Siirry suoraan sisältöön

Utö, ulkosaariston uloin asuttu saari

Löydä Utön karu kauneus ja rikas historia: koskematon saariparatiisi Suomen saaristossa, jossa luonto, rauha ja seikkailu odottavat.

Miten pääse Utöhön?

Tutustu helposti Suomen ulkosaaristoon aloittamalla matkasi Turusta. Ota bussi, auto tai pyörä ja suuntaa kohti Pärnäsiä Nauvossa. Sieltä voit hypätä ilmaiseen M/S Utö -yhteysalukseen, joka vie sinut Utön saarelle. Satamassa on ilmainen pysäköinti. Nauti joustavuudesta pysähtyä muilla saarilla matkan varrella tai suunnata suoraan Utöön. Riippuen päivästä, suunnittele päiväretki tai vietä yö saarella ennen kuin jatkat matkaa kotiin.

Suositeltu kesto tälle reitille on 2-3 päivää. Ajomatka tai bussimatka Turusta Pärnäisiin kestää noin 2 tuntia ja lauttamatka Pärnäisistä Utöön noin 4,5 tuntia.

Utö on eristäytynyt saari Suomen saariston kaukaisimmassa osassa Paraisten kunnassa.

Ympärivuotinen saari yhteisö

Utö on yksi harvoista alueen saarista, joilla on ympärivuotinen asutus. Saaren karu ja luonnollinen maisema houkuttelee lintubongareita, patikoijia ja niitä, jotka etsivät rauhallista pakopaikkaa saaristosta.

Historiansa aikana Utö on ollut tärkeä merenkululle ja sotilaspuolustukselle.

Bild: Jasmin Yuchun

Tutustu historian syvyyksiin

Sukeltajat voivat myös tutkia S/S Park Victoryn hylkyä, joka upposi vuonna 1947 kuljettaessaan hiiltä Virginiasta Turkuun, vaatien kymmenen merimiehen hengen. Hylky sijaitsee 27-36 metrin syvyydessä, mastojen huiput ovat 8 metriä vedenpinnan alapuolella.

Lintuharrastajille Utö tarjoaa mahdollisuuden havaita monia eri lajeja niiden muuttoaikana.

Astu ajassa taaksepäin ja löydä Suomen vanhimman edelleen toimivan majakan kauneus ja historia Utön saarella.

Osallistu opastetulle kierrokselle ympäri vuoden ja tutustu majakkaan, rukoushuoneeseen, hautausmaahan ja ulkosaariston karuun kauneuteen. Utön kokeneet oppaat ovat saatavilla englanniksi, ruotsiksi tai suomeksi.

Tämä 27 metriä korkea majakka sisältää runsaasti salaisuuksia, jotka odottavat paljastamistaan. Voit kuvitella yllätyksesi löytää kirkon piilotettuna sen seinien sisältä.