Hoppa till innehåll

Sommar i den finska skärgården

När skärgården myllrar av liv.
Skärgårdens Ringvägar är öppna i sin helhet 10.5-1.9.2024

Fly till den finska skärgården: upplev sommarglädje med kor, båtar och bastu!

Skolorna har stängt, studentfesterna är över och juni har anlänt. Det är tiden när skärgårdens kor och får tas ut till sommarbete på öar och skär för att hjälpa till med landskapsvård under sommarmånaderna. Båtägare har sjösatt sina fartyg och njuter nu av vågorna och avkoppling i sittbrunnen. Långa ljusa kvällar och nätter, bastubad och läcker lokalt producerad mat. Trubaduraftnar, bröllop och familjefiranden. För många av oss är sommaren i skärgården höjdpunkten på året. Det är då vi laddar våra batterier inför de mörkare årstiderna och njuter av sociala tillställningar och närheten till skärgårdens natur. De älskade nypotatisarna från skärgården dyker upp i början av juni på torg och butiker i skärgårdens byar. Gästhamnar tänder upp sina rökerier och sommargäster anländer till sina stugor och förbereder sig för midsommar och semestern.

Får är en viktig del av skärgårdens landskapsvård under sommarmånaderna. De tas ut till sommarbeten på öar och skär för att hjälpa till att förhindra överväxt av vegetation och bibehålla regionens biologiska mångfald.

Skärgårdens Ringvägar är öppna från 10.5 – 8.9.2024

Skärgårdens Ringvägar bjuder på fantastiska vyer, vackra landskap och rika kulturmiljöer. Dessa leder är perfekta för vandringsentusiaster och cyklister som vill utforska den unika skärgårdsmiljön, rik på olika flora och fauna, i sin egen takt.

Marknadsevenemanget "Sommarstart" i Korpo och Potatisfestivalen "De Vita Päron" i Nagu inleder sommarsäsongen. Därefter fortsätter musikfestivaler och sommarevenemang runt om i skärgården, som erbjuder jazz, klassisk musik och allt däremellan. Allt enligt tradition, fram till "Forneldarnas Natt" i augusti, som avslutar sommarsäsongen och leder oss in i skördetider och höst.