Hoppa till innehåll

Utö, en ö i den finska skärgården

Upptäck den robusta skönheten och rika historien på Utö: ett orört öparadis i den finska skärgården där naturen, lugnet och äventyret väntar

Hur kommer man till Utö?

Utforska Finlands yttre skärgård med lätthet genom att börja din resa i Åbo. Ta buss, bil eller cykel till Pärnäs i Nagu och hoppa sedan på den kostnadsfria M/S Utö-båten för att nå ön Utö. Hamnen erbjuder gratis parkering. Njut av flexibiliteten att stanna vid andra öar längs vägen eller åka direkt till Utö. Beroende på dagen kan du planera för en dagsutflykt eller tillbringa en natt på ön innan du fortsätter din resa tillbaka hem.

Rekommenderad tid för denna rutt är 1-3 dagar. Kör- eller bussresan från Åbo till Pärnäs tar cirka 2 timmar och båtresan från Pärnäs till Utö tar cirka 4,5 timmar

Utö är en avskild ö i den yttersta delen av den finska skärgården, i kommunen Pargas

En året-runt-ö i den finska skärgården.

Utö är en av de enda öarna i området med en året-runt-befolkning. Öns robusta och naturliga landskap är en attraktion för fågelskådare, vandrare och de som söker en fridfull reträtt i skärgården.

Genom historien har ön spelat en viktig roll inom sjöfart och militär försvar.

Bild: Jasmin Yuchun

Utforska historiens djup: Dyk ner i vraket av S/S Park Victory utanför Utö.

Dykare kan också utforska vraket av S/S Park Victory, som sjönk 1947 medan den transporterade kol från Virginia till Åbo, vilket krävde livet av 10 sjömän. Vraket ligger på en djup mellan 27-36 meter, och topparna av masterna är 8 meter under vattenytan.

För fågelskådare erbjuder Utö möjligheter att få syn på en mängd olika fågelarter under deras migration.

Ta ett steg tillbaka i tiden och upptäck skönheten och historien bakom Finlands äldsta fortfarande fungerande fyr på Utö-ön

Ta en guidad tur året runt för att utforska fyren, bönerummet, kyrkogården och den robusta skönheten i den yttre skärgården. Utös erfarna guider finns tillgängliga för att leda turer på engelska, svenska eller finska.

Med en höjd på 27 meter rymmer denna fyr en skatt av hemligheter som väntar på att avslöjas. Tänk dig överraskningen att hitta en kyrka gömd inom dess väggar.