fortfarande smal och livligt trafikerad. Vid Pärnäs färjfäste finns en restaurang och kioskbutik. På andra sidan, vid Retais färjfäste finns en toalett. Överfarten med färjan räcker 5 min och färjan går med jämna mellanrum.
Längs den smala vägen från Retais färjfäste till Korpo centrum är det ca 10km. I Korpo centrum finns. bl.a. butik, turistinformation, restaurang och badstrand. Restaurang finns också i den närbeläggna gästhamnen i Verkan. Vill du göra en avstickare kan du åka till Korpoström, dit är det 9km från Korpo centrum. Där finns restaurang, butik, gästhamn och i Skärgårdscentret sevärda utställningar.
Färjor: 1 (30min färjresa)
För att åka vidare längs Skärgårdens ringväg måste du åka tillbaka till Galtby. Från Galtby vägskäl är det endast 1km till färjhamnen.
Färjan mellan Galtby i Korpo och Kittuis i Houtskär tar ca 30min och går flera gånger per dag, dock inte lika ofta som de tidigare färjorna.
Från Kittuis till Houtskär centrum är det ca 10km. I Houtskär centrum finns bl.a. restauranger, gästhamn, butik och en kyrka.
Färjor: 3 (två korta färjor på Houtskär, färjan Houtskär-Iniö ca 1h)
Från Houtskärs centrum färdas man norrut mot Mossala. Mellan centrum och Mossala finns två mindre färjor som går med jämna mellanrum. Det lönar sig att reservera lite extra tid här på grund av färjorna, så att man inte missar färjan i Mossala. I samband med Mossala färjfäste finns en semesterby med restaurang, camping-och caravanområde, stugor, gästhamn och fin utsiktsplats.
Från Mossala går färjan till Iniö. Den här färjan går endast sommartid och är den enda färjan som kostar. Överfarten med förbindelsebåt till Dalen i Iniö räcker en knapp timme. Vägarna i Iniö är smala men trafiken är relativt liten.
I Iniö Norrby (centrum) finns butik, restaurang, café och en nyrenoverad gästhamn.
Färja: 2 (en kort färja på Iniö, färjan Iniö-Gustavs 30min)
Från Iniö centrum är det 6 km till Kannvik färjfärste. Här finns en liten färja på vägen. Från Kannvik till Gustavs (Heponiemi hamn) går en färja som tar 25min.
Från Heponiemi hamn fortsätter väg 1922 (Iniövägen) till Gustavsvägens (väg 192) korsning. Längs vägen finns Kustavin savipaja, en hantverksby och Laura Peterzens studio med restaurang, butik och gästhamn. Om du vill kan du göra en avstickare till Gustavs centrum där det bl.a. finns butik, restaurang, inkvarteringsföretag.
Från Gustavsvägens korsning är det ca 10km till Tövsala. Längs vägen finns en servicestation och en affär och efter Kaitais bro finns en kiosk med rastställe.
Tövsala-Hakkenpää-Teersalo (Velkua)-Merimasku 26km
Färja: 1 eller 0
Längre rutten, längs landsvägen utan färja:
Du kommer från Tövsala till Merimasku den norra vägen genom att fortsätta längs den rätt så smala Gustavsvägen ända till Mietoinen.
Du kan stanna i Villnäs och göra en avstickare till det mäktiga Villnäs slott. Från den sandväg som leder till Villnäs slott kommer du också till en badstrand.
Från Villnäs till Merimasku längs den rätt så smala Velkuavägen är det ca 15km. Om du cyklar rekommenderas det att du cyklar via Merimaskuvägen eftersom den faktiskt är några kilometer kortare än bilvägen. Merimaskuvägen är dock till största del oasvalterad.
Kortare rutten, med färja (endast lättrafik!):
Från Tövsala centrum mot Hakkenpää går en cykelväg som dock slutar genast efter centrum. Resten av vägen, väg nr. 1961 (Hakkenpäävägen) är smal. I Hakkenpää hamn finns bl.a. toalett och badstrand. Notera att färjan inte transporterar bilar här, utan endast lättrafik! Bekanta dig med tidtabellen, för färjan går inte så ofta. Överfarten tar 45 min.
I hamnen i Teersalo finns god service, bl.a. servicehuset Kummeli. I närheten finns också en badstrand. Från Teersalo är det ca 18km till Merimasku.
Färja: 0
I Merimasku centrum finns en butik, en restaurang osv. Längs vägen till Luonnonmaa finns även en cykelväg. Efter det måste cyklister trampa längs vägrenen, som dock är rätt så bred.
Det lönar sig absolut att stanna i Nådendal. Här hittar du all service du kan behöva. I närheten av centrum finns 3 badstränder.
Färjor: 0
Från Nådendal till Åbo domkyrka längs vägarna 40 och 185 (Nådendalsvägen) blir det 17 km. Här kan du göra en avstickare till Mässcentret, Åbohallen eller Åbo slott innan du slutligen anländer där du startade - Åbo domkyrka.
Färjor längs med rutten
Bild: Juho Kuva
Bild: Jaska Poikonen / NLUX
Bild: Aleksandra Degtiareva
Bild: Aleksandra Degtiareva
Bild: Aleksandra Degtiareva
Känner du att du vill se ännu mera av skärgården och havet?
Då rekommenderar vi starkt en avstickare till den yttre skärgården! För ett ännu mer oförglömligt äventyr rekommenderar vi att vika av från ringvägen för en dagsutflykt till någon av de närliggande öarna eller kanske rentav spendera några dagar i den yttre skärgården?
Förbindelsebåten m/s Utö trafikerar till de bebodda öarna i Skärgårdshavets Nationalpark och alla öar längs rutten har sin egen unika personlighet; kulturhistoriskt värdefulla Nötö, Aspö är känd för sina spelmanstraditioner, Jurmo har en säregen natur med sina långsmala stränder och Utö har en intressant lots- och fyrvaktarhistoria.
Nötö
Aspö
Jurmo
Utö
Behöver du hjälp med planeringen av din resa eller har du någon fråga under din tid längs ringvägen?
Tveka då inte att ta kontakt med vår turistinformation!
+358 40 0117 123
visit@pargas.fi